Leerkacht Janneke Verhoeven en de leerlingen Nicole van Oijen (links), Lars van Oorschot en Pleun den Otter ontspannen zich na afloop van de Cito-toets op het schoolplein. (Doto: Peter de Koning).
Leerkacht Janneke Verhoeven en de leerlingen Nicole van Oijen (links), Lars van Oorschot en Pleun den Otter ontspannen zich na afloop van de Cito-toets op het schoolplein. (Doto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN GROEP 8 IN REGIO BOXTEL BUIGEN ZICH OVER TOETS

'Helemaal niet zenuwachtig voor Cito'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Voor leerlingen van groep 8 van basisscholen in heel Nederland en dus ook in de regio Boxtel stond deze week de veelbesproken Cito-toets op het programma. Altijd spannend zou je zeggen. Toch waren de kinderen uit de klas van Janneke Verhoeven van de Sint-Lambertusschool in Gemonde veel minder nerveus dan normaal. ,,Dat komt omdat ik toch al ben aangenomen op het Elde College in Schijndel", liet Lars van Oorschot weten. Samen met juf Janneke en zijn mede-leerlingen Pleun den Otter en Nicole van Oijen keek Lars woensdag terug op de eerste twee dagen van 'Cito'.

De groep van Lars (11), Pleun (12) en Nicole (11) boog zich dinsdag en woensdag over toetsen rekenen, taal en wereldoriëntatie. ,,Vooral dat laatste onderdeel vond ik best moeilijk, want daarbij kregen we vragen over aardrijkskunde, natuurkunde en geschiedenis. De rekentoets ging heel goed en taal eigenlijk ook, terwijl ik daar normaal gesproken niet zo'n ster in ben. Dus ik ben best tevreden", vertelt Lars. Ook Nicole vond wereldoriëntatie behoorlijk lastige kost. ,,Maar de andere toetsen gingen eigenlijk prima. Nu morgen nog mijn best doen en dan horen we na de meivakantie wat de score is."

Ook Pleun is redelijk tevreden over de eerste twee toetsdagen. ,,Of ik zenuwachtig was voor Cito? Nee eigenlijk helemaal niet", zegt ze. ,,Het is toch anders omdat je allang weet naar welke school je gaat. Ik ga net als Lars naar het Elde College in Schijndel en heb ook het advies vmbo-t/havo gekregen. Dus ik weet precies waar ik aan toe ben. Maar het blijft een toets, die wil ik echt niet verpesten."

Leerkracht Janneke had de leerlingen vooraf gerustgesteld. ,,Tot vorig jaar werd de toets in februari gehouden, maar nu dus pas in april. Vóór 1 maart moesten de leerkrachten van groep 8 al het advies uitbrengen over het niveau dat de leerlingen volgens ons aankunnen. De score van deze Cito heeft daar in principe geen invloed meer op, tenzij een leerling hoger scoort dan verwacht. Dan wordt het schooladvies heroverwogen en eventueel bijgesteld. Voor de school is de Cito een heel mooi meetmoment om te kijken hoe de kinderen er na acht jaar voorstaan en of wij op het goede spoor zitten met onze adviezen."

De juf van groep 8 merkte deze week dat haar leerlingen veel minder gespannen waren voor de Citotoets dan in voorgaande jaren. ,,De leerlingen weten dat als ze nu niet goed presteren, dat geen negatieve gevolgen heeft voor het advies. Dat zorgt ervoor dat de kinderen ontspannen naar de toets toegeleefd hebben en niet echt nerveus zijn. Maar ik heb ze wel op het hart gedrukt om er niet met de pet naar te gooien en er vol voor te gaan. Ik ben net als de kinderen benieuwd naar de resultaten."

Na de meivakantie staan er voor de kinderen van groep 8 behalve de reguliere lessen nog een paar leuke activiteiten op de rol. ,,We gaan met bijna alle leerlingen naar De Efteling in Kaatsheuvel


en met groep 8 op kamp naar Middelbeers. Daar heb ik veel zin", zegt Lars, die het jammer vindt dat hij over een paar maanden afscheid moet nemen van de basisschool. ,,Ik heb hier een mooie tijd gehad, al verwacht ik dat ik me prima zal redden op het Elde College. Volgens een neef van mij, die in het derde jaar zit, is het geweldig daar."

Juf Janneke zal 'haar' leerlingen zeker gaan missen. ,,Gelukkig is het geen definitief afscheid. Veel kinderen komen nog een keer langs op hun oude school om een praatje te maken." Geldt dat ook voor Pleun, Nicole en Lars? ,,Wij komen zeker nog een keer terug", klinkt het in koor.

FOTO BOVEN: Leerkacht Janneke Verhoeven en de leerlingen Nicole van Oijen (links), Lars van Oorschot en Pleun den Otter ontspannen zich na afloop van de Cito-toets op het schoolplein. (Foto: Peter de Koning).