Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Buurtmoestuin

op Hoogheem is

kunstwerk rijker

In de buurtmoestuin tussen de flats op Hoogheem is een groot gedeelte van het kunstwerk 'Hendrik Jan de Tuinman' al zichtbaar. Vrijdag 24 april wordt het beeld, ontworpen door twee leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum, officieel onthuld.

Eindexamenleerlingen van het JRL met kunst en cultuur in hun vakkenpakketten, hebben in opdracht van de Huurders Vereniging Hoogheem en woonstichting Sint-Joseph een kunstwerk ontworpen.

Bewoners gaven vooraf een presentatie, waarin ze aangaven 'een natuurlijk kunstwerk' te willen. Ook hebben de leerlingen nog een kijkje genomen in de buurtmoestuin. Een groep van vijftien bewoners koos uiteindelijk voor Hendrik Jan de Tuinman, een ontwerp van Anne Struijcken en Maartje Jansen.

TEGELS EN SERVIESGOED

Dit werk bestaat onder meer uit een sokkel van mozaïek van zestig centimeter hoog en ruim een meter breed dat bestaat uit (oud-)serviesgoed en tegels van bewoners op Hoogheem. Op dit betonblok zit Hendrik Jan, die gemaakt is van kippengaas waarin planten gaan groeien, zoals de Sagina. Maartje en Anne hebben samen met bewoners en een creatieve professional het kunstwerk gerealiseerd.


Janske kwalificeert

zich voor landelijke

voorleesfinale

Brugklasser Janske van Kollenburg uit Liempde won eind februari de Meierijfinale van voorleeswedstrijd Read2Me en kwalificeerde zich voor de provinciale finale, die vrijdag plaatsvond in cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle. Ook daar werd ze tot winnaar uitgeroepen. Nu wacht de landelijke eindstrijd op 26 mei in Tivoli Vredenburg te Utrecht.

De jury, bestaande uit auteur Annemarie Bon, masterstudent jeugdliteratuur Renée Wetzels en expert jeugdliteratuur Jeanny Keurlings, beoordeelde de elf Noord-Brabantse deelnemers.

Janske las voor uit het boek 'Blauwe plekken' van Anke de Vries, dat over mishandeling gaat. In de landelijke finale neemt de Liempdse het op tegen de andere provinciale winnaars.