Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BREED DRAAGVLAK VOOR NIEUWE VOORZIENING IN BOXTEL-OOST

'Generatietuin draagt bij aan kwaliteit van het leven'

MARC CLEUTJENS

Annelies Poot is een van de trouwe bezoekers van de generatietuin die zaterdag officieel in gebruik is genomen bij de Kinderboerderij in Boxtel-Oost. Met haar man Will, die dementerend is, geniet ze elke dag van de bloemen, struiken en fruitbomen die er al staan. De generatietuin werd officieel geopend door de Helicon-studenten Gijs Konings en David Stadhouders, die tijdens aanleg als opzichter fungeerden. Burgemeester Mark Buijs was er ook: ,,Boxtel is ook hier zijn tijd weer ver vooruit."

De generatietuin is - de naam zegt het al - bedoeld voor mensen van alle leeftijden. Kinderen spelen er naar hartenlust, op het gazon wordt gevoetbald; de doelpalen keren binnenkort terug. Verder is een fruitboomgaard aangelegd waar in de herfst misschien al de eerste appels en peren geplukt kunnen worden. En natuurlijk is er de moestuin met borders waarin ook mooie sierplanten en heesters staan. Hier zullen vooral mensen met dementie zich thuis voelen, zo verwacht initiatiefneemster Diny Stolvoort.

,,Ik kom er al elke dag, ook voor de opening", glundert Annelies Poot. Ze woont schuin tegenover de generatietuin en behoort vanwege de ziekte van echtgenoot Will tot een van de 'doelgroepen' van het initiatief. ,,We maken hier graag een wandelingetje", vertelt ze, terwijl Will foto's maakt en kletst met andere buurtbewoners. Ook de nieuwe bankjes in de tuin worden uitgeprobeerd. ,,Ik zie hem genieten omdat het zo'n fijne, rustgevende plek is."

KUIEREN

Stolvoort, gerontoloog van beroep, herkent wat Poot bedoelt. ,,Mensen met dementie zoeken vastigheid, herkenbaarheid. Die vinden ze in een tuin waar herkenbare planten staan, waar ze fruit kunnen plukken dat ze van vroeger kennen. Ruiken aan kruiden als munt en salie helpt ook bij het blijven oproepen van herinneringen." Over de fraaie paden die in de tuin zijn aangelegd, is het mogelijk om langs borders te kuieren, maar ook aan de slag te gaan in bloembakken op hoogte.

Een generatietuin is bittere noodzaak in een tijd waarin de zorg ingrijpend verandert en steeds meer mensen - ook met dementie - langer thuis zullen wonen en vertier zullen moeten vinden in de eigen buurt. ,,Over vijftien jaar wonen in Oost naar verwachting 235 mensen met dementie. Omdat elke zieke zo'n drie mantelzorgers om zich heen moet hebben, heeft een kleine duizend wijkbewoners er straks mee te maken."

SPEK EN BONEN

Burgemeester Mark Buijs is een van de eersten die de generatietuin mag betreden. Hij wandelt onder een pergola door, die zojuist door de Helicon-studenten Gijs en David is geopend. ,,Ik sta hier eigenlijk voor spek en bonen omdat het jullie zijn die dit gerealiseerd hebben", zegt Buijs. ,,Diny is de grote aanjager en is erin geslaagd om met tal van vrijwilligers en organisaties aan de slag te gaan en de krachten te bundelen."

Buijs roemt het 'omdenken' dat niet alleen bij de initiatiefnemers maar vooral ook binnen het gemeentehuis heeft plaatsgevonden. ,,De hokjesgeest is verdwenen, door overleg en samenwerking is een resultaat geboekt dat we als gemeente alleen nooit voor elkaar hadden kunnen krijgen." De burgemeester noemt de ambtenaren Gijs Schampers en Henk Heling als zijn beste ambassadeurs: ,,Jullie zijn mensen die erin slagen de inwoners aan elkaar te plakken en wondertjes verrichten. Dankzij jullie slagen we erin iets te bereiken dat door veel inwoners gedragen wordt."

LEEG BANKJE...

De eerste bezoekers zijn onder de indruk van de generatietuin die bij de Kinderboerderij is aangelegd. Marianne Juffermans, buurtbewoonster en lid van de Wmo-adviesraad, komt een bessenstruikje brengen dat ergens een plek in de moestuin moet krijgen. ,,Zwarte bessen horen hier thuis", meent Juffermans. ,,Ze kunnen straks door de bezoekers van de tuin geplukt worden, maar zijn ook heerlijk om jam van te maken." Ze geniet van de tuin. ,,Ik woon om de hoek en zal hier vaak komen om te genieten en als het moet een oogje in het zeil te houden."

Ook Charlotte de Windt, lokaal vertegenwoordiger van Alzheimer Nederland, glimt van trots. Met Ineke Matheeuwsen van ContourdeTwern was ze met Stolvoort een van de kartrekkers van het initiatief. ,,Ik weet nog dat we een jaar geleden met bijna niets begonnen. Toen zaten we hier op een bankje te wachten op belangstellenden en er kwam bijna niemand, het bankje bleef leeg. Nu is het lekker druk."

De studenten Gijs en David zijn trots op het project waaraan ze leiding hebben gegeven. Binnenkort doen ze eindexamen en verlaten ze Helicon. Met een gerust hart, dat wel omdat jongere leerlingen met de medewerkers van Cello die werken op de Kinderboerderij het onderhoud gaan doen. ,,De toekomst is dus gewaarborgd", menen ze.

Dat stemt ook bewoonster Annelies tevreden. ,,Dementie is een progressieve ziekte en het zal dus telkens een stapje minder goed gaan met Will. Maar ik ben blij dat deze tuin er is en hoop dat we nog heel lang onze rondjes kunnen wandelen. De generatietuin draagt bij aan een betere kwaliteit van leven."

OP DE FOTO'S: Annelies en Will Poot (links) zijn trouwe bezoekers en zaaien als eerste bloemenzaad rond de bloeiende fruitbomen in de generatietuin. Ook anderen die betrokken waren bij de totstandkoming van de tuin, mochten bloemenzaad zaaien. De studenten Gijs Konings en David Stadhouders van Helicon verrichtten de opening bij de Kinderboerderij. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding