De Stationsstraat biedt zondag 21 juni weer groot wielerspektakel. Het peloton van de Ster ZLM Toer zal viermaal passeren. (Foto: Peter de Koning).
De Stationsstraat biedt zondag 21 juni weer groot wielerspektakel. Het peloton van de Ster ZLM Toer zal viermaal passeren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FINISH IN STATIONSSTRAAT OP 21 JUNI

Ster ZLM Toer laat oog weer vallen op Boxtel

MARC CLEUTJENS

Boxtel is voor het vierde jaar op rij de aankomstplaats in de slotetappe van de Ster ZLM Toer. Zondag 21 juni finisht het peloton van de laatste etappekoers vóór de start van de Tour de France in de Stationsstraat. De etappe gaat 's morgens van start in Eindhoven. De Ster ZLM Toer begint woensdag 17 juni met een proloog in Goes, waar het hoofdkantoor van sponsor ZLM staat.

Voorzitter Anton Ganzeboom is opgetogen dat het wielercircus van de Ster ZLM Toer op de slotdag weer aanlegt in Boxtel. ,,Het voelt als thuiskomen, een warm bad", zei de Liempdenaar gisteren na de presentatie van het etappeschema. ,,We streven er als organisatie naar om met gemeenten tot langdurige afspraken te komen, zodat we enkele jaren op rij te gast mogen zijn. Het is prettig dat we ook in Boxtel weer meer dan welkom zijn. We zullen niet eeuwig blijven komen, maar op dit moment zijn we erg tevreden over de samenwerking met de gemeente en lokale partners."

Met de Tour de France in het vooruitzicht - La Grande Boucle gaat in het eerste weekeinde van juli van start in Utrecht - rekent Ganzeboom op nog veel meer belangstelling voor de Ster ZLM Toer. ,,We rekenen in elk geval op de deelname van zes of zeven prominente World Tour-ploegen die hun beste renners mee zullen nemen. Verder gaan we op 21 juni bij de start in Eindhoven veel tamtam maken voor de Tour de France. Ik verwacht dat de wielerkoorts ook in Boxtel zal toenemen en er nog meer liefhebbers op de wedstrijd afkomen."

De slotetappe van de Ster ZLM Toer start in Eindhoven en arriveert na een uitgebreide rit door Brabant halverwege de middag in Boxtel. Na de eerste doorkomst in de Stationsstraat, worden achtereenvolgens een grote en twee korte ronden door Het Groene Woud gereden. ,,Het peloton zal net als vorig jaar driemaal door het centrum van Boxtel koersen en uiteindelijk vindt in de Stationsstraat ook de finish plaats", aldus voorzitter Ganzeboom. Aansluitend is de huldiging van alle winnaars op een podium op de Markt. Daar wordt daags van tevoren de Boxteldag gehouden, inclusief een open dag in het gemeentehuis.

HEUVELLAND

Grote namen wonnen tijdens eerdere edities van de Ster ZLM Toer in Boxtel. Mark Cavendish en Philippe Gilbert hesen zich in het geel, de sprints werden onder meer gewonnen door Marcel Kittel en André Greipel. Na de proloog in Goes volgt donderdag 18 juni de tweede etappe die start op de Markt van 's-Hertogenbosch. Daar beginnen de renners aan een etappe die zal finishen in de straten van Rosmalen.

Traditioneel voert de derde etappe door het Limburgse heuvelland. De etappe waarin de renners beklimmingen als de Cauberg, Bemelerberg en Eyserbosweg krijgen voorgeschoteld, vertrekt en eindigt voor het derde jaar op rij in het Limburgse wielerdorp Buchten.

De koninginnenrit wordt verreden in de Belgische Ardennen. Op de stuwdam van La Gileppe zal de finish liggen van een etappe die start in Verviers. Een zwaar parcours met onder meer beklimmingen van de Côte de Rosier en La Redoute kenmerkt de etappe waar de sprinters zullen moeten overleven en de klassementsrenners hun slag kunnen slaan.


'samenwerken aan plan boomgaard'

Vijver en boomgaard als toegangspoort centrum

MARIËLLE WIJFFELAARS

Door samen te werken met omwonenden, politieke partijen en andere belanghebbenden wil de gemeente Boxtel van de oude boomgaard en gemeentevijver de toegangspoort tot het centrum maken. Oppositiepartij CDA deed onlangs suggesties om het gebied beleefbaarder te maken. Wethouder Eric van den Broek wil graag samen met de CDA-fractie en omwonenden in overleg om tot concrete plannen komen.

De wethouder ziet het onder meer wel zitten om meer te doen met hoogstamfruitbomen en ontmoetingsplekken te realiseren. Ook de monumentale woningen aan het Hofje zouden gebruikt kunnen worden. De huisjes kunnen bijvoorbeeld ingezet worden bij bijeenkomsten of activiteiten in het centrum.

SAMENWERKEN

Van den Broek wil contact zoeken met omwonenden en vraagt belangstellenden zich aan te melden om in gesprek te gaan over de nieuwe inrichting van het gebied. ,,Het moet echt een participatietraject worden", licht de wethouder toe. ,,Door snel de koppen bij elkaar te steken kunnen we het gebied aantrekkelijker maken voor bezoekers van het centrum." Van den Broek zegt het belangrijk dat te vinden dat het historische gebied behouden blijft voor Boxtel. ,,Door het op te knappen is het helemaal een eyecatcher in ons centrum."

Fractievoorzitter Hélène van As van het CDA deed diverse suggesties aan het college van B. en W. Van den Broek is blij dat hij samen met een oppositiepartij de schouders onder het project kan zetten. ,,Het is fijn om dit te kunnen doen met coalitie en oppositie. Samen komen we uiteindelijk verder."

Mensen die mee willen denken over de invulling van de oude boomgaard en gemeentevijver kunnen zich melden bij de gemeente Boxtel.


Rommelmarkt Forofiet

Jong en oud kan zondag 19 april tweedehands spulletjes verkopen bij buurthuis Forofiet aan het Ronduutje. Deelnemers kunnen vanaf 10.00 uur hun verkooptafel inrichten; publiek is welkom van 12.00 tot 15.30 uur. Informatie: 06-53 46 12 42.