ORGELCONCERT BERT VAN DEN BRINK

Smitsorgel, ook geschikt

voor jazz en popmuziek...

De Stichting Kerkconcerten Boxtel viert in 2015 het vijftigjarig bestaansjubileum met een reeks bijzondere uitvoeringen op het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. Een van de uitschieters belooft het concert van de blinde organist Bert van den Brink te worden, die zondag 3 mei jazz en popmuziek gaat spelen.

Van den Brink noemt zijn programma 'Blowing' en heeft een experiment waarmee hij tien jaar geleden begon uitgebouwd tot een volwassen concept dat hij in binnen- en buitenland succesvol is. ,,Ik houd van het orgel met alle mogelijkheden, variƫrend van subtiel tot overweldigend. Ook de huidige muziek klinkt prachtig op eeuwenoude instrumenten", zegt Van den Brink.

Aan inspiratie heeft de organist geen gebrek. Eigen composities en improvisaties gaan tijdens 'Blowing' samen met muziek van Duke Ellington, Queen, George Gershwin, Procol Harum en vele anderen.

Het programma belooft volgens voorzitter Kees van Houten van de Stichting Kerkconcerten Boxtel een bijzondere verrassing te worden, zowel voor de luisteraars als ook voor de speler. ,,Bert laat zich ter plekke inspireren door het fameuze Smitsorgel en zal vanaf de speeltafel steeds aankondigen welk nummer hij zal laten klinken."

BOY EDGARPRIJS

Van den Brink (1958) kreeg zijn eerste pianoles toen hij vijf jaar oud was. In 1976 begon hij met zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Utrechts Conservatorium. In 1982 studeerde hij cum laude af, nog in datzelfde jaar werd Van den Brink docent piano lichte muziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en is op dat gebied autodidact.

In 2007 ontving de musicus de VPRO Boy Edgarprijs. Hij is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist, solo of in samenwerking met Toots Thielemans, Louis van Dijk, Cor Bakker en Miranda van Kralingen. Hij is ook actief als arrangeur en producent; het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Paul de Leeuw en Denise Jannah voeren arrangementen van hem uit.

Een van de hoogtepunten is de bewerking van de opera 'Porgy & Bess' door de Houdini's en Nieuw Sinfonietta Amsterdam.

Het bijzondere concert op het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek begint zondag 3 mei om 20.15 uur. Kaarten kosten acht euro en zijn die avond in de kerk verkrijgbaar. De eerstvolgende activiteit is de jubileumviering op zaterdag 30 mei. Tussen 14.00 en 17.00 uur worden in de Sint-Petrusbasiliek meerdere uitvoeringen verzorgd. De toegang daarvan is gratis.