Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Burgemeester en wethouder geven les op Petrusschool

'Riddergevechten in Boxtel: vet cool!'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Hoeveel straatstenen telt de Burgakker? Hoe komt kasteel Stapelen aan zijn naam? Leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de Sint-Petrusschool in Boxtel weten sinds maandag het antwoord op deze vragen. De kinderen kregen les van burgemeester Mark Buijs en wethouder Eric van den Broek die hen onder meer vertelden over échte ridders die op het Boxtelse kasteel Stapelen meerdere ruzies hebben uitgevochten. En dat is natuurlijk wel heel erg gaaf...

Omdat Stapelen tijdens de festiviteiten voor de jeugd op Koningsdag een centrale rol speelt, verzorgden de wethouder en burgemeester beide een gastles op de basisschool in het centrum van Boxtel.

Samen met wethouder Van den Broek maakten de kinderen een wandeling naar kasteel Stapelen. Op de prachtige binnenplaats van de burcht vertelde hij de leerlingen meer over de vroegere bewoners. ,,Het kasteel is 750 jaar oud en de Heren van Boxtel woonden er", legde hij uit. Maar hoe komt Stapelen nou eigenlijk aan zijn naam? Dat was bleek een groot mysterie. ,,Dat komt omdat er veel handel werd gedreven", vertelde de wethouder. ,,De goederen werden opgestapeld voor het kasteel."

Dat Lodewijk XIV en andere koninklijke gasten op Stapelen hebben overnacht, vonden de leerlingen wat minder interessant. Maar dat ook in Boxtel échte riddergevechten plaatsvonden, trok meteen de aandacht. ,,Dat is echt cool", aldus de kinderen.

De basisschool ligt aan de alleroudste straat van Boxtel. Zo'n 700 jaar geleden werd de Burgakker aangelegd en nog altijd liggen er de originele straatstenen. ,,Dat zijn er 61.000", lichtte Van den Broek toe. ,,Weten jullie eigenlijk waar de naam Burgakker vandaan komt?" Een jongen dacht daar wel een antwoord op te hebben: ,,Omdat er veel burgers woonden." Een goede poging... ,,Omdat de straat loopt van Stapelen - een burcht - en vroeger een zandweg was, is de naam Burchtakker geworden. Door de jaren heen is de letter T echter verdwenen", verklaarde de wethouder.

De wandeling met Van den Broek kreeg een extra speciaal tintje toen de groep een kijkje mocht nemen in de tuin van de vroegere woning van het schoolhoofd. In de tuin stond tot voor kort nog het oude schoolgebouw, maar bij een fikse storm stortte deze in. ,,Het gebouw was ook een distributiekantoor van bonnen in de Tweede Wereldoorlog", vertelde de wethouder. ,,De huidige bewoners van het huis gaan het pand weer in ere herstellen."

HAND VAN MÁXIMA

In de gymzaal van de school gaf ook Buijs een korte les. De meeste kinderen hadden de burgemeester al wel eens gezien. Maar de belangrijkste vraag was natuurlijk: ,,Mogen we straks de ketting om?" En dat had nou juist een verrassing voor de leerlingen moeten blijven... ,,Ik ga eerst iets vertellen en aan het eind mogen jullie allemaal even de ambstketen om", beloofde Buijs.

Dat de jaarlijkse lintjesregen - deze keer op vrijdag 24 april - wel heel bijzonder is, wisten de kinderen wel. ,,Eigenlijk is dat ook een ridderorde", legde de burgemeester uit. ,,Vroeger werden dappere mensen die veel deden voor anderen tot ridder geslagen, tegenwoordig geven we deze burgers een onderscheiding." Een aantal kinderen kent wel iemand die een koninklijke onderscheiding heeft. Vaak een grootouder, maar van een meisje kreeg de vader een lintje. ,,Want hij was bij de brandweer."

Maar kunnen kinderen eigenlijk ook een koninklijke onderscheiding krijgen? Dat komt volgens Buijs maar heel zelden voor: ,,Het kan wel, maar het is in Boxtel nog nooit gebeurd. Ik heb wel eens een bijzondere onderscheiding gegeven aan een paar kinderen van de scouting, die hadden iemand uit het water gered." De kinderen vroegen zich af wat ze nou precies moeten doen om ook zo'n mooi lintje te krijgen uit handen van de burgemeester. Buijs: ,,Je kan natuurlijk niet zomaar de straat opgaan en je voornemen een onderscheiding te verdienen. Die dingen gebeuren altijd onverwacht."

Een lintje wordt gegeven door de burgemeester, maar hij krijgt daarvoor toestemming van koning Willem-Alexander. ,,Heb je de koning wel eens ontmoet?" vroeg een leerling. Buijs antwoordde bevestigend: ,,En ik heb ook koningin Máxima een handje gegeven." En daar waren de kinderen erg van onder de indruk: ,,Wauw..."

FOTO BOVEN: Wethouder Eric van den Broek geeft op de binnenplaats van Stapelen. (Foto: Peter de Koning).

Burgemeester Mark Buijs bracht twee onderscheidingen mee die de leerlingen mochten bekijken. (Foto: Peter de Koning).