Voorzitter Rob Dito van de projectgroep 'Informatiecentrum Liempde', onderdeel van SPPiLL, gaf gistermiddag uitleg over de verbouwing van de monumentale boerderij aan de Barrierweg in Liempde tot informatiecentrum. (Foto: Peter de Koning).
Voorzitter Rob Dito van de projectgroep 'Informatiecentrum Liempde', onderdeel van SPPiLL, gaf gistermiddag uitleg over de verbouwing van de monumentale boerderij aan de Barrierweg in Liempde tot informatiecentrum. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

gemeente boxtel verleent vergunning; sppill kan aan de slag

Informatiecentrum voor en door Liempdenaren

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Enkele oude lessenaartjes en schoolborden in het toekomstige informatiecentrum aan de Barrierweg in Liempde doen nog herinneren aan de Boeremèrt die op Tweede Paasdag plaatsvond. De boerderij werd intensief bij het Liempdse evenement betrokken. En dat is volgens Rob Dito, projectleider van de groep die zich bezighoudt met de bouw en restauratie van het monumentale pand, exact de toekomst van D'n Liempdsen Herd, zoals het informatiecentrum gaat heten. ,,Voor en door de Liempdse gemeenschap, dat is het uitgangspunt."

De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) kocht de boerderij in mei vorig jaar aan. Vervolgens vormde zich een projectgroep die onderzoek deed naar de bouw- en restauratiewerkzaamheden die nodig waren om van het monumentale pand een informatiecentrum te maken. Hierbij waren allerlei partijen betrokken, zoals Stichting Brabantse Boerderij, Brabants Landschap, de monumentencommissie van de gemeente Boxtel, Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de Rabobank. Bouwhistoricus Dick Zweers stelde een gedetailleerd onderzoeksrapport samen en ook bouwkundig adviseur Pedro Schamp, afkomstig uit De Rips, werd om advies gevraagd.

renovatie dak

Vorige week verleende de gemeente Boxtel een vergunning voor de verbouwing en restauratie van de boerderij, waardoor de werkzaamheden van start kunnen gaan. Vooraf zijn in samenspraak met de monumentencommissie al enkele klussen uitgevoerd, zoals de verwijdering van asbest en het weghalen van een gemetseld muurtje. Projectleider Dito vertelde gistermiddag dat in juni gestart wordt met de eerste omvangrijke klus: de renovatie van het dak. ,,De enige taak die we niet met vrijwilligers uitvoeren, omdat het écht te gevaarlijk is", legde Dito uit. Momenteel loopt een aanbesteding onder Liempdse ondernemers voor deze klus. ,,We hopen dat het dak voor de bouwvak helemaal dicht is."

De rest van de taken worden uitgevoerd door vrijwilligers, zoals restauratie van de gevels, realiseren van een grindbak voor de hemelwaterafvoer, restaureren van de kozijnen en vernieuwen van de elektriciteit. ,,Mensen hebben zich in groten getale aangediend om klussen te verrichten", zegt Dito trots.

Dat komt mogelijk doordat Liempdse inwoners intensief bij het project betrokken zijn. Zo werd in november een open dag georganiseerd in de boerderij waarbij bezoekers konden meedenken over een naam, maar óók over de invulling van het toekomstig informatiecentrum. ,,Het is mooi om te zien dat mensen het informatiecentrum niet als een bedreiging, maar juist als een kans voor het dorp zien."

goede kamer

Het project 'Informatiecentrum Liempde' is ingedeeld in drie gedeeltes: het gebouw, de inrichting en het binnenterrein. Hoewel er nog steeds plannen gevormd worden, noemde de projectleider al enkele voorbeelden waarvoor het gebouw gebruikt gaat worden. Zo komt in het schuurgedeelte van de boerderij een plek waar presentaties kunnen worden gehouden. ,,In die ruimte passen zeventig mensen. We zorgen ervoor dat er moderne communicatiemiddelen voorhanden zijn", legt Dito uit.

In de voormalige 'goede kamer', zoals vroeger de woonkamer van een huis werd genoemd, komt een plek waar vergaderd kan worden en waar een gastspreker zijn verhaal kan doen. ,,Om de boerderij een open karakter te geven, zetten we andere deuren in de voor- én achtergevel. Tijdens evenementen kunnen deze poorten opengezet worden, zodat bezoekers kunnen doorlopen naar het binnenterrein", vertelt Dito.

HARDE DATUM

Op de bovenverdieping worden kantoorruimtes gerealiseerd die verhuurd worden. ,,Daarnaast hebben we al verschillende verzoeken van Liempdse organisaties gehad om gebruik te maken van het informatiecentrum", aldus projectleider Dito. Hij noemt de Liempdse Dorpsbrouwerij, die graag workshops zou willen houden, en de Jeugdnatuurwacht, die op zoek is naar een clubgebouw, als voorbeelden. ,,Deze ideeën precies bij het beeld dat we bij het informatiecentrum hebben. Het moet geen afgesloten geheel worden, maar een open ruimte die voor iedereen beschikbaar is. Natuurlijk voor mensen die informatie willen over Het Groene Woud, maar ook voor de dorpsbewoners zelf."

1 januari 2017 moet de boerderij volledig verbouwd en gerestaureerd zijn. Een harde datum, door de provincie gesteld vanwege de subsidie die aan het project hangt. ,,Hoewel we grotendeels met vrijwilligers werken en ik van mening ben dat je niet teveel druk op deze mensen moet leggen, krijg ik van allerlei adviseurs te horen dat het een haalbare datum is", meldt Dito. ,,Bovendien proberen we ook rekening te houden met allerlei evenementen, zoals de kermis in Liempde. Een ding is zeker: we gaan ervoor."

Liempde

Circus Bossle

Circus Bossle strijkt woensdag 22 april neer aan de Barrierweg in Liempde en verzorgt tot en met zondag 26 april dagelijks een show. Kijk voor tickets en meer informatie op www.circus-bossle.nl.