Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THEATERKLAS JRL IMPONEERT MET 'VRIJHEIDSBEELD'

Rode of groene kaart voor Hitlergroet

MARC CLEUTJENS

Met 'VrijheidsBeeld' heeft de theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum een indrukwekkende en soms ontroerende voorstelling neergezet. Met tweemaal meer dan tweehonderd bezoekers in de aula kregen de meer dan zeventig scholieren donderdag en vrijdag het grote publiek dat ze verdienden. VrijheidsBeeld vertelde het meeslepende verhaal van een zoektocht naar vrijheid, vroeger en nu...

Onder regie van de muziek, dans- en dramadocenten Linda van Boxtel, Debbie Verschuren en Janneke Kramer is de theaterklas er dit jaar in geslaagd een voorstelling te presenteren die liet zien hoe jongeren het verhaal van Anne Frank en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog vandaag de dag beleven, maar ook hoe ze soms worstelen met andere vormen van vrijheid en onderdrukking.

Zoals het een goed theaterstuk betaamt, mocht ook het publiek in de aula van het Jacob-Roelandslyceum zelf aan het slot een oordeel vellen en werd geen pasklaar antwoord gegeven op gewetensvragen. VrijheidsBeeld was een verslag van een zoektocht naar ideeën over vrijheid en onvrijheid. Dat de première werd gehouden op de dag dat wereldwijd de Holocaust werd herdacht, was een bijzondere bijkomstigheid. De voorstelling zou op 4 of 5 mei dan ook niet misstaan in een écht theater.

DEMOCRATISCH

Het spel waarin Anne Frank met haar familie centraal stond, vormde één van de verhaallijnen in het stuk. Hannah Heslinga schitterde als Anne Frank en nam de zaal mee in haar gedachten. Mooie teksten en citaten uit het dagboek, gespeeld in een decor dat Het Achterhuis verbeeldde, behoorden beslist tot de hoogtepunten van VrijheidsBeeld.

De opkomst van het nazisme die de acteurs en dansers verbeeldden, kreeg een bijzondere wending toen drie als militairen verklede leerlingen op het podium de Hitlergroet wilden brengen. Een van de vertellers greep in en legde het dilemma voor waarmee de theaterklas de voorbije maanden heeft geworsteld: gaan we wel of niet een Hitlergroet opnemen in ons spel? Het publiek mocht democratisch stemmen met een groene of rode kaart. Het werd groen waarmee de vrijheid werd genomen om de Hitlergroet te brengen...

SCHOKKEND

VrijheidsBeeld vertelde ook het verhaal van Ruwaida, een Iraakse leerling die op het JRL zit en op jonge leeftijd met haar gezin moest vluchten en in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht kwam. Ruwaida was op filmschermen te zien, poserend in de Stationsstraat van Boxtel. Op de buhne passeerde haar levensverhaal de revue.

Ook werden beelden vertoond van PowNews waarin inwoners van Budel soms schokkende meningen geven over asielzoekers in hun dorp. De theaterklas ging zelf op onderzoek uit en deed met een eigen reportage verslag van een rondje over de weekmarkt in Oisterwijk. En daarmee werd een rellerig nieuwsitem fijntjes genuanceerd...

FOTO BOVEN: Hannah Heslinga maakt indruk als Anne Frank in VrijheidsBeeld. (Foto: Peter de Koning).

Vijf giechelende vriendinnen geven hun interpretatie van vrijheid. Wat te doen als je zoveel vrijheden hebt in 2015? Gaan we op vakantie naar Amerika, Australië, Nepal of gewoon naar de caravan van pa en ma in Liempde? (Foto: Peter de Koning).