Eddy (links) en Eric van den Broek voor Eddy's cd-kast. Samen hebben de broers een kleine zesduizend elpees en cd's verzameld. Ze tonen hun meest dierbare albums van Frank Zappa en de Sex Pistols. (Foto: Peter de Koning).
Eddy (links) en Eric van den Broek voor Eddy's cd-kast. Samen hebben de broers een kleine zesduizend elpees en cd's verzameld. Ze tonen hun meest dierbare albums van Frank Zappa en de Sex Pistols. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EDDY EN ERIC VAN DEN BROEK OVER RECORD STORE DAY 2015

'Een langspeelplaat moet altijd integraal gedraaid worden...'

Eddy (48, werkzaam bij VION) heeft zijn cd's en elpees in de woonkamer in hoge kasten staan, op alfabetische volgorde en ook nog eens chronologisch gerangschikt. Het zijn onmetelijke rijen cd's, van vloer tot plafond keurig op een rij gezet. Daarnaast een kast met honderden vinylplaten, oud én nieuw. ,,Vinyl is weer helemaal terug, dus ik koop ook weer platen. Het liefst bijzondere uitgaven of picture discs."

Trots is hij op zijn collectie van Frank Zappa die bestaat uit minimaal vierhonderd cd's, hij verheugt zich op Zappa's nieuwste album dat in juni verschijnt, bijna 22 jaar na zijn dood in december 1993. ,,Dat heb jij weer", lacht broer Eric (43, SP-wethouder in Boxtel). ,,Jouw favoriete artiest blijft maar platen uitbrengen, terwijl ik er niet op hoef te rekenen dat mijn helden Lou Reed of Cuby and The Blizzards nog met iets nieuws zullen komen." Eddy grinnikt: ,,Zappa heeft het gewoon goed geregeld en toen hij wist dat hij dood zou gaan stapels materiaal klaargemaakt. Zoon Dweezil Zappa beheert het muzikaal erfgoed van zijn creatieve pa en brengt regelmatig nieuw werk op de markt."

VASTE KLANTEN

Eddy en Eric zijn verzot op popmuziek, kopen heel vaak cd's en elpees en bezoeken concerten. ,,Binnenkort gaan we samen naar Kiss in de Ziggo Dome", vertelt Eddy. ,,De band die ik als eerste echt goed vond, geloof ik. Op mijn Erres drie-in-één stereosetje heb ik die platen helemaal grijs gedraaid." Zijn eerste platen kocht ie in de opruiming bij Vendex in Eindhoven.

,,Maar we kochten onze muziek in die jaren vooral in Boxtel", vult Eric aan. ,,We waren vaste klanten van Disco Van den Broek. Geen familie trouwens. Ook gingen we nogal eens naar Beks-van Breugel waar de singeltjes zo mooi in de etalage hingen en later naar coffeeshop Boontje aan de Molenstraat. Die had ook tweedehands platen. Geweldige zaak."

BUDDY HOLLY

Eddy zocht bij Disco Van den Broek vooral in de uitverkoopbakken. ,,Daar vond je de beste elpees, van bands die in Boxtel niet goed verkochten maar die ík geweldig vond. Black Sabbath bijvoorbeeld." Hier kocht Eric zijn eerste elpee. ,,Welke? Dat is makkelijk: Golden Earring, 'No Promises No Debts'." Zijn broer denkt dat hij Eddie Cochran als eerste aanschafte. ,,Of misschien wel die box van Buddy Holly", mijmert Eddy. ,,Die heb ik ooit aan ons moeder doorverkocht, maar toen ik hem miste, heb ik hem weer teruggekocht." Er staan 103 liedjes op."

Moeder Van den Broek ging wel eens mee als de nog jonge Eric op platenjacht ging. ,,Ik was amper 8 jaar toen ik 'Highway to Hell' van AC/DC wilde hebben. 'Is die voor u mevrouw?', vroegen ze verwonderd achter de toonbank. 'Nee, voor hem!', zei ze dan", schatert Eric. Later kwamen daar albums bij van The Sex Pistols, Lou Reed en David Bowie. ,,Ik denk dat ik van Bowie negentig elpees en cd's heb, inclusief bootlegs en bijzondere releases. Dat hij nu muziek soms uitsluitend digitaal uitbrengt, irriteert me mateloos omdat ik niet wil downloaden. Ik wil een hoes kunnen vasthouden, foto's bekijken, genieten van het artwork."

Met het wegvallen van de beter gesorteerde platenzaak in Boxtel - alweer jaren geleden - gingen Eddy en Eric steeds vaker naar de stad om elpees en later cd's te kopen. Tommy in Tilburg en Elpee in 's-Hertogenbosch waren favoriet. ,,Ik kwam zo vaak bij Elpee dat de eigenaar achter de toonbank een apart laatje had waarin hij cd's voor mij klaar zette", vertelt Eddy. ,,Hij kende mijn muzieksmaak."

Thans is de oudste van de twee broers vaak te vinden bij Sounds in Tilburg. ,,Ik ga heel regelmatig naar Sounds in Venlo", zegt Eric. ,,Geweldige winkel, grote collectie, vaak zijn er bandjes te gast. Als het even kan zal ik er ook zijn op Record Store Day." Eddy waarschijnlijk niet. ,,Ik blijf liever thuis op die drukke dagen. Ik haat lange wachtrijen en snuffel liever op m'n gemak."

GROOTSTE WENS?

Over het draaien van elpees en cd's hebben de broers een sterk uiteenlopende mening. Eric draait veel muziek in de auto of programmeert zijn favoriete liedjes in een bepaalde volgorde. Eddy knikt afkeurend. ,,Ik draai minstens tien cd's per dag en vind dat je een plaat nooit tussentijds mag afzetten. De artiest heeft die volgorde van liedjes zo bedoeld en die mag je niet onderbreken. Daar zul je me nooit op kunnen betrappen."

Met het concert van Kiss in het vooruitzicht, passeren de mooiste concerten de revue die ze als muziekliefhebbers samen hebben bezocht. Het is een waslijst... Alice in Chains en Motörhead in Noorderligt, dEus in W2, U2 in de RAI, The Cult in Vredenburg en Soundgarden in Tivoli. ,,O ja, en Wally Tax & The Outsiders natuurlijk in De Effenaar. Dat was pas legendarisch!", benadrukt Eric. Zijn grootste wens? ,,De bootleg vinden waarop oude surfnummers van Lou Reed staan." Eddy maakt zich op voor de honderdste plaat van Zappa, die in juni verschijnt. Eén nadeel: ,,Ik moet de hele platenkast uitruimen om alle albums weer op volgorde te zetten."

FOTO BOVEN: Eddy (links) en Eric van den Broek voor Eddy's cd-kast. Samen hebben de broers een kleine zesduizend elpees en cd's verzameld. Ze tonen hun meest dierbare albums van Frank Zappa en de Sex Pistols. (Foto: Peter de Koning).