Ivy van Geel (links) van Lions Club Boxtel Belles Amies op smaakexcursie bij Marco Vermeijs en Yvon Goossens van Proef! Culinair. De Proeftuin wordt zondag 19 april gehouden in de tuin van SintLucas. (Foto: Peter de Koning).
Ivy van Geel (links) van Lions Club Boxtel Belles Amies op smaakexcursie bij Marco Vermeijs en Yvon Goossens van Proef! Culinair. De Proeftuin wordt zondag 19 april gehouden in de tuin van SintLucas. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZESDE EDITIE PROEVERIJ BELLES AMIES

Proef! Culinair trouwe deelnemer aan Proeftuin

Als de poort van de SintLucas-tuin aan de Burgakker zondag 19 april om 15.00 uur open zwaait, begint de zesde editie van de Proeftuin. Het culinair festival wordt georganiseerd door Lions Club Boxtel Belles Amies en begroet naar verwachting een kleine duizend bezoekers, die zich willen laten verwennen door lekkere gerechten en heerlijke wijnen. Onder de trouwe deelnemers opnieuw Yvon Goossens en Marco Vermeijs van Proef! Culinair aan de Molenstraat.

Niet minder dan veertien horecabedrijven uit Boxtel en directe omgeving doen mee aan de Proeftuin. ,,En wij staan er ook voor de zesde keer", vertelt Yvon. ,,Kort nadat we deze zaak overnamen, hebben we ons bedrijf mogen presenteren op het evenement en sindsdien doen we elk jaar graag mee." In eerste instantie presenteerde Proef! Culinair er vooral kazen en charcuterie, inmiddels verzorgen Yvon en Marco de wijnen, alsmede de sherry, de port en de dessertwijn. ,,In overleg met Belles Amies hebben we gekozen voor twee witte wijnen", zegt Yvon. Ze koos voor een Chardonnay uit Australiƫ en een Sauvignon Blanc uit Frankrijk. ,,De rode wijn is een blend van Malbec en Merlot uit Argentiniƫ. Hele fijne wijnen die complementair zijn bij de gerechtjes die op de Proeftuin verkrijgbaar zijn. Tijdens een proeverij moet je voorkomen dat de wijnen te overheersend van smaak zijn, waardoor een botsing van smaken zou kunnen ontstaan."

SENSATIONEEL

Het culinaire aanbod van Proef! Culinair omvat op de Proeftuin een smaakvol aperitiefbordje met pata negraham, olijven, een Frans borrelworstje en een bruschetta met tapenade. Voor de liefhebbers van kaas, heeft Yvon met Marco acht tot tien kazen uitgekozen waaruit de bezoekers van de Proeftuin een keuze kunnen maken. ,,Bij elke kaas vertellen we natuurlijk een verhaal over geschiedenis en achtergrond. Bezoekers vinden het leuk om meer van de producten te weten", vertelt Yvon.

Met Marco verheugt ze zich op de reacties op de 'sensationele smaaktosti' die ze eveneens gaan serveren. ,,Het leuke van meedoen aan de Proeftuin is dat je als ondernemer de kans krijgt nieuwe gerechten aan een groot publiek te presenteren. Wij hebben speciaal voor dit evenement een tosti ontwikkeld, die bestaat uit zuurdesembrood met Emmentaler en Appenzeller kazen uit Zwitserland. De tosti's worden bereid op de bakplaat."