Vrijmarkt in het Concordiapark, een vaste activiteit tijdens Koninsdag in Liempde. Stichting Algemeen Belang Liempde draagt zorg voor de organisatie van Koningsdag én andere evenementen. (Archieffoto: Albert Stolwijk).
Vrijmarkt in het Concordiapark, een vaste activiteit tijdens Koninsdag in Liempde. Stichting Algemeen Belang Liempde draagt zorg voor de organisatie van Koningsdag én andere evenementen. (Archieffoto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

stichting algemeen belang liempde bestaat 40 jaar

Stille kracht achter Liempdse evenementen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Koninsdag, Dodenherdenking, Sinterklaas en lampionoptocht Liemt-Al-Licht: vaste evenementen die jaarlijks op de Liempdse evenementenagenda prijken. Vrijwilligers van de Stichting Algemeen Belang Liempde (ABL) zorgen er elk jaar voor dat deze evenementen tot in de puntjes worden georganiseerd. De stichting bestaat in 2015 veertig jaar en viert dit jubileum met een receptie op maandag 27 april.

Meer dan veertig jaar geleden organiseerde een groepje Liempdenaren jaarlijks het Sinterklaasfeest in het dorp. ,,Dit was echter niet structureel. Uiteindelijk is besloten tot de oprichting van Algemeen Belang Liempde. Het mooie is dat van iedere Liempdse buurtschap iemand werd afgevaardigd voor de stichting. En dat is nu nog steeds zo", aldus Lisette Braken, secretaris van ABL en sinds 2007 lid namens buurtvereniging Den Berg. Vroeger was er ook nog een tiende zetel, voor een afgevaardigde van de stichting Jeugdbelangen Liempde. Braken: ,,Inmiddels is dat niet meer zo, al is onduidelijk waarom."

enthousiaste club

ABL nam vanaf de start de evenementen Koninginnedag en Sinterklaas op zich. Later kwam daar Dodenherdenking bij. Bovendien organiseerde de stichting ook de kerstboomverbranding rond Driekoningen, maar later was het niet meer toegestaan om bomen te verbranden.

Zeventig jaar geleden werd lampionoptocht Liemt-Al-Licht gelanceerd, waarbij kinderen Woutertje Kaboutertje ontmoeten. Voorzitter Wilbert Swinkels, sinds 2008 betrokken bij ABL, benadrukt dat het een enorm succesvol evenement is. ,,Kinderen vinden het fantastisch." Dat merkt ook Nancy van der Heijden, die vier jaar geleden in het Liempdse organisatiecomité kwam namens buurtschap Hezelaar. ,,Tijdens de laatste editie was slecht weer en tóch stonden zestig kinderen klaar voor de lampionoptocht."

De bestuursleden merken dat ABL niet altijd even bekend is onder Liempdenaren. ,,Mensen weten dat de evenementen plaatsvinden en dat alles goed geregeld is, maar het is ze vaak niet duidelijk wie erachter zit", aldus Braken. ,,En misschien is dat ook wel onze kracht", voegt Swinkels toe. ,,We hangen tijdens evenementen niet aan de grote klok wie we zijn. We zijn een enthousiaste club vrijwilligers die graag de organisatie van evenementen op zich neemt en dat zo goed mogelijk probeert te doen. De activiteiten zijn herkenbaar, mensen weten wat ze kunnen verwachten." Van der Heijden geeft aan dat in de meeste dorpen voor ieder evenement een apart comité is. ,,Het is mooi dat we hier meerdere evenementen onder één vlag organiseren. Dat maakt het ook voor de vrijwilligers afwisselend."

ABL staat open voor nieuwe evenementen, benadrukt Swinkels. ,,Mensen die leuke ideeën hebben, kunnen zich dan ook bij ons melden." De voorzitter merkt dat Liempde veel stichtingen kent die evenementen organiseren voor dezelfde doelgroep. ,,Natuurlijk moet ieder bestuur ervoor openstaan, maar waarom zou je niet intensiever kunnen samenwerken? Zo hoeft niet iedereen het wiel zelf uit te vinden." Braken voegt toe dat de stichting ook graag nog Liempdse kinderen van 12 tot en met 18 jaar zou willen bedienen. ,,Je merkt dat deze doelgroep vaak tussen wal en schip valt. Daar ligt dus zeker nog een uitdaging."

TAART

Voorlopig focust de stichting zich in ieder geval op de evenementen die ze al jaren organiseert. ,,Voor de zomervakantie zijn we alweer bezig met Koningsdag voor volgend jaar. Als je attracties niet op tijd reserveert, zijn ze al vergeven. En ook met de organisatie van Sinterklaas beginnen we op tijd. Daar bedenken we een volledig verhaal omheen", legt Braken uit.

Ook bij het veertigjarig jubileum wordt stilgestaan. Op Koningsdag, maandag 27 april, eindigt de vrijmarkt om 15.00 uur en laten alle kinderen ballonnen de lucht ingaan. Burgemeester Mark Buijs is ook van de partij om een grote taart aan te snijden met de genodigden voor het feest. De stichting heeft iedereen die betrokken is of was bij ABL een uitnodiging gestuurd. Braken: ,,Al kan het natuurlijk zijn dat we mensen vergeten zijn. Zij zijn maandag van harte welkom."