Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

SCHAKERS AZEN OP PROMOTIE

Kampioenschap in zicht voor Dubbelschaak '97

De externe schaakcompetitie nadert voor Dubbelschaak '97 de absolute climax. Zaterdag 25 april is de laatste ronde en het eerste team, dat uitkomt in de derde klasse van de landelijke competitie, is nog nooit zo dicht bij promotie naar de tweede klasse geweest. De acht sterkste Dubbelschakers spelen in grand café Rembrandt tegen nummer twee HSC Helmond.

De voorsprong op de concurrent is op dit moment twee matchpunten en twee bordpunten. Dit betekent dat Dubbelschaak '97 zich zelfs een klein verlies van 3,5-4,5 mag veroorloven. Het team is echter nog nooit zo sterk geweest en de gemiddelde speelsterkte is beduidend hoger dan die van Helmond, waardoor een nederlaag niet waarschijnlijk is. Alle ingrediënten lijken dus aanwezig te zijn voor een leuk kampioenfeest.

ONFORTUINLIJK

Dubbelschaak had al kampioen kunnen zijn als ze de laatste ronde niet zo onfortuinlijk een opgelegde winst in de uitwedstrijd tegen schaakvereniging De Combinatie uit Asten had weggegeven en gelijk speelde. Bij winst was het voordeel ten opzichte met Helmond namelijk opgelopen naar een niet te overbruggen drie matchpunten.

Dubbelschaak ging tegen De Combinatie ijzersterk van start. Teamcaptain Van der Meijden speelde op bord 8 een spectaculaire en complexe partij. Door kort te rokeren leek hij zijn hoofd vrijwillig op het hakblok te leggen.

Van der Meijden had echter prima gezien dat hij deze aanval prima kon counteren met een tegenactie door het centrum, waar de witte koning zich nog niet in veiligheid had gebracht. De dreigingen door het centrum werden de witspeler al snel te veel en onoplettendheid zorgde daarna nog dat Van der Meijden beslissend materieel voordeel kreeg en de witte koningsaanval had afgeschut.

GEDOODVERFDE REMISES

Hierna volgden enkele remises. Van Meurs wist op bord 1 met wit weinig te bereiken en nadat snel enkele stukken geruild werden, bleef een weinig boeiende stelling over. Ook Jansen op bord 7 wist met wit niet met voordeel uit de opening te komen. Zijn tegenstander vond het van zijn kant echter ook niet zo fantastisch en bood al snel remise aan, waar Jansen


gezien de stellingen op de andere borden graag op in ging. De voorsprong voor Dubbelschaak werd hierna vergroot door Burg.

Boll speelde op bord 6 een degelijke partij, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander kon afwikkelen naar een lopereindspel met lopers van ongelijke kleur. Dit type eindspelen zijn in het schaken vaak gedoodverfde remises en ook Boll kon hier niet aan ontsnappen. Hierna volgde een nederlaag van Luijpen.

Met een 3,5-2,5 voorsprong was er nog altijd geen vuiltje aan de lucht. Er waren echter nog twee partijen bezig die Dubbelschaak haast niet kon verliezen. Peerlings speelde op bord 2 met zwart een erg leuke partij. Zijn tegenstander staat bekend dat hij weinig theoretische kennis heeft en gauw de complicaties op zoekt. Wel, dat heeft Peerlings geweten. Uiteindelijk moest hij berusten in een puntendeling.

Dit betekende voor Dubbelschaak het vierde bordpunt en zodoende was in ieder geval één matchpunt veilig gesteld. Van der Stee was de laatste Dubbelschaker die bezig was en hij speelde een voortreffelijke partij met wit op bord 3 tegen Astens sterkste schaker. Hij deed het in eerste instantie uitstekend, maar in een vlaag van verstandsverbijstering besloot hij echter later om zijn opgebouwde vesting op te geven en zijn toren te activeren.

Op dat moment zag zijn tegenstander zijn kans schoon en wist een belangrijke witte pion buit te maken. Hierna stortte de witte stelling ineen en bleef Van der Stee met lege handen achter. Nog veel zuurder was dat achteraf bleek dat deze nederlaag betekende dat Dubbelschaak niet voortijdig haar kampioensfeest kon vieren.

ALLESBESLISSEND

Zaterdag 25 april mogen de Dubbelschakers het dus opnieuw gaan proberen. Vanaf 13.00 uur beginnen zij in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel aan de allesbeslissende match tegen Helmond. Toeschouwers zijn in de speelzaal, de entree is gratis. Daarnaast zijn twee van de acht partijen ook live te volgen op de homepage van Dubbelschaak: www.dubbelschaak.nl, waar ook een live videostream uitgezonden zal worden.

FOTO BOVEN: De schakers van Dubbelschaak '97: Diederik Claassen, Roy van Esch, Reinder de Boer, Bart Driesten, Joey van Haperen, Henk Noordman, Geert Tiellemans en geknield teamcaptain Curd Claassen. (Foto: Dubbelschaak '97).


Spannend weekend

voor derde team

van Taverbo/Sabo

Met nog één wedstrijd te spelen in de voorjaarscompetitie loopt de spanning bij het derde jeugdteam van de Boxtelse tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo hoog op. Zaterdag won de ploeg met royale cijfers van Red Star '58 uit Goirle. Zaterdag wordt duidelijk welk team aan het langste eind trekt.

Rick van der Schoot, Lars Strik en Janno Vos van Taverbo/Sabo 3 kregen de eerste drie punten cadeau omdat de tegenstander slechts met twee teamleden aantrad. Door de 9-1 overwinning staat de ploeg nog steeds bovenaan de ranglijst met zeventig punten uit negen wedstrijden. Alleen Never Despair uit Den Bosch, die met 55 punten op de derde plaats staat doordat ze een wedstrijd minder gespeeld heeft, is nog een serieuze bedreiging.

Het eerste jeugdteam kwam uit tegen Smash '73 uit Uden en had het lastig. Alleen Brandon van Brussel zette twee partijen in winst om. Ook het tweede jeugdteam, dat tegen Tios '51 uit Tilburg speelde, incasseerde een nederlaag: 0-10.