Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

CDA STEMT TEGEN 'VAAG' RAADSVOORSTEL

Boxtel gaat subsidiebeleid op andere wijze invullen

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het CDA stemde tegen omdat de uitgangspunten nog te vaag geformuleerd zijn en Balans stelde dat het raadsvoorstel te veel op drijfzand is gebouwd en te 'ongewis' is voor (sport)clubs, verenigingen en organisaties. De overige raadsfracties konden zich dinsdagavond echter prima vinden in het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente Boxtel en omarmden scenario 2. Hierbij wordt in 2016 al zoveel mogelijk volgens de nieuwe richtlijnen gewerkt.

De fractie van Balans stemde overigens wél in met de vier uitgangspunten van het nieuwe beleid. Zo subsidieert Boxtel voortaan uitsluitend activiteiten die bijdragen aan het bereiken van maatschappelijke effecten en doelen van het gemeentelijk beleid en ligt de focus op kwetsbare inwoners en jeugd. Wie de activiteiten uitvoert, is niet van belang. Maar wát en de manier waaróp dat gebeurt staat centraal en is bepalend voor de wijze waarop de subsidies verstrekt worden. Tenslotte hebben aanvragen van clubs, verenigingen en organisaties die gericht zijn op innovatieve activiteiten en samenwerking een streepje voor.

Balans diende een amendement in en het CDA kwam met een motie waarin de partij het college van B. en W. oproept om het gewijzigde beleid binnen een jaar te evalueren. Beide wijzigingsvoorstellen haalden de eindstreep niet en werden verworpen. ,,Beide voorstellen gaan veel te ver", was de reactie van Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks), waar ook wethouder Marusjka Lestrade het mee eens was. ,,We raden de motie en amendement af. Binnen een jaar evalueren is te snel."

Tijdens de beeldvormende vergadering van vorige week werd al duidelijk dat scenario 2 volgens een meerderheid van de raadsleden het meest realistische beeld schetst. Het gaat hierin vooral om het mogelijk maken en ondersteunen van initiatieven van inwoners en verenigingen, waarbij meer zelfredzaamheid verwacht wordt. Het perspectief ligt op de ontwikkeling en verduurzaming van deze initiatieven.

Fractievoorzitter Dave van de Ven (SP) was in zijn nopjes met het feit dat de gemeente in het nieuwe subsidiebeleid veel oog heeft voor kwetsbare groepen en jongeren. ,,Maar hoe gaan we de maatschappelijke waarde meten en wie bepaalt het belang van activiteiten?", vroeg hij zich tegelijkertijd af. ,,Voor ons is scenario 2 de enige optie en juiste keuze. Er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden die aansluiten bij het bestaand beleid." Ineke van Giersbergen (Combinatie95) stelde dat het hanteren van de 'kaasschaafmethode', oftewel het korten van alle subsidies met 12 procent waar in scenario 3 over gerept wordt, ongewenst is. ,,Dat zou de nekslag betekenen voor veel subsidiënten", aldus Van Giersbergen, die ook aangaf dat er straks veel van de aanvragers verwacht wordt. ,,,Een goede onderbouwing is heel belangrijk om subsidie te verkrijgen. Vandaag stellen we richtlijnen op en praten we nog niet over geld. De nieuwe verdeling van subsidies vormt een goede start voor nieuw beleid."

BEZUINIGEN

Erica Vos (Balans) benadrukte dat Boxtel de opdracht heeft om een bedrag van zes ton te bezuinigen, waarvan inmiddels bijna driehonderdduizend euro gerealiseerd is. ,,Hoe gaat u subsidies verdelen als er geen beleid is? Op deze manier gebeurt dit teveel op basis van willekeur. De uitwerking voor 2016 op basis van scenario 2 is nog te ongewis voor de organisaties en verenigingen. De gevolgen zijn op deze manier niet te overzien. Bovendien zijn diverse beleidsnota's niet actueel en staat in het raadsvoorstel niets vermeld over het feit dat de gemeente het kunstonderwijs via MiK niet langer wil subsidiëren. Met de 380.000 euro die daardoor vrijvalt, kunnen we een goed beleid ontwikkelen. Als we dit voorstel zo vaststellen, zijn veel verenigingen niet meer te redden."

Wethouder Lestrade liet zich dinsdagavond niet uit de tent lokken door Balans en liet de bezuinigingsopdracht buiten beschouwing. ,,Ik ga nu ook niet zeggen wat we wel en niet gaan subsidiëren. Nu is het zaak om op basis van de uitgangspunten en scenario 2 invulling te geven aan de plannen voor het nieuwe subsidiebeleid."

KINDERMODEZAAK OP NIEUWE PLEK

Junior verhuist naar De Croon

Tien jaar geleden vestigde Junior Kinderkleding zich in Boxtel. Jarenlang was de winkel gevestigd aan de Stationsstraat, maar morgen, vrijdag 17 april, verhuist de zaak naar een pand in de Croonpassage. Met nóg meer ruimte voor alle kinderkleding...

Het huidige pand aan de Stationsstraat werd door de nog altijd groeiende klantenkring te klein. ,,We worden nog steeds bekender en krijgen meer klanten", vertellen eigenaars Daniëlle en Alexander Pennings. ,,In het nieuwe pand hebben we meer plek voor de kleding en we krijgen er ook wat merken bij." Volgens Daniëlle hebben veel mensen het beeld dat de kleding bij Junior duur is. ,,Onterecht", zo stelt de onderneemster. ,,Maar door nieuwe en goedkopere merken toe te voegen aan de collectie, hopen we echt mode voor elke portemonnee aan te bieden."

COMPACTER CENTRUM

Door de plannen die de gemeente Boxtel heeft met het centrum, denkt het ondernemerspaar er verstandig aan te doen haar winkel te verhuizen. ,,Het is de bedoeling dat het winkelgebied compacter wordt, we denken in de Croonpassage daardoor meer aanloop te hebben", legt Alexander uit. Daniëlle: ,,We zitten op een fantastische plek in hartje Boxtel. We zijn heel blij met ons nieuwe pand."

Junior Kinderkleding is morgen, vrijdag 17 april vanaf 09.30 uur geopend aan de Croonpassage.

Economie

FOTO BOVEN: Daniëlle en Alexander Pennings van Junior Kinderkleding in hun nieuwe winkel aan de Croonpassage. (Foto: Mariëlle Wijffelaars).