Afbeelding
Foto:

GOUDEN PAAR VAN AMELSFORT IN BOXTEL

'We hebben nog nooit zó fijn gewoond als in SIR'

TONNIE WESSELING

'Grijs en niet uitgewoond' is het motto van Ad van Amelsfort en Rikie van Gennip. Het Boxtelse paar is op 23 april vijftig jaar getrouwd.

In 1961 zag de in 's-Hertogenbosch geboren en getogen Ad (74) een leuk meisje in het toenmalige danscentrum Modern in Vught. Dat meisje was Rikie; ze ging er regelmatig naartoe. ,,In die tijd ging half Boxtel daar op zondag heen." De Boxtelse werd de eerste en enige liefde van Ad en de vonk sloeg ook over bij Rikie.
Ad zat destijds in militaire dienst in Nijmegen en ging nadien onder meer werken bij Remington Rand in zijn woonplaats en studeerde intussen voor leraar fijnmechanische techniek. Rikie werkte, tot het eerste kind zich aankondigde, als directiesecretaresse bij de groothandel Spar, óók in 's-Hertogenbosch. Het paar woonde eerst in Vught, waar hun zoon en een dochter geboren werden. Vervolgens verhuisde het gezin naar een drive-in woning in Vlijmen, maar Rikie kijkt daar met gemengde gevoelens op terug: ,,Ik moest iedere dag op pad met de kinderen om ze op de begane grond, buiten te laten spelen".
Ze wilde graag naar Boxtel terug en de familie verhuisde naar de Beukums waar ze 25 jaar gewoond hebben. Toen de kinderen het huis uit waren, rees de vraag: wat gaan we doen? ,,En zo is onze missie geboren", zegt Rikie. Ze doelt ze op de zogeheten SIR-woningen, die toen nog niet in Boxtel bestonden. Via toenmalig gedeputeerde Lambert van Nistelrooij lukte het hun ook in Boxtel dit woonproject voor senioren van de grond te krijgen, wat via andere kanalen niet was gelukt. Ze riepen hartgrondig: 'Yes sir!' En dit werd de naam die op hun huis aan de Schijndelseweg prijkt. Ad: ,,We hebben nog nooit zo fijn gewoond. Met allemaal leeftijdgenoten. En je komt elkaar regelmatig tegen bij feesten en partijen."
Ad is een tijd lid geweest van het Wijkorgaan Boxtel-Oost. Daarnaast maakte hij sieraden van rvs. Rikie is druk met het Platform Wonen, werkt in de Wereldwinkel en is bestuurslid van SIR. Zo heeft zij ook mogen meewerken aan een film op SBS6 over 'De zilveren kracht' een meerjarig stimuleringsprogramma over anders wonen. ,,Als tegenhanger van 'De grijze golf' , zegt Rikie. ,,Wij willen niet kleiner wonen, maar ánders."
Over haar leeftijdsgenoten zegt zij: ,,We moeten leren omdenken en niet alles negatief beoordelen." Als Rikie even naar de keuken is, zegt Ad trots: ,,Ze heeft een lintje gehad voor de bemoeienis met SIR!" Op 23 april, als het paar vijftig jaar getrouwd is gaan ze met kinderen en kleinkinderen uit eten op de plek waar ook hun bruiloft gevierd is.