Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

jubilea voor bierpompfeest en friends of europe

'Evenementen dienen hetzelfde doel'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Inwoners van Esch bereiden zich voor op twee jubilerende evenementen. Op Hemelvaartsdag wordt de vijftigste editie van het Bierpompfeest gehouden. Verder bestaat Friends of Europe 25 jaar. Drie dagen lang, van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 mei, wordt in het dorp uitgebreid stilgestaan bij beide evenementen. Brabants Centrum besteedt de komende weken aandacht aan de jubilea door met betrokkenen te spreken. Deze week: Koen Pillot en Wim van der Pasch.

Beide Esschenaren waren lange tijd betrokken bij het Bierpompfeest en Friends of Europe. Koen was de eerste voorzitter van het Bierpompcomité, dat in 1974 werd opgericht. ,,In 1972 kwam ik in Esch wonen, een jaar later werd ik door middel van het Bierpompfeest verwelkomd in het dorp. Toen dachten mijn vrouw Irmgard en ik al dat er meer mogelijk was met het feest. Vervolgens hebben we in 1973 een tafel voor ons huis, vlak bij de bierpomp, geplaatst met informatie over de cursussen die mijn vrouw gaf."

In 1974 besloot een aantal jongeren het evenement meer leven in te blazen. ,,We trokken samen met deze mensen op", legt Koen uit. ,,Langzaamaan werd het evenement groter en werden ook de middenstand en Essche verenigingen bij het Bierpompfeest betrokken. We wilden nieuwe inwoners zo veel mogelijk kennis laten maken met het dorp." Uiteindelijk kon iedereen op Hemelvaartsdag langs allerlei kramen wandelen en meer te weten komen over verenigingen en winkels. Koen: ,,'s Ochtends zag je nog niets, in de middag staat het bomvol met kramen en 's avonds is alles weer snel afgebroken. Dat vond ik altijd een mooi contrast."

Wim nam in 1984 het biertapperstokje over van Grard Pijnenburg en vervulde deze functie tot en met 2005. ,,Ik was betrokken in Esch én niet onbelangrijk, ik was politiek neutraal. De toenmalige burgemeester van Esch, Wim Letschert, benaderde me daarom ook met de vraag of ik biertapper wilde worden. Toentertijd stemde de gemeenteraad over deze functie. Al geloof ik niet dat er iemand tegen was", grinnikt Wim. Hij kreeg een speciaal kostuum aangemeten van de bekende kunstenaar Luc van Hoek. ,,Die hangt nog steeds in mijn kledingkast..."

verplaatsbare bierpomp

De Esschenaar bewaart goede herinneringen aan de 'onbezoldigde functie'. ,,Mijn eerste optreden als biertapper was niet eens tijdens het Bierpompfeest", aldus Wim. ,,Dat was in 1985, toen we met allerlei inwoners naar het provinciehuis in 's-Hertogenbosch gingen om te demonstreren tegen de herindeling. Ik sprak namens Esch dat de eigenheid van het dorp zou verdwijnen." Ook tijdens carnaval én evenementen die met Friends of Europe te maken hadden, werd de biertapper regelmatig opgetrommeld. ,,Zo had mijn broer een verplaatsbare bierpomp in elkaar gezet, inclusief Bacchusbeeldje. Zo konden we op allerlei plekken bier tappen", legt Wim uit.

Warme herinneringen bewaart hij aan de bezoekjes die hij met burgemeester Letschert aflegde bij nieuwe inwoners in Esch. ,,Er werd besloten de pullen voor het Bierpompfeest een paar weken voor het evenement persoonlijk af te gaan geven. Samen met de burgemeester gingen we bij mensen op bezoek en dronken we een kop koffie, of een borreltje. Mensen wisten soms niet wat ze zagen: er stonden ineens een biertapper in volledig kostuum en een burgemeester met ambtsketen voor de deur... Het was altijd erg gezellig en vaak hadden we dan ook meerdere dagen nodig om iedereen te bezoeken", lacht Wim.

Daarnaast waren Wim en Koen nauw betrokken bij Friends of Europe. Zo werd in 1990, een jaar na de oprichting, in Esch een grote Europese ontmoeting georganiseerd. Koen zat als afgevaardigde van het Bierpompcomité in de organisatie, omdat de ontmoeting samenviel met het Bierpompfeest. Ook Wim hielp intensief mee. ,,Ik hoor mensen soms nog praten over dit jaar, zo'n mooi feest was het", aldus Wim. Koen noemt het 'een spannend jaar'. ,,Iedereen had andere wensen, dus dat was even lastig. Uiteindelijk was het een prachtig evenement."

Voor Wim heeft de Europese ontmoeting in 1990 nog een extra bijzonder tintje. Zijn dochter Saskia ontmoette in dat jaar journalist Lutz Hilken, die met de delegatie van het Duitse dorp Hepstedt naar Esch kwam. ,,Ze wilde hem graag op het afsluitende feest zien, maar was daar niet voor uitgenodigd. Toen heb ik haar binnengesmokkeld", grinnikt Wim. De relatie hield stand en inmiddels heeft het koppel, dat in Duitsland woont, twee kinderen. Wim: ,,Het kan raar lopen..."

Volgens Koen en Wim liggen Friends of Europe en het Bierpompfeest in elkaars verlengde. ,,Beide evenementen dienen hetzelfde doel: mensen ontmoeten en samenbrengen, kennismaken met elkaar gewoontes en mensen nauw bij de gemeenschap betrekken. Het is mooi dat het Bierpompfeest en het jubileum van Friends of Europe samenvallen. We bewaren goede herinneringen aan 1990 en verwachten dat ook in mei weer een groot feest wordt gevierd in Esch."

FOTO BOVEN: Koen Pillot (links) en Wim van der Pasch, allebei nauw betrokken geweest bij het Bierpompfeest en Friends of Europe, poseren bij de Essche bierpomp. (Foto: Peter de Koning).