De jaarlijkse open tuinendag van Volkstuinvereniging Ceres was dit jaar gekoppeld aan het evenement De Groene Draad. De open dag trok ongeveer dertig bezoekers. (Foto: Gerard Schalkx).
De jaarlijkse open tuinendag van Volkstuinvereniging Ceres was dit jaar gekoppeld aan het evenement De Groene Draad. De open dag trok ongeveer dertig bezoekers. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

OOK TWEEDE EDITIE EVENEMENT DE GROENE DRAAD GROEIT UIT TOT SUCCES

'Voedsel uit eigen tuin vers en erg lekker'

STEFAN LATIJNHOUWERS

'Wat is dit een ontzettend leuk initiatief' en 'Ideaal om een heerlijke fietstocht te combineren met een rondleiding door of een kijkje in verschillende tuinen'. Zomaar een paar reacties van enthousiaste bezoekers die zondag met volle teugen genoten van De Groene Draad. Het evenement in Boxtel en omgeving werd zondag gehouden onder een heerlijk voorjaarszonnetje waardoor het goed toeven was op de zestien locaties die bezocht konden worden.

De tweede editie van De Groene Draad groeide afgelopen weekeinde uit tot een groot succes. Vorig jaar kon het publiek veertien adressen aandoen en dit jaar dus twee meer, waarbij acht nieuwe deelnemers op de routekaart prijkten. Veel dagjesmensen maakten zondag gebruik van de mogelijkheid om een fiets- of wandeltocht te maken langs de verschillende groene locaties in Boxtel, Lennisheuvel en Gemonde, waaronder moes- en kruidtuinen, eetbare tuinen en een arboretum (bomentuin). Ook aangesloten evenementen als de bijen- en plantenmarkt van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius en de open dag van volkstuinvereniging Ceres konden rekenen op veel belangstelling.

Volgens organisator Piet Bressers van Sint-Ambrosius biedt de koppeling van de bijen- en plantenmarkt aan De Groene Draad veel voordelen. ,,Er komen daardoor nog meer en vooral ook nieuwe bezoekers af op de markt. Het is drukker dan vorig jaar, mede dankzij het mooie weer. De sfeer is heel ontspannen, waarbij opvallend is dat we de laatste jaren veel jongere bezoekers mogen verwelkomen, onder wie veel ouders met jonge kinderen."

Bressers gaf aan dat de markt om meerdere redenen de moeite waard is. ,,De mensen kunnen behalve van de bijen en de plantjes genieten van de muziek van de Boxtel City Band, langs de diverse informatiekramen wandelen, een kijkje nemen bij de korvenvlechter en mandenmaker, gezellig wat drinken en eten en even heerlijk ontspannen op het terras. We hebben in al die jaren een groot vast publiek opgebouwd, niet alleen uit Boxtel, maar ook uit de omliggende dorpen zoals Esch."

Marietje, de zus van Bressers, was zondag een van de vele bezoekers. ,,Het is altijd leuk om hier te zijn en meestal ga ik niet met lege handen naar huis. Ik heb nu een insectenhotel aangeschaft. Een sterk punt vind ik dat de jeugd hier ook uitgebreid aan zijn trekken komt met activiteiten als kaarsen trekken en knutselen. Er is van alles te doen en te beleven voor jong en oud."

KRUIDENTUIN

Een paar kilometer verderop in Boxtel hield Corrie Terlouw in haar kruidentuin aan de Baandervrouwenlaan, nabij gasterij De Bourgondiër, elke heel uur rondleidingen. Zij ontving zondag samen met haar man Clemens Krämer in totaal ongeveer veertig bezoekers. ,,Op de rustige momenten genieten we hier in de tuin van het heerlijke weer", liet Terlouw weten. ,,De mensen zijn echt belangstellend, waarbij het vaak gaat om fietsers of wandelaars die een aantal groene draad-locaties bezichtigen. Ik weid tijdens de rondleidingen natuurlijk vooral uit over mijn kruidentuin met daarin onder meer verschillende soorten tijm, venkel en en munt, maar bijvoorbeeld ook rode en Chinese bieslook. Daarnaast informeer ik het publiek ook over wat er hier nog meer te zien is zoals onze moes-, rozen- en bessentuin."

Terlouw is bij het vormgeven en inrichten van haar kruidentuin geïnspireerd door de middeleeuws geleerde Hildegard von Bingen. ,,Zij had een eigen visie op mentale kracht en gezondheid, waarbij voeding en kruiding een belangrijk aspect vormen. Tijdens een open dag op zaterdag 11 juli ga ik uitgebreid in op de visie van Von Bingen. De bezoekers kunnen dan ook genieten van een lunch die diverse recepten bevat op basis van haar kruidenleer met vruchtensap en kruidenthee en daarnaast recepten, stekjes en zaden mee naar huis nemen. Rond die tijd is de kruidentuin op z'n mooist."

Volkstuinvereniging Ceres aan de Onrooi in het buitengebied van Boxtel koppelde zondag de jaarlijkse open tuinendag eveneens aan De Groene Draad. Voorzitter André Leermakers leidde ongeveer dertig belangstellenden rond op het grote terrein van ongeveer één hectare. ,,Dat is ongeveer twee voetbalvelden", aldus Leermakers, die twee jaar geleden samen met de leden het zestigjarig bestaan vierde. ,,Toen hebben we ook een open dag gehouden waarop hetzelfde aantal bezoekers afkwam als dit keer. Daarom zijn we best tevreden over de opkomst, al is het nu rond half drie in de middag heel rustig."

Ceres telt ruim honderd leden, waarvan een deel geen tuin bezit. ,,Tachtig leden verzorgen in totaal samen zo'n honderd moestuinen die qua grootte variëren van 50 tot 125 vierkante meter. Zelf heb ik hier een grote volkstuin, waarin ik mijn eigen voedsel verbouw zoals peultjes, tuinbonen, spinazie, knoflook, bloemkool, rode bietjes en broccoli. Tachtig procent van wat wij thuis eten, komt hier vandaan. Eigen verbouwd voedsel is heel lekker", aldus Leermakers. ,,We hebben een reglement opgesteld met huisregels om te voorkomen dat er mensen zijn die het onderhoud van hun tuin of tuinen hier laten verslonzen. We vinden het belangrijk dat het er hier netjes uitziet en daar houden de leden zich gelukkig goed aan."

Corrie Terlouw (derde van links) verzorgde zondag in de kruidentuin bij haar huis aan de Baandervrouwenlaan  rondleidingen voor zo'n veertig belangstellenden.
De jeugdige bezoekers keken tijdens de bijen- en plantenmarkt in  het clubgebouw 't Raathuis van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius hun ogen uit. Ze kregen onder meer te horen hoe honing gemaakt wordt. (Foto's: Gerard Schalkx).