Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THEATERKLAS JRL SPEELT IN OP 70 JAAR BEVRIJDING

Twee volle zalen voor VrijheidsBeeld

In de aanloop naar de herdenking van zeventig jaar vrijheid op 5 mei heeft de theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum een voorstelling gemaakt die deze week tweemaal in een volle aula van de school zal worden opgevoerd. VrijheidsBeeld heet de productie waaraan zeventig acteurs, dansers, zangers en muzikanten meewerken. Vanavond is de première...

De aula van het Jacob-Roelandslyceum is deze week in gereedheid gebracht voor de voorstelling. De stoelen staan klaar, een deel is zelfs op een tribune geplaatst om alle bezoekers goed zicht op het podium te bieden. Het podium biedt plek aan acht muzikanten van het schoolorkest, drie zangeressen, twintig dansers en minstens veertig acteurs.

Na een technische repetitie op maandag en een generale op dinsdagmiddag, werd gistermiddag een try-out verzorgd voor alle cultuurleerlingen van de Boxtelse school. Donderdag- en vrijdagavond stroomt de zaal vol met theaterliefhebbers die een avondvullend programma krijgen voorgeschoteld. Daarin staat de beleving van vrijheid centraal.

Lotte, Cas, Iris en Carlijn vertellen deze week in Brabants Centrum hoe de voorstelling tot stand is gekomen en hoe het verhaal van Anne Frank op eigentijdse wijze is verwerkt. De familie Frank wordt opgevoerd, maar ook eigentijdse voorbeelden van vrijheid en onderdrukking komen voorbij. Actueel is daarbij het verhaal van een Iraakse leerling van de Boxtelse school, die zelf aan het theaterstuk meedoet. Haar verhaal over vluchten uit Irak en terecht komen in Nederland geeft aan dat jongeren ook vandaag de dag heel dicht bij huis te maken krijgen met dit vraagstuk en dat vrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend is.

Heel veel leerlingen hebben meegewerkt aan het welslagen van het theaterproject. Een groepje maakte een website waarop uitleg wordt gegeven over de voorstellingen, anderen ontwierpen flyers en posters. ,,Ik doe nu voor de vierde keer mee en heb meegemaakt dat de theaterklas is gegroeid van een klein clubje tot de grote groep die er nu staat", zegt Lotte. ,,De theaterklas is een begrip geworden."

Op pagina 7: 'Vrijheid, niet altijd vanzelfsprekend'.

FOTO BOVEN: Beeld van Anne Frank en haar familie, gespeeld door de theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Peter de Koning).