Oranje Zwart-speler Jelle Galema slalomt behendig tussen de pilonnen tijdens de hockeyclinic die hij zaterdag gaf aan ruim honderd enthousiaste D- en E-pupillen van MEP.  De Boxtelaar won onlangs de Euro Hockey League met zijn club. (Foto's: Albert Stolwijk).
Oranje Zwart-speler Jelle Galema slalomt behendig tussen de pilonnen tijdens de hockeyclinic die hij zaterdag gaf aan ruim honderd enthousiaste D- en E-pupillen van MEP. De Boxtelaar won onlangs de Euro Hockey League met zijn club. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

HOCKEYINTERNATIONAL JELLE GALEMA UIT BOXTEL GEEFT DRUKBEZOCHTE CLINIC BIJ MEP

'Hij is een hele stoere en supergoede hockeyer'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Als hij daar zo loopt met een zelfverzekerde smile, zijn blonde kuif en zonnebril op het hockeyveld van MEP in Boxtel heeft hij wel wat van een filmster. International Jelle Galema (22) is een man in bonus, zeker nadat hij onlangs met zijn club Oranje Zwart uit Eindhoven de Euro Hockey League won. Na het winnen van de landstitel vorig seizoen en de tweede plaats op het WK 2014 in Den Haag alweer een hoogtepunt in zijn nog jonge loopbaan als topsporter. Galema is niet alleen een idool, maar vooral een inspiratiebron voor de hockeyjeugd, zo bleek zaterdag tijdens een clinic van de Boxtelaar.

Galema is net als Roel Bovendeert van Bloemendaal in navolging van oud-internationals als Jeroen Delmée, Sander van der Weide en Piet-Hein Geeris weer een voormalige speler van MEP die het Nederlands team heeft gehaald. De Oranje Zwart-aanvaller, die tegenwoordig in het centrum van Eindhoven woont, verzorgde van half vijf tot zeven uur 's avonds een zeer druk bezochte oefensessie voor D- en E-pupillen bij zijn voormalige club MEP.

Ruim honderd jeugdleden hadden zichtbaar plezier in de oefenvormen en spelletjes waaraan zij onder leiding van de Europees kampioen op twee velden konden deelnemen. Er was veel belangstelling voor de oefensessie van ouders en andere hockeyliefhebbers, die zich naast het veld ter hoogte van het clubhuis laafden aan het prettig aanvoelend voorjaarszonnetje en genoten van een drankje en een hapje.

AFWERKEN OP DOEL

Galema werd geassisteerd door onder anderen een aantal spelers en speelsters van het eerste mannen- en vrouwenteam van de Boxtelse vereniging. De jeugdleden mochten ook partijtjes spelen en afwerken op doel. ,,Het gaat er vooral om dat de kinderen een leuke middag hebben. Als ik ze ook nog iets kan bijbrengen op hockeytechnisch gebied en een inspiratiebron voor hen kan zijn, is dat heel mooi meegenomen natuurlijk", liet Galema vooraf weten.

,,Voor mij is het de tweede keer dat ik hier een clinic mag geven. Ik ben behoorlijk druk, maar hier maak ik heel graag tijd voor vrij. Bovendien zie ik mijn terugkeer op het oude nest ook een beetje als een reünie, want een paar vrienden van mij die nu in het eerste seniorenteam spelen, zijn vandaag ook van de partij om de pupillen van MEP training te geven. En het weer is ook nog eens prima. Ideale omstandigheden dus voor een leuke clinic."

TRUCJES

De jongens en meisjes die 'les' kregen van de Boxtelaar, omschreven Galema die 34 interlands op zijn naam heeft als een 'supergoede' speler. ,,Hij kan ons heel veel leren, waaronder ook leuke trucjes en technische dingetjes die je in de wedstrijd kunt gebruiken. Echt heel gaaf om training te krijgen van een echte hockeytopper als Jelle. Grappig dat hij net als ons ook bij MEP gespeeld heeft", vertelde Lonneke Spoor (10) van de D5. Haar teamgenoot Jitte Bastianen (10) kende Galema tot zaterdag alleen van tv. ,,Heel leuk dat hij gewoon uit Boxtel komt en in het Nederlands elftal speelt. Hij is een professional, toch wel bijzonder dat zo iemand hier een clinic komt geven. Hij is zeker een voorbeeld voor ons."

MAARTJE PAUMEN

Isabella Grilis was het daar helemaal eens. ,,Voor ons als meisjes zou het natuurlijk ook heel leuk zijn om een keer getraind te worden door topspeelsters als Maartje Paumen, Ellen Hoog of Naomi van As, maar we vinden het ook supergaaf dat Jelle hier nu is voor ons. Hij kan niet alleen heel goed hockeyen, hij is ook nog eens een hele stoere en leuke jongen."

FOTO BOVEN: Jelle Galema houdt een balletje hoog met zijn stick. ,,Als ik een inspiratiebron kan zijn voor de jeugd, is dat mooi meegenomen."

Jelle Galema houdt een balletje hoog met zijn stick. (Foto: Albert Stolwijk).