Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BURGEMEESTER MARK BUIJS OPENT VERSTERKING SOCIALE AS

Generatietuin, klein wonder in Oost...

MARC CLEUTJENS

Fruit plukken om een bakje yoghurt te kleuren. Muntthee zetten met blaadjes uit eigen tuin. En samen groentesoep koken met zelf geteelde verse ingrediënten. Het kan straks dankzij de eerste Boxtelse generatietuin die de voorbije maanden is aangelegd op het gazon nabij de Kinderboerderij aan het Apollopad. Een prachtplek waar gezinnen met kinderen kunnen spelen, ouderen kunnen wandelen en kletsen en een apart plekje is gereserveerd voor dementerenden.

De projectgroep WoonWijs stond met de Seniorenraad, Stichting Alzheimer en Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost aan de wieg van de generatietuin, die uiteindelijk met een bescheiden budget en vooral heel veel hulp in natura is gerealiseerd. Gerontoloog Diny Stolvoort, die lid is van zowel de Seniorenraad als WoonWijs, brak vorig jaar in Brabants Centrum een lans voor de aanleg van een tuin die een 'dementievriendelijk' karakter zou moeten krijgen.

Toenemende vergrijzing in Boxtel-Oost, het verdwijnen van traditionele woonzorgcentra en verzorgingshuizen en een te verwachten verdubbeling van het aantal dementeren in de periode tot 2030 inspireerde Stolvoort voor een burgerinitiatief, dat uiteindelijk veel teweeg heeft gebracht in Boxtel. Hartverwarmend noemt ze de steun die ze kreeg, bijvoorbeeld van de Stichting Sjef van de Laar die bij monde van Martien van Beurden 12.000 euro toezegde. ,,Maar er kwamen ook veel kleine bijdragen binnen. De Vincentiusvereniging verraste ons met 500 euro."

ONTROERD

Stolvoort wil de participanten zaterdag 18 april allemaal noemen als burgemeester Mark Buijs de eerste Boxtelse generatietuin officieel opent. ,,Hij moet weten wie al die mensen zijn die dit initiatief hebben ondersteund en hebben laten zien dat burgerparticipatie hier heeft gewerkt", zegt ze. De initiatiefneemster is ontroerd als ze alle steunbetuigingen de revue weer eens de revue laat passeren. ,,Ik had nooit durven dromen dat we zoveel teweeg zouden kunnen brengen in dit groene hart van Boxtel-Oost. Hier is een klein wonder gebeurd..."

Dat wethouder Marusjka Lestrade regelmatig een kijkje kwam nemen bij de aanleg van de generatietuin, deed haar goed. Maar ook veel buurtbewoners kwamen al een praatje maken. ,,Zelfs omwonenden die eerst niet zo'n voorstander waren, hebben zich gemeld. Uiteindelijk is de generatietuin tot stand gekomen tijdens een proces van meedenken. En dat was hartverwarmend."

Dat zegt ook wijkambtenaar Gijs Schampers van de gemeente Boxtel, die het traject mee begeleidde en de generatietuin omschrijft als een voorziening die past in de versterking van de sociale as in Boxtel-Oost. ,,Langs deze as tussen Kinderboerderij en Hoogheem moet een verblijfsgebied ontstaan waar iedereen zich thuis voelt: jong en oud, vitaal en kwetsbaar."

Schampers geeft aan dat het burgerinitiatief heeft geleid tot een omslag in denken. ,,Niet alleen in het gemeentehuis, maar op alle fronten. Samenwerking met Kinderboerderij, Helicon, Cello en heel veel vrijwilligers heeft veel ogen geopend."

VIER TUINEN

De generatietuin bij de Kinderboerderij bestaat feitelijk uit vier onderdelen die door meerdere doelgroepen gebruikt kunnen worden. Het gazon blijft beschikbaar voor balspelen; de voetbalgoals keren terug. De natuurspeeltuin met speeltoestellen ligt er al een jaartje en biedt veel uitdaging voor kinderen. Daarnaast ligt een fruitboomgaard waar straks vruchten geplukt mogen worden. ,,Door kinderen maar ook door ouderen en mensen die dementerend zijn en in deze tuin prikkels krijgen die herinneringen terugbrengen", vertelt Stolvoort.

Dat zal ook gebeuren in de moestuin waar langs een klinkerpad ook allerlei bloem- en plantenperken zijn ingericht. Er komen perken met kleurige bloemen, maar ook verhoogde bakken waarin kruiden als munt en salie zullen staan. ,,Deze tuin maakt het mogelijk dat ook dementerenden straks in de eigen wijk gewoon naar buiten kan", meent Stolvoort.

De generatietuin past volgens wijkambtenaar Schampers prima in de plannen die Boxtel heeft ontwikkeld voor de wijk Oost. ,,De wijkvisie liet enkele jaren geleden zien dat de sociale as versterkt moest worden en dat er best wat meer reuring in de wijk mocht komen. Ik verwacht dat dat nu gaat gebeuren omdat een hele mooie ontmoetingsplek bij de Kinderboerderij is ontstaan."

NIEUWE IDEEËN

Nu de generatietuin bijna klaar is - deze week werden nog enkele bankjes geplaatst - begint het echte werk, zegt initiatiefneemster Stolvoort. Inmiddels zijn afspraken gemaakt over groot onderhoud, dat wordt verricht door studenten van Helicon en cliënten van Cello. Brede Scholen Boxtel gaat een pilot starten waarin schoolkinderen kennis gaan maken met dementerende ouderen; ze gaan samen naar de generatietuin.

Verder wordt de samenwerking met de Kinderboerderij geïntensiveerd en zullen de deuren van de boerderij nog vaker openzwaaien voor allerlei projecten en evenementen. Via het project Houvast van WoonWijs gaan eenzame en kwetsbare ouderen samen met kinderen in de tuin aan de slag om ze uit hun isolement te halen. ,,De generatietuin wordt een verblijfsplek voor iedereen", glundert Stolvoort. ,,En iedereen uit Oost kan er komen omdat de ligging zo centraal is."

De initiatiefneemster geeft aan dat binnen de werkgroep al ideeën zijn ontwikkeld voor een generatietuin in Liempde en Lennisheuvel. ,,De eerste plannetjes zijn al gesmeed. Ook in deze dorpskernen zou de komst van een generatietuin een verrijking zijn."

Burgemeester Buijs opent de generatietuin zaterdag 18 april om 14.00 uur.

FOTO BOVEN: Diny Stolvoort en Gijs Schampers inspecteren de generatietuin bij de Kinderboerderij waar deze week de laatste werkzaamheden werden verricht. (Foto: Peter de Koning).