Burgemeester Jan Pommer poseert in de kiosk aan de Dorpstraat in Gemonde.  (Foto: Peter de Koning).
Burgemeester Jan Pommer poseert in de kiosk aan de Dorpstraat in Gemonde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JAN POMMER VIERT ZILVEREN JUBILEUM ALS BURGEMEESTER

'Gemonde speciaal dorp met hele warme, positieve mensen'

Pommer, die opgroeide in de voormalige zelfstandige gemeente Hoogland bij Amersfoort, is sinds mei 2003 actief als burgemeester in de gemeente Sint-Michielsgestel. Een periode van twaalf jaar waar hij met veel plezier op terugkijkt. ,,Voor mij is het burgemeesterschap geen vak of een beroep, maar een ambt dat ik zeven dagen per week en 24 uur per dag mág uitoefenen. Ik zie mezelf als een dienaar en zit hier niet voor mezelf, maar voor de mensen. Na 25 jaar krijg ik nog steeds veel energie van dit werk, waarbij ik vooral geniet van het contact met de inwoners in onze zeven kernen Sint-Michielsgestel, Gemonde, Berlicum, Den Dungen, Maaskantje, Halder en Middelrode. Het is heel belangrijk dat je als overheid de inwoners opzoekt en dicht bij de burgers blijft staan."

Hij vervolgt: ,,Neem Gemonde. Het is een speciale plaats met zo'n tweeduizend inwoners waaronder heel veel warme, positieve en energieke mensen die bereid zijn om zich in te zetten voor onder meer de leefbaarheid van het dorp en het verenigingsleven. Ik heb bewondering voor al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de gemeenschap, niet alleen in Gemonde overigens maar ook in de andere dorpen zie ik dat terug. Het feit dat mensen zich op die manier verdienstelijk maken, sluit aan bij mijn levensfilosofie waarbij ik uitga ván en geloof ín het goede van de mens."

MOOIE PLEKJES

Dat Pommer zich als een vis in het water voelt in Gemonde blijkt elke keer weer tijdens zijn vele bezoekjes aan het dorp, waaronder tijdens de jaarlijkse kermis, de carnavalsoptocht en werkbezoeken op de fiets met de andere leden van het Gestelse college van B. en W. ,,Ik hou van Gemonde en kan genieten van de vele mooie plekjes, zoals de opgeknapte kiosk en de Sint-Lambertuskerk. Ook hier op het terras van café-zaal De Schuif voel ik me helemaal op mijn gemak. Gemonde is een kerkdorp met een eigen karakter, dat vroeger gevierendeeld werd en verdeeld was over de gemeenten Sint-Michielsgestel, Boxtel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Gemondenaren zeggen wel eens dat ik twee keer zo vaak mijn gezicht laat zien in het dorp dan de vier burgemeesters samen die destijds de scepter zwaaiden over het dorp. Dat beschouw ik als een heel mooi compliment."

De burgemeester weet na 25 jaar als 'overheidsdienaar' als geen ander dat het onmogelijk is om het alle burgers naar de zin te maken. ,,We moeten als gemeente natuurlijk ook besluiten nemen en handhavend optreden waarmee we ons minder populair maken, maar ook dat hoort erbij. Ik ga moeilijke confrontaties zeker niet uit de weg", aldus Pommer. ,,Iedereen heeft recht op goede uitleg en een respectvolle benadering. Het baart mij ook zorgen dat er veel voorzieningen verdwijnen uit kleine kernen als Gemonde, zoals nu weer het bibliotheekpunt. Maar dat is een besluit dat bibliotheek De Meierij genomen heeft omdat er te weinig bezoekers komen, de bezetting van de vrijwilligers te krap is en de kosten te hoog worden. Gelukkig voert die organisatie nu overleg met de Sint-Lambertusschool over een alternatieve bibliotheekvoorziening. Wij willen graag een bijdrage leven aan een nieuw uitleenpunt in de school."

MENSENMENS

Tijdens het interview bij de horecagelegenheid in de Dorpstraat wordt Pommer regelmatig herkend en begroet door voorbijgangers. ,,Goedemiddag burgemeester. Ben u vrij vandaag?", vraagt een oudere man met een rollator. ,,Nee, ik heb een interview", antwoordt Pommer lachend, terwijl hij tegelijkertijd zwaait naar een passerende fietser. ,,Ik heb in de afgelopen twaalf jaar veel Gemondenaren leren kennen en kom heel graag onder het volk. Toen ik eind jaren tachtig voor het kabinet van de toenmalige commissaris van de Koningin van Utrecht Pieter Beelaerts van Blokland werkte, had ik de mogelijkheid om voor het ministerie van Binnenlandse Zaken als afdelingshoofd aan de slag te gaan. Beelaerts van Blokland was toen heel duidelijk. 'Wil je daar echt ergens op de veertiende verdieping van het ministerie gaan verpieteren? Je bent een echt mensenmens en bent in de wieg gelegd om burgemeester te worden', zei hij.

Het advies van zijn toenmalige baas was niet aan dovemansoren gericht. Pommer: ,,Beelaerts van Blokland dacht dat ik als katholiek en bourgondiër op mijn plek zou zijn als eerste burger van Ammerzoden, toen nog een zelfstandige gemeente in de Bommelwaard, dicht bij 's-Hertogenbosch. Hij wilde best een goed woordje voor mij doen bij zijn collega in Noord-Brabant, maar verder moest ik er zelf voor zorgen dat ik invulling mocht gaan geven aan het ambt. Daar slaagde ik in en vervolgens ben ik van 1990 tot de opheffing van de gemeente in 1998 burgemeester geweest van Ammerzoden, waarna ik van 1999 tot 2003 burgervader was van de nieuwe gemeente Maasdriel. Nee, ik heb er geen spijt van dat ik geen bestuursrechter geworden ben. Door de jaren heen is gebleken dat het burgemeestersambt mij op het lijf geschreven is."        

Sint-Michielgestel voelt na twaalf jaar nog steeds als een warm bad voor Pommer. ,,Ik ben blij dat ik hier nog zes jaar burgemeester mag zijn en dat de gemeenteraad tevreden is over de wijze waarop ik de functie uitoefen." De ambtelijke fusie met de gemeente Boxtel, die per 1 januari 2016 zijn beslag krijgt, ziet Pommer met veel vertrouwen tegemoet. ,,Het is jammer dat Haaren, die tot eind vorig jaar nog nauw betrokken was bij de plannen, nu is afgehaakt. Maar de deur blijft open staan voor die gemeente. Het is fijn dat de raad van Boxtel unaniem akkoord is gegaan met de fusie. In de bedrijfsvoering kunnen we veel winst halen op het gebied van efficiëntie, inkopen, aanbestedingen, rechtspositie, doorstroommogelijkheden en zijn we minder kwetsbaar. Het uitgangspunt daarbij is dat we als gemeenten zelfstandig blijven voortbestaan en onze eigen identiteit en kleur behouden."

FOTO BOVEN: Burgemeester Jan Pommer in de kiosk aan de Dorpstraat in Gemonde, een van zijn favoriete plekjes in het kerkdorp. (Foto: Peter de Koning).