gemeentebestuur blij met rijkssubsidie

Boxtel krijgt extra geld voor huishoudelijke hulp

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dankzij een subsidie van de rijksoverheid heeft de gemeente Boxtel extra geld beschikbaar voor huishoudelijke hulp. Inwoners kunnen hier op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een beroep op doen. Niet alleen komen er door de bijdrage extra banen voor huishoudelijke hulp, ook kunnen Boxtelaren meer ondersteuning krijgen.

Doordat het budget onder druk stond, kwamen veel banen in deze sector op de tocht te staan. De overheid heeft daarom voor 2015 en 2016 extra geld vrijgemaakt dat bestemd is voor huishoudelijke hulp. Ook de gemeenten Boxtel en Haaren hebben een aanvraag ingediend en krijgen een bijdrage. ,,Doordat er banen behouden blijven, is er meer hulp beschikbaar voor inwoners", licht wethouder Eric van den Broek toe. ,,Mensen kunnen zich aanmelden en krijgen dan drie uur extra hulp bovenop hun huidige aantal uren."

MANTELZORGERS

De huishoudelijke toelage wordt verdeeld tussen de gemeente en inwoner. Voor Boxtel bedragen de kosten zeventien euro per uur, de afnemer betaalt vijf euro per uur eigen bijdrage. Van den Broek: ,,We kunnen op een laagdrempelige manier voorzien in een behoefte. Het bedrag is te overzien voor de meeste mensen. Ik verwacht een deel van de Boxtelaren zeker te kunnen helpen." Wie gebruik wil maken van deze subsidie moet snel zijn; hoe eerder men reageert, hoe groter de kans op extra uren.

Inwoners met een tijdelijke beperking kunnen deze ondersteuning aanvragen, evenals mensen die vanwege de hoge bijdrage op huishoudelijke hulp afzien van de ondersteuning. Ook inwoners die zich niet hebben aangemeld via de Wmo, mensen die extra hulp nodig hebben én mantelzorgers die wat meer ontlast willen worden kunnen zich opgeven voor de bijdrage. Van den Broek: ,,Ook die laatste groep nodigen we uit te reageren. Want zij krijgen het steeds zwaarder."

OP IS OP

In de gemeente Boxtel zijn de aanbieders TZorg en Zorggroep Elde actief. De inwoners betalen direct aan de zorgaanbieders, de gemeente fungeert slechts als tussenpartij en indiceerder. ,,De zorgaanbieder is ook degene waar afspraken mee worden gemaakt. De gemeente zit daar verder niet tussen en vervult alleen een faciliterende rol", aldus Van den Broek.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij loket Wegwijs door een e-mail te sturen naar wegwijs@boxtel.nl met als onderwerp 'algemene voorziening voor hulp bij het huishouden' of via telefoonnummer (0411) 65 59 90. ,,Er is maar een beperkt aantal uren beschikbaar", licht de wethouder toe. ,,En op is écht op..."