Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

culinair evenement in het dorp op zaterdag 6 juni

Elkaar ontmoeten tijdens Esch Kookt

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toen Jaap van Rumpt en Marjolein van Hoeckel vorig jaar in Esch kwamen wonen, hadden ze al snel het plan om een Essche editie van het culinaire evenement 'Helvoirt Kookt' te organiseren. Samen met buurtbewoners Jan en Anke van de Loo en Rob en Hannie Breukhoven zijn inmiddels de voorbereidingen getroffen voor de eerste editie op zaterdag 6 juni. Mensen kunnen zich tot en met 6 mei inschrijven via www.eschkookt.com.

Het evenement vindt in ieder geval doorgang, benadrukken Jaap, Marolein en Jan van de organisatie. ,,Er hebben zich tot nu toe dertien duo's ingeschreven, maar er is nog steeds ruimte voor meer mensen", legt Jan uit.

Tweetallen die zich opgeven voor Esch Kookt horen twee weken voordat het evenement plaatsvindt welke gang ze moeten maken: een voor-, hoofd- of nagerecht. ,,Het is de bedoeling dat deelnemers bij hun thuis de betreffende gang voor zichzelf én twee andere stellen bereiden. Voor de rest van de gangen gaan deelnemers naar andere locaties die op de dag van het evenement bekend worden gemaakt", legt Jaap uit.

ENVELOPPEN

Iedereen krijgt op 6 juni een envelop met het adres waar hij voor het voorgerecht naartoe moet. Na de eerste gang worden in nieuwe enveloppen aangegeven waar het hoofdgerecht wordt genuttigd. Voor ieder duo is dat een andere locatie, zodat ze telkens nieuwe mensen ontmoeten. Dat geldt ook voor het nagerecht. Na afloop van het dessert krijgt iedereen een envelop met de locatie waar Esch Kookt gezamenlijk wordt afgesloten. Dit eindpunt is nog een verrassing. Jaap heeft zich inmiddels al over de schema's gebogen om ervoor te zorgen dat iedereen telkens nieuwe mensen ontmoet. ,,Het is bijna wiskunde", grinnikt hij.

Op die manier ontmoeten deelnemers bij iedere gang twee nieuwe stellen. ,,En dáár gaat het om", stelt Jan. ,,Op deze manier leer je mensen in het dorp beter kennen. Dat is leuk voor nieuwkomers, maar óók voor mensen die al heel lang in Esch wonen. Zelf ben ik vijf jaar geleden in Esch komen wonen. En wonen is toch méér dan leven binnen vier muren. Je wilt ook contact hebben met andere mensen."

vast evenement

De kosten voor Esch Kookt bedragen vijf euro per persoon, inclusief een consumptie op de afterparty. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de kosten die ze maken voor het bereiden van een gang voor zes personen. ,,Iedereen mag zelf bepalen wat hij maakt. Dat hoeven echt geen culinaire hoogstandjes te gaan. Het evenement is vooral bedoeld voor de gezelligheid en om elkaar te ontmoeten en te leren kennen ", legt Marjolein uit.

De organisatie hoopt dat Esch Kookt een vast evenement op de kalender wordt. ,,Een nieuwe traditie", lacht Marjolein. ,,We hebben in Helvoirt altijd érg genoten van het evenement en veel mensen leren kennen. Hopelijk houden de deelnemende stellen goede ervaringen over aan het evenement, zodat het volgend jaar nóg drukker is."

Alle informatie over Esch Kookt is te vinden op www.eschkookt.com.

FOTO BOVEN: Drie stellen hebben de organisatie van het nieuwe evenement Esch Kookt op zich genomen. Van links naar rechts: Jan van de Loo, Jaap van Rumpt en Marjolein van Hoeckel. (Foto: Annelieke van der Linden).

Boxtel

Zingen bij Den Boer

Hedenavond, donderdag 16 april wordt in café Den Boer aan de Corpus een meezingavond gehouden. De muzikale avond begint om 21.00 uur, de toegang is gratis.