Veertien grote en kleine horecaondernemers werkten mee aan de Proeftuin. Ook de gerechtjes van Lex van Moorsel van buitenDineren vielen in de smaak bij het massaal opgekomen publiek. (Foto's: Gerard Schalkx).
Veertien grote en kleine horecaondernemers werkten mee aan de Proeftuin. Ook de gerechtjes van Lex van Moorsel van buitenDineren vielen in de smaak bij het massaal opgekomen publiek. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LIONS CLUB BOXTEL BELLES AMIES HAALT 10.000 EURO OP

Proeftuin trekt weer veel smulpapen

De opbrengst mocht er zijn zondag: 10.000 euro voor Gijsje Eigenwijsje en de Voedselbank. Die kan kan nog oplopen door nagekomen giften en donaties, maar met een bedrag van tien mille toonde president Elke Goossens van Lions Club Boxtel Belles Amies zich zeer tevreden. Goossens koos als president dit jaar voor doelen in de directe omgeving waar vooral kinderen van zullen profiteren. Kinderen in gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, krijgen later dit jaar cheques waarmee ze gratis kunnen deelnemen aan de Kindervakantieweek in Boxtel. Daarnaast krijgt de stichting Gijsje Eigenwijsje een mooi bedrag. Deze stichting biedt gezinnen van ongeneeslijk zieke kinderen een gratis vakantieweek in Het Warme Nest, een vakantiehuis in Diessen.

MUZIKAAL VERTIER

De organisatie had De Volle Blaos uitgenodigd om het evenement muzikaal op te luisteren. Jan Bergman en Juliëtte Borghaus, uitbaters van het onlangs geopende cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein in Boxtel, nodigden de band VanBakkus uit voor de culturele saus bij de hapjes die ze serveerden. De bezoekers werden afwisselend getrakteerd op de muzikale klanken van De Volle Blaos en VanBakkus.

Niet alleen volwassenen genoten van de Proeftuin, ook aan kinderen was gedacht. Met de aanschaf van een 'kinderkaart' kon deelgenomen worden aan sport, spel en creatieve workshops en kon de kindermaag gevuld worden met lekkernijen. Tijdens een snoepworkshop maakte de jeugd van een lekker zoete, bruine zoen met eetbare versierselen een pinguïn. Isabel Vroom (7) knutselde er maar even mee, want al snel verdween het eetbare kunstwerkje in de mond.

In de theaterzaal van Podium Boxtel verleidde Marieke van den Heuvel van Tiga Health & Beauty de jeugd om op de bühne te komen dansen. Milou Pouwels, leerling sport en beweging aan het ROC in Tilburg, droeg buiten, samen met haar vriend Doyke van Genechten, zorg voor de begeleiding van slagbal en knotshockey. ,,Ik help hiermee mijn tante Elke (Goossens - red.) en ik doe dat heel graag. Doyke is er de hele dag bij, dus we vermaken ons prima."

,,Als 26 eigenwijze en ondernemende vrouwen van Belles Amies zich ergens voor inzetten, dan zijn ze niet snel tevreden en dan moet het ook staan als een huis", vertelde president Goossens in haar welkomstwoord in de tuin van SintLucas. Dat bleek tijdens de zonovergoten uren die volgden. Naast de veertien horecaondernemers zetten ook vijf Boxtelse kunstenaars zich voor dit evenement in door kunstwerken ter beschikking te stellen. Ze werden ingezet tijdens een loterij waaraan op grote schaal werd meegedaan door de bezoekers.

TEVREDEN

De meeste horecaondernemers die meededen aan de Proeftuin waren zondagmiddag tevreden met de belangstelling voor hun lekkernijen In de tenten van Silvia van Adrichem van Taartdesign en Proef! Culinair van Marco Vermeijs en Yvon Goossens werd het wat later in de middag pas écht druk; de nagerechten vonden gretig aftrek. Daarvoor was het al aanschuiven bij de voorgerechten en kleine hoofdgerechtjes die in de andere kraampjes werden aangeboden.

Peter van Rossum van gasterij De Bourgondiër, gevestigd aan de Bosscheweg, was iets minder enthousiast. ,,Het is een goed evenement, maar wij zijn niet echt van de hapjes en de liflafjes. Wij bieden bourgondische maaltijden en daar is hier jammer genoeg nog niet zoveel animo voor."

De meeste geluiden waren overwegend positief. De Proeftuin trok zelfs bezoekers uit de regio Nijmegen. Vier vriendinnen stonden samen te smullen van de hapjes van buitenDineren. ,,We waren benieuwd wat de Proeftuin te bieden heeft en het is fantastisch. Onze zondag kan écht niet meer stuk!"

De oesters van En Garde!  worden door Frank de Koning klaargemaakt voor consumptie. Op de achtergrond Jan Bergman en Bas Quaadvliet van Vandaag Kookt.
Rens Leenders roostert tortillawraps op The Roast Chief.
De band VanBakkus zorgt voor muzikaal entertainment.
Sue Wai Kelders en Nicky van Erp bekijken de menukaart van de Proeftuin.
De Proeftuin heeft zich ontwikkeld tot een volwassen culinair festival. (Foto: Laila Willems).
Afbeelding