Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

What's Up, Bas en Merlijn?

In de rubriek What's Up vertellen jongeren wat hen bezighoudt.

Wie zijn jullie? ,,Wij zijn Bas Peeters en Merlijn Kersten. We doen dit jaar eindexamen vwo op het Jacob-Roelandslyceum."

De eindexamens moeten nog beginnen, maar de afsluitende opdracht van de profilering Technasium sloten jullie af met een negen. Wat hield deze meesterproef in? Merlijn: ,,Tijdens de vorige Technasiumopdrachten zorgden de docenten voor een project en een opdrachtgever. Nu was het de beurt aan ons en mochten we zelf een opdrachtgever zoeken." Bas: ,,Ik wil na het vwo verder in de architectuur, terwijl Merlijn duurzaamheid interessant vindt. Beide onderwerpen komen terug in onze opdracht. We hebben namelijk onderzocht hoe het woonhuis van de Boxtelse architect Cleem Snijders duurzamer kan worden gemaakt."

Welke resultaten kwamen uit jullie onderzoek? Merlijn: ,,We hebben gekeken naar duurzaamheidsoplossingen met een relatief korte terugverdientijd van vijf jaar en een lange terugverdientijd van vijftien jaar. Zonnepanelen, een slimme thermostaat en een spouwmuurinstallatie zijn enkele voorbeelden. Bas: ,,Als meneer Snijders de aanbevelingen op korte termijn doorvoert, zal hij na vijf jaar achtduizend euro besparen. Bij de aanbevelingen op lange termijn is dat zelfs tachtigduizend euro."

Jullie project krijgt nog een mooi vervolg... Bas: ,,Dat klopt. Onze docent heeft ons project uitgekozen voor de Technasium Brabant-Oost Meesterproeffinale." Merlijn: ,,We gaan vandaag (donderdag, red.) naar het Eckartcollege in Eindhoven om een presentatie van ons project te geven. Met vijf andere scholen strijden we om de meesterproefprijs: een bedrag in waardebonnen. Maar we zien het zelf vooral als een grote eer én een uitdaging."

Hoe schatten jullie de kansen in? Bas en Merlijn: ,,We weten niet wie onze concurrenten zijn, dus we laten ons verrassen..."

FOTO RECHTS: Bas Peeters (links) en Merlijn Kersten poseren voor de woning van architect Cleem Snijders. Het duo heeft voor een schoolopdracht onderzocht hoe het woonhuis duurzamer kan worden gemaakt. (Foto: Annelieke van der Linden).