Tijdens de sportmarkt in De Braken konden 55-plussers hun conditie en fitheid laten testen, waarbij de deelnemers begeleid werden door specialisten. Iedere deelnemer moest vooraf een gezondheidstest ondergaan. De belangstelling voor de fitheidscheck was groot. Nicole van Spaendonk van de organisatie Buurtsport Boxtel geeft hier adviezen aan een deelnemer. (Foto: Albert Stolwijk).
Tijdens de sportmarkt in De Braken konden 55-plussers hun conditie en fitheid laten testen, waarbij de deelnemers begeleid werden door specialisten. Iedere deelnemer moest vooraf een gezondheidstest ondergaan. De belangstelling voor de fitheidscheck was groot. Nicole van Spaendonk van de organisatie Buurtsport Boxtel geeft hier adviezen aan een deelnemer. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TWEEDE EDITIE SPORTMARKT EN FITHEIDSTEST VOOR 55-PLUSSERS IN BOXTELS COMPLEX 'DE BRAKEN'

'Het is zó verfrissend en fijn om heerlijk te sporten'

TONNIE WESSELING

Sporthal De Braken in Boxtel vormde zaterdag een walhalla voor (toekomstige) sporters. In het kader van de Nationale Sportweek werd hier een Sportmarkt gehouden en konden ouderen hun conditie laten meten met de Fitheidstest 55+. Senioren in de leeftijd van 55 tot 75 jaar hadden vooraf een brief van de gemeente ontvangen met een oproep aan deze test mee te doen.

Een aantal 55-plussers zit geduldig op een rijtje te wachten tot dat ze aan de beurt zijn, want de belangstelling is groot. Richard Dekker van de organisatie Buurtsport Boxtel vindt de combinatie sportmarkt en fitheidstest zeer geslaagd. Iedere deelnemer moet vooraf een gezondheidstest ondergaan. Ad Vromans (68), die begeleid wordt door derdejaars stagiaire Sport en Bewegen Tijn van der Loo, oogt fit en scoort goed (groen) met BMI en saturatie (zuurstofgehalte in het bloed). Wel is zijn bloeddruk wat aan de hoge kant. Vromans heeft altijd veel aan sport gedaan, maar door een blessure aan zijn achillespees moet hij het het wat rustiger aan doen. ,,Op dit moment wil ik weten wat mijn conditie is", zegt hij stellig.

De fietstest gaat Vromans ook goed af. Hij noemt het een moment van ontspanning: ,,Je kunt hier je stress kwijt." Gina Smulders (55) duwt met gestrekte knieën een gewicht vooruit op de zogeheten sit & reach. Ze is scheidsrechter bij handbalvereniging HCB '92: ,,Dus mijn conditie móet goed zijn! Ik had een bericht van de gemeente gekregen en vond dit een mooie aanleiding om eens te kijken hoe ik er lichamelijk voor sta. Alles was goed. Alleen de bloeddruk is iets te hoog, maar ik was vanmorgen al druk bezig geweest", relativeert ze.

GEZICHTSVERMOGEN

Ook bij de sinds zes jaar blinde Michel van der Steen (73) is de bloeddruk te hoog. Hij wijt het aan zijn gezichtsvermogen: ,,Omdat je blind bent moet je altijd op je qui vive zijn, er kan van alles op je weg komen. Maar met deze test krijg je een goede indicatie hoe het met je gesteld is." Van der Steen sport nog op de tandemfiets en doet aan fitness in Vught: ,,Je moet zoeken naar de dingen die je nog wél kunt." Iris van den Aker, diëtiste van zorginstelling Vivent, wijt de te hoge bloeddruk vooral aan overgewicht met name rond de gordel. ,,Het hart moet dan harder pompen. Maar ook stress is funest."

In de grote zaal staat een stand van tafeltennisclub Taverbo die vandaag onder anderen wordt vertegenwoordigd door het enthousiaste bestuurslid Uschi Meeuws. ,,Wij zijn een breedtesportvereniging met leden van 4 tot 80 jaar. Je kunt bij ons zowel recreatief als competitief spelen. Mensen met een blessure kunnen ook gewoon een balletje komen slaan. We willen de doelgroep van 4 tot 8 jaar kennis laten maken met onze vereniging en letten op de grove en fijne motoriek. Kinderen ontwikkelen hier balgevoel en concentratie en hebben daar later bij andere sporten veel profijt van." Modée Seebregts en Quinn van Vlokhoven, beide 6 jaar, hebben er duidelijk lol in en proberen een torentje van plastic bekertjes net een balletje om te gooien.

De Boxtelse bolvereniging Sinecure zoekt met curvebal vooral de wat ouderen als doelgroep. Bert Schoondermarkt (65) noemt het een gezelligheidsspel, behalve bij wedstrijden, waarbij het aan komt op behendigheid. Thieu Trum van Modelvliegtuigclub Boxtel noemt zijn sport hersengymnastiek met een gevoel van coördinatie. Veel kinderen hebben hier belangstelling voor de mooie vliegtuigjes en de 11-jarige Jens bestuurt een simulator en laat het vliegtuigje crashen.

KARATE

Weer iets verderop in de sporthal wordt druk geoefend bij een stand van Ashihara Karate en fanatiek getraind bij het jeugdhandbal van HCB '92. Meisjes lopen in de zaal rond met folders, want over een half uur staat een demonstratie op het programma van Taekwondo School Dekker. Leden van de Reddingsbrigade begeleiden op datzelfde moment kinderen op een parcours, waarbij ze trachten om hen enthousiast te maken voor het reddingszwemmen. In een andere zaal van De Braken zaal oefenen vooral jongens bij basketbalvereniging JRC en laten meisjes van turnvereniging Tabitta hun behendigheid aan belangstellenden zien.

Buiten wordt intussen onder een heerlijk voorjaarszonnetje getennist door LTV Die Braeke en LTV De Merletten en ook leden van hockeyclub MEP komen hier in actie. Kortom: een middag met voor elk wat wils, of zoals opa Karel Veldhuizen opmerkt: ,,Het is zo verfrissend en fijn om heerlijk te sporten!"

De jeugd kon zich zaterdag in sportcomplex De Braken heerlijk uitleven met allerlei oefeningen en sportieve spelletjes (Foto: Albert Stolwijk).