Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GIDDY LIMIT BESLUIT KONINGSNACHT IN BOXTEL

Spelen op de Markt, een jongensdroom

MARC CLEUTJENS

Als jonge muzikant was het een van zijn grootste dromen: live muziek maken op de Markt van zijn eigen Boxtel. Zondag 26 april is het weer zover en staat Marc van de Laar met coverband Giddy Limit voor de vierde - of vijfde, hij is de tel kwijt - op het podium van Boxtel Vooruit. ,,We streven naar perfectie."

Giddy Limit is een band die graag gevraagd wordt voor optredens in Boxtel. Koninginnedag werd al enkele keren afgesloten en na vorig jaar is het de tweede keer dat de band ook op de avond voor Koningsdag op de Markt te zien en te horen is. ,,Het leuke van spelen in Boxtel is dat er altijd veel volk op de been is en onze muziek goed ontvangen wordt", vertelt Van de Laar. Hij maakt één voorbehoud: ,,Voorwaarde is natuurlijk dat het lekker weer is. Als het pijpenstelen regent, zal het niet druk zijn. Maar dat geldt voor alle optredens in de buitenlucht..."

Toen hij enkele maanden geleden door Ludy Meister van Boxtel Vooruit werd gevraagd om met Giddy Limit naar de Koningsnacht te komen, was de deal gauw gesloten. ,,Op Koningsdag zelf spelen we op het Wilhelminaplein in Eindhoven, ook al zo'n gave locatie. Het is mooi dat we daags voor Koningsdag in mijn eigen Boxtel mogen spelen."

KLASSIEKERS

Van de Laar is de enige Boxtelaar in de band die zeven jaar geleden werd geformeerd en bestaat uit semiprofessionele muzikanten die per jaar een kleine twintig concerten verzorgen. ,,We hebben door de jaren heen eigenlijk nauwelijks mutaties gehad, alleen treden we sinds februari op met een nieuwe zangeres. Daarmee werken we keihard aan ons repertoire dat uit zo'n honderd pop- en rockklassiekers bestaat."

Giddy Limit - een term uit de Engelse taal die 'hoogtepunt' betekent - repeteert wekelijks in een oefenruimte in het buitengebied van Spoordonk. ,,Een heerlijke plek om helemaal los te gaan", vertelt Van de Laar, die al sinds jonge leeftijd gitaar speelt en graag zingt. ,,Meestal repeteren we op donderdagavond, deze week hebben we ook op maandag geoefend om helemaal klaar te zijn voor de concerten op en rond Koningsdag."

SETLIST

Van de Laar bemoeit zich nadrukkelijk met de setlist die voor de verschillende optredens van Giddy Limit wordt samengesteld. ,,We zijn van alle markten thuis en passen ons aan de omstandigheden aan", vertelt hij. ,,Als we in een kroeg of een Ierse pub staan en de mensen willen rock horen, dan spelen we dat. In Boxtel kiezen we een wat breder repertoire, met veel popklassiekers die lekker in het gehoor liggen en herkenbaar zijn."

Welke nummers Giddy Limit gaat spelen? ,,We zijn er nog niet helemaal uit, maar je kunt alles verwachten, van André Hazes tot Toto. Nieuw is 'War' van Kensington en een lekker nummer vind ik 'Highway to Hell' van AC/DC. Een klassieker is 'Proud Mary' van Tina Turner en Prince doet het ook altijd goed. We hebben een soort medley waarin we 'Purple Rain' en '1999' samenvoegen. Heerlijk."

EIGEN SOUND

De kracht van de covers die Giddy Limit speelt, zit volgens Van de Laar in de eigen sound die de band door de jaren heeft ontwikkeld. Enerzijds is het zo goed mogelijk naspelen van de bekende nummers belangrijk, anderzijds willen de muzikanten zich onderscheiden met een eigen interpretatie of een ietwat afwijkend arrangement. ,,Wat we vooral leuk vinden is het aaneenrijgen van een aantal nummers, zodat lekker swingende blokjes ontstaan en mensen langer van muziek kunnen genieten."

Hoewel Van de Laar kan genieten van de kleinschalige optredens die Giddy Limit verzorgt in bars en kroegen, vindt hij - met de andere bandleden - de grote openluchtshows het leukst. ,,De beste herinneringen bewaren aan onze afterparty bij de Rainbow Run in Eindhoven. Dat was een evenement in de Genneper Parken waar geld werd ingezameld voor ALS-patiënten. We speelden voor minstens vijfduizend mensen." Later dit jaar is Giddy Limit een van de grotere acts op braderie Effe naor Geffe. Maar eerst Koningsnacht in Boxtel. ,,We staan te trappelen en zullen meteen na Boxtel Zingt op de bühne klimmen."

Giddy Limit bestaat momenteel uit de volgende muzikanten: Monique Habets (zang), Twan Beemer (zang), Marc van de Laar (gitaar/zang), Marcel Dijkema (toetsen), Pieter Strootman (sologitaar), Bart Vlemmix (basgitaar) en Bas van Kollenburg (drums).

Giddy Limit speelt zondag 26 april van 21.00 tot middernacht op de Markt in Boxtel.

FOTO BOVEN: Giddy Limit poseert bij de oefenruimte van de band in het buitengebied van Spoordonk. Van links naar rechts poseren Bas van Kollenburg (drums), Bart Vlemmix (bas), Monique Habets (zang), Marc van de Laar (gitaar/zang), Twan Beemer (zang), Pieter Strootman (sologitaar) en Marcel Dijkema (toetsen). (Foto: Peter de Koning).