Het klokkentorentje in Esch is deze week gesloopt. (Foto: Jan van Schijndel).
Het klokkentorentje in Esch is deze week gesloopt. (Foto: Jan van Schijndel). Foto: Jan van Schijndel

OPENING NIEUWBOUW SINT-JOZEF IN SEPTEMBER

Betonrot velt klokkentorentje Esch

MARC CLEUTJENS

Een slopersbedrijf heeft deze week het klokkentorentje van het vroegere bejaardenhuis Sint-Jozefzorg in Esch ontmanteld. Tijdens de verbouwing van het gebouw werden grote scheuren in de toren opgemerkt en vielen grote brokstukken naar beneden. Snelle sloop was de enige optie, zo geeft locatiedirecteur Jan-Kees Metz van Zorggroep Elde aan.

De zorginstelling werkt momenteel aan een grondige verbouwing van Sint-Jozef, zoals het woonzorgcentrum nu wordt genoemd. De voorziening wordt omgebouwd tot een zorglocatie waar plaats is voor dementerenden uit Esch en omgeving, die er een beroep kunnen doen op reguliere of private zorg. ,,Ook realiseren we een bed & breakfast voor mensen die er tijdelijk kunnen verblijven", geeft Metz aan. ,,Vanaf mei verwachten we de eerste bewoners, in september volgt de opening. Er gaat een compleet nieuw team aan de slag en we hebben erg veel zin om er in Esch iets moois van te maken."

Metz betreurt dat de Zorggroep Elde over is moeten gaan tot sloop van het markante klokkentorentje. ,,Het was onze bedoeling om de toren op te knappen en wit te verven. Met begroeiing van klimop zou het een aardige blikvanger blijven. Tijdens trilwerkzaamheden bij de verbouwing ontstonden echter geheel onverwacht scheuren in de toren." Onderzoek wees uit dat sprake was van betonrot. ,,Op een gegeven moment vielen er brokstukken naar beneden die de omvang hadden van een koffiepot. Levensgevaarlijk. We hebben de gemeente op de hoogte gesteld van onze plannen om zo snel mogelijk te slopen."

De klokkentoren werd nog altijd gebruikt om klokslag twaalf uur het Angelus te luiden. ,,En daarmee was het voor veel mensen misschien een emotioneel moment dat het torentje is verdwenen. Ik heb gehoord dat bewoners en vrijwilligers van Sint-Joseph het jammer vinden dat de sloop zo snel heeft plaatsgevonden." Metz geeft aan dat anderen wellicht opgelucht zijn. ,,We kregen ook wel eens klachten van omwonenden die het hinderlijk vonden dat de klok elke dag sloeg." De locatiedirecteur geeft aan dat het Sint-Josephbeeld dat onder de toren stond, behouden is gebleven. ,,Dat krijgt straks een nieuw plekje in de tuin."