De Koningsdagviering in Gemonde start maandag 27 april met een tocht door het dorp  die traditioneel bevolkt wordt door kinderen met versierde fietsen.
De Koningsdagviering in Gemonde start maandag 27 april met een tocht door het dorp die traditioneel bevolkt wordt door kinderen met versierde fietsen. Foto: Brabants Centrum

oranjeviering start met fietsoptocht

Zeskamp nieuw tijdens Koningsdag in Gemonde

De Stichting Activiteitencommissie Gemonde heeft voor de viering van Koningsdag op maandag 27 april een programma samengesteld met diverse activiteiten voor jong en oud. Nieuw dit jaar is de zeskamp voor kinderen van de basisschool die start om 10.30 uur in sportpark De Laat. De jeugd tussen 12 en 17 jaar kan vanaf 13.00 uur meedoen aan dit evenement meedoen.

De viering van Koningsdag in Gemonde begint maandag 27 april vanaf 09.30 uur met een optocht van de speelplaats van basisschool Sint-Lambertus naar sportpark De Laat. De kinderen met hun versierde fietsjes en andere vervoermiddelen verzamelen zich op het schoolplein vanaf 09.00 uur.

Wethouder Alexander van den Dungen van Sint-Michielsgestel verricht om 10.00 uur de officiële opening in het sportpark met medewerking van de muziekvereniging Sint-Lambertus en de twee plaatselijke gilden Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan en Sint-Joris & Sint-Catharina. De gilden verzorgen een vendelgroet, de muziekvereniging speelt het Wilhelmus. Wanneer er nieuwe Gemondse gedecoreerden zijn, ontvangen die een serenade van de fanfare. Inwoners die al eerder een koninklijke onderscheiding ontvingen, zijn ook uitgenodigd bij de openingshandeling. ,,Alle kinderen mogen meedoen op Koningsdag. Ze mogen zelf kiezen waaraan: de fietstocht of de zeskamp of allebei. Bij aanvang van de zeskamp worden teams geformeerd. De jeugd kan zich ook laten schminken", aldus Lian Bolwerk van de activiteitencommissie.

De prijsuitreiking voor de mooiste versierde fiets én de winnaars van de zeskamp vindt plaats om 12.30 uur. ,,Kinderen die een broertje of zusje hebben dat niet in Gemonde op school zit, maar toch mee wil doen, kunnen hem of haar ook opgeven voor de activiteiten op Koningsdag", benadrukt Bolwerk.

Een paar dagen eerder, op vrijdag 24 april, staan voor de leerlingen van de Sint-Lambertusschool de Koningsspelen op het programma. Begonnen wordt om 08.15 uur met een ontbijt, waarbij de kinderen zelf een bordje, beker en bestek meebrengen. De jeugd mag in oranje kleding naar school komen. ,,We hopen natuurlijk op mooi weer, want dan kunnen we we van een leuke ochtend genieten. Maar als het vrijdag slecht weer is, zijn er geen buitenactiviteiten, maar vinden gezelschapsspelletjes in de eigen groep plaats", aldus de commissie Koningsspelen.

De Koningsspelen worden gehouden van 09.15 tot 11.30 uur. Om 12.00 uur begint voor de basisscholieren de meivakantie.

FOTO ONDER: De Koningsdagviering in Gemonde start maandag 27 april net als in 2013 met een optocht die bevolkt wordt door kinderen met versierde fietsen. (Foto: Peter de Koning).