Ook dit jaar is in de Breukelsestraat tijdens de Oranjebraderie op drie momenten een modeshow te zien. (Foto: Annelieke van der Linden).
Ook dit jaar is in de Breukelsestraat tijdens de Oranjebraderie op drie momenten een modeshow te zien. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

meer dan honderd kramen in centrum van boxtel

Oranjebraderie: gevarieerd als altijd

Hoewel de gemeenteraad onlangs de nieuwe detailhandel- en horecavisie vaststelde en hiermee voor een compacter centrum koos, is daar tijdens de traditionele Oranjebraderie nog geen sprake van. Van elektronicazaak Expert Van Erp aan de Rechterstraat tot het Breukelsplein kunnen bezoekers zondag 26 april tussen 11.00 en 17.00 uur struinen langs kramen. Daarin wordt ook de Croonpassage meegenomen.

Marcel van der Pasch, die samen met Yasmine Melis zorg draagt voor de organisatie van de Oranjebraderie, schat dat er honderd mensen met een kraam deelnemen aan het evenement. Zo tonen Boxtelse ondernemers in de kramen én in hun winkelpanden de laatste aanbiedingen. Ook vragen bedrijven aandacht voor hun zaak door middel van een spel. ,,Zo komt Van Kuringe Adviesgroep met een wervelwindspel, waarbij mensen rondvliegende biljetten kunnen vangen in een kast met lucht", legt Van der Pasch uit. Filipe Mode, waar sinds dit jaar ook kleding voor vrouwen wordt verkocht, pakt dit jaar uit met twee kramen met aanbiedingen en schenkt ook een glaasje in voor de gasten. Ook ondernemers van buiten Boxtel staan op de braderie met lekkernijen als Spaanse churros, 'choco-kebab' en loempia's.

BREUKELEN BRUIST

In Breukelen bundelen de ondernemers de krachten onder de noemer 'Breukelen Bruist'. Er staan kraampjes, er zijn terrassen en op drie momenten, om 14.00, 15.00 en 16.00 uur is er een bijzondere modeshow te zien en optredens met muziek.

Net als voorgaande jaren kunnen bezoekers ook terecht bij vijftien handelaars, die verspreid door het centrumgebied staan. Zij nemen deel aan het standwerkersconcours. Door middel van demonstraties proberen zij hun producten zo goed mogelijk aan de man te brengen.

De brede Stationsstraat wordt met name gebruikt voor demonstraties van oude ambachten. ,,Vorig jaar merkten we dat in de Stationsstraat wat gaten vielen, waardoor we dit jaar de straat vooral wilden vullen", legt Van der Pasch uit. Liefst veertien 'werkzaamheden van vroeger' zijn te zien, zoals glasblazen, mandenmaken, houtdraaien en boekbinden. Aan het einde van de straat staan, net als voorgaande jaren, de autodealers.

BLIJVEN HANGEN

Oók een traditie is de opstopping in de Rechterstraat, nabij de Hema. ,,Onvermijdelijk als het druk is, maar we zijn voornemens dit jaar op die plek de kramen aan één kant te plaatsen", aldus Van der Pasch. ,,Toch blijft het een lastig punt waar het publiek, zeker in de middag, stapsgewijs doorheen moet."

Na afloop van de vrijmarkt en de Oranjebraderie omstreeks 17.00 uur vindt op de Markt de prijsuitreiking van de kleurplatenactie plaats. ,,Kinderen konden sinds de Modezondag in Boxtel een kleurplaat afhalen bij het IJscafé en Junior Kinderkleding", zegt Van der Pasch. De winnaars worden omstreeks 16.30 uur bekendgemaakt. Vervolgens kan de jeugd deelnemen aan speciale kinderkaraoke. ,,We hebben dit programma georganiseerd, zodat mensen ook ná de Oranjebraderie blijven hangen in het centrum."

FOTO BOVEN: Ook dit jaar is in de Breukelsestraat tijdens de Oranjebraderie op drie momenten een modeshow te zien. (Foto: Annelieke van der Linden).


Maak je Moment

tijdens de braderie

Brabants Centrum lanceerde onlangs het nieuwe initiatief Momenten, waarbij mensen via de website www.brabantscentrum.nl/momenten met een paar muisklikken een bericht over een vreugdevolle gebeurtenis kunnen creëren. Tijdens de Oranjebraderie kunnen mensen gratis een Oranjebraderiemoment maken dat online én in de krant verschijnt.

De kraam staat tijdens de braderie aan de Stationsstraat voor uitzendbureau Randstad. Bezoekers kunnen daar, met behulp van medewerkers, gratis een persoonlijke boodschap creëren, inclusief een foto die met een iPad wordt gemaakt. Ook de kleur, het lettertype, de tekstgrootte mogen bezoekers zelf uitkiezen.

Een dag na de Oranjebraderie zijn alle momenten te zien via www.brabantscentrum.nl/momenten. Donderdag 30 april verschijnen de boodschappen in Brabants Centrum. De actie tijdens de Oranjebraderie geldt voor iedere bezoeker.