Afbeelding
Foto: Henk van Weert

VEEL ANIMO VOOR REÜNIE VAN DEN ELZEN

'Truckers waren vroeger nog échte avonturiers'

HENK VAN WEERT

Met liefst 140 inschrijvingen is de reünie van het vroegere Boxtelse transportbedrijf Van den Elzen zaterdag 18 april helemaal volgeboekt. Truckers, monteurs en kantoorpersoneel zien elkaar na decennia weer terug. De keuze voor een ontmoetingslocatie was niet zo moeilijk: chauffeurscafé De Oude Ketting natuurlijk!

Perry de Bresser is trucker in hart en nieren en nam samen met oud-werknemer Dirk van den Akker en Pascale, de dochter van mede-directeur Piet van den Elzen, het initiatief voor het weerzien. ,,Nee, zelf heb ik nooit écht bij Van den Elzen Koeltransport gewerkt. Wel liep ik er stage voor mijn chauffeursopleiding. Het bedrijf sloot uiteindelijk in 1997, maar had eerder al een naamswijziging ondergaan en heette RSB Logistics", weet De Bresser. Daarna werd koel- en vrieshuis Vriesoord aan de Kruisbroeksestraat geopend.

Als kind was de Boxtelse chauffeur al helemaal gek van vrachtauto's. ,,Ik stond destijds urenlang langs de rijksweg te turen om al die modellen en bedrijfsnamen in me op te nemen. Vanaf de basisschool heb ik altijd vrachtwagenchauffeur willen worden en dat is ook gebeurd. Nadat Van den Elzen Koeltransport ophield te bestaan, ging ik alles wat met dit bedrijf te maken had verzamelen. Ik heb inmiddels meer dan duizend foto's van trucks..."

Via Facebook kwam De Bresser in contact met Van den Akker die ook diverse foto's van Van den Elzen in zijn bezit had. En op die manier ontmoette hij ook Pascale van den Elzen. ,,En zo ontstond al snel het idee om een reünie te organiseren. De oproep in oktober in Brabants Centrum en later via andere kanalen leidde tot veel enthousiaste reacties. De deelnemers komen uit alle delen van het land en zelfs uit België. Gerard Op 't Hoog vliegt zelfs speciaal over vanuit Nieuw-Zeeland."

De reünie kent geen programma, vertelt De Bresser. ,,Dat is volgens ons ook niet nodig. De verhalen die mensen elkaar te vertellen hebben, zijn voldoende om een gezellige avond te beleven. Je moet weten dat chauffeurs vroeger echte avonturiers waren. Sommige mannen waren zes weken van huis, bijvoorbeeld om een vracht naar Teheran te vervoeren."

Transportbedrijf Van den Elzen werd 85 jaar geleden opgericht door Antoon van den Elzen in Heeswijk. Een jaar later verhuisde de onderneming naar Boxtel, waar het dertig jaar was gevestigd op de hoek Van Hornstraat/Jan van Brabantstraat. In 1968 werd op bedrijventerrein Ladonk een nieuw pand geopend door de broers Henk en Piet van den Elzen. De historie van de onderneming én tal van oude foto's zijn terug te vinden op www.vandenelzen.org.

FOTO BOVEN: Een van de eerste foto's van transportbedrijf Van den Elzen met oprichter Antoon. (Collectie: Piet van den Elzen).