JORIS VAN OS verdedigt titel

Gildeschutters richten vizier
kruisboog op koningsvogel

Het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris organiseert donderdag 23 april het tweejaarlijkse koningschieten. In de gildetuin aan het Essche Heike lossen de kruisboogschutters vanaf 14.45 uur de eerste pijlen op de houten koningsvogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Het kleurrijke schouwspel is voor het publiek gratis toegankelijk.

De schutter die het laatste stukje van de 'papegaai' uit de mast schiet, is de komende twee jaar de belangrijkste representatieve persoon van de in 1996 heropgerichte broederschap. Hij of zij mag zich koning noemen en draagt bij officiƫle gelegenheden de zilveren keten, die voorzien moet worden van een nieuw koningsschild. Joris van Os, die in 2013 de vlot verlopen wedstrijd won, heeft aangegeven zijn titel te willen prolongeren.

Het koningschieten is de belangrijkste clubactiviteit op de gildekalender. 's Ochtends gaan de tamboers voor dag en dauw op pad om alle leden persoonlijk met tromgeroffel te wekken. Nadat de huidige gildekoning samen met hoofdman Jacques Habraken thuis is opgehaald, trekt het bonte gezelschap met slaande trom en vliegend vaandel naar gildehuis Rembrandt waar de loting voor het koningschieten plaatsvindt.

Van daaruit gaat het naar clubhonk 't Schutterskwartierke achter het terrein van de Gasunie aan het Essche Heike. Daar voltrekt zich vanaf 14.00 uur een officieel programma dat de wedstrijd inleidt. Gildeheer Richard Niessen zegent er onder meer de schutsboom en de koningsvogel.

EREWIJN EN SERENADE

Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel gildeleden meestrijden om de koningstitel. De schietcommissie stelt echter alles in het werk om de wedstrijd vlot te laten verlopen. De planning is dat rond 18.00 uur koers gezet kan worden naar het gemeentehuis waar burgemeester Mark Buijs de erewijn aanbiedt. Boxtel's Harmonie brengt daar een serenade.