Gezellige drukte in het kroegje van restaurant En Garde. De deelnemers aan de Bierbanjerij werden hier getrakteerd op een Piraat Tripel Hop. (Foto: Peter de Koning).
Gezellige drukte in het kroegje van restaurant En Garde. De deelnemers aan de Bierbanjerij werden hier getrakteerd op een Piraat Tripel Hop. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Liefhebbers banjeren langs overheerlijke bieren

PROEFWANDELING

TREKT RUIM 300

DEELNEMERS

PETER DE KONING

De Bierbanjerij lijkt een nieuwe traditie te worden op de Boxtelse evenementenkalender. Vorig jaar trok de eerste editie van deze bierproef-wandeling zo'n 150 belangstellenden, de tweede uitvoering afgelopen zaterdag bracht ruim driehonderd mensen op de been. En hoewel veel tradities moeten meegroeien met de moderne tijd, is de Bierbanjerij daar nog lang niet aan toe. ,,Niets aan doen, het is prima zo. Volgend jaar weer op dezelfde manier", was het algemene gevoel onder de deelnemers.

In samenwerking met de horecaondernemers creëerde de Bierkamer een aangename en leerzame wandeling langs verschillende cafés op en rond de Markt. Elk café schonk een bijzonder bier in een wat kleiner glas dan normaal. En vanzelfsprekend was ook de nodige informatie voorhanden over de bieren die de deelnemers mochten degusteren. Want hoe vrolijk de stemming ook was, de missie van de Bierkamer heeft een serieuze ondertoon: op een gezellige manier speciaalbieren onder de aandacht brengen. Neemt niet weg dat de sfeer vanaf de eerste seconde uitstekend was. ,,Wat ik nu drink? Ik heb werkelijk geen idee, maar het smaakt prima", lachte één van de deelnemers tijdens zijn eerste ronde in café Markzicht. Het bleek een Affligem Dubbel te zijn. Donker, rond en romig. Een mooie start.

VERRASSING

Dat deze deelnemer niet wist wat hij dronk, was overigens niet zo gek. De te schenken bieren bleven tot het laatst geheim om de liefhebbers optimaal te kunnen verrassen. Met stempelkaarten en een uitgestippelde route gingen zo op pad, verdeeld over veertien groepen om de drukte goed te kunnen verdelen. Voor een kleine kroeg als De Kerk is dat een zegening, zeker als er ook nog een bandje speelt, zoals afgelopen zaterdag. De vlotte covers van Halfway to Harlem lieten zich prima mixen met de bladen vol lekkers die geproefd moesten worden. ,,Een prachtig initiatief. En echt een evenement op zich", vond deelnemer Peter-Jan van de Groenekan, samen met vriendin Anita op pad. ,,In onze wandelgroep zitten mensen die ik niet ken, maar dat geeft niks. Via het bier leer je elkaar toch wel kennen. Het zijn allemaal proevers, echte liefhebbers. Vooraf is niet bekendgemaakt welke bieren we gaan drinken en dat maakt het evenement extra leuk."

Van de Groenekan heeft een abonnement op een bierpakket van een biergilde. Elke drie maanden ontvangt hij twaalf flessen waar hij samen met een vriend heerlijk van geniet. ,,En vier keer per jaar komen we met vier stellen bij elkaar en houden we onze eigen bierproefavond. De Bierbanjerij van vandaag is een mooie aanvulling op onze liefhebberij." Dus volgend jaar weer? ,,Zeker! En wat ons betreft op precies dezelfde manier. Het is een prima evenement, en zeker niet te duur. Twintig euro voor zes bieren, plus eten erbij. Waar heb je dat nog?" Meer kon Van de Groenekan niet vertellen, want hij wilde zijn Cuvee Clarisse niet laten verpieteren. Dit bijzondere bier van 9,2 procent wordt zelden buiten de brouwerij getapt.

NIET KIEZEN

Ook in het kroegje van restaurant En Garde was het gezellig vol. Naast de bar nipten de broers Evert en Bram Harmeling aan een Hoegaarden als 'tussendoorbiertje'. Samen met neef Daan waren ze op pad. ,,Goed, gezellig en leuk", vatte het trio de Bierbanjerij kort samen. Ze zijn vaste bezoekers van het jaarlijkse Bierstraatje in september bij Becoloth. ,,Het belangrijkste verschil: hier hoeven we niet te kiezen. Dat heeft de organisatie al voor ons gedaan", lachte Bram. Evert vond die opzet 'leuk en spannend'. De Piraat Tripel Hop die hij bij En Garde mocht proeven, kon hij best waarderen. Een hoppig en fruitig bier met maar liefst 10,5 procent alcohol.

Bram vulde hem aan: ,,Mijn lievelingsbier is de Meibock van Jopen, maar ik houd ook van Fransiskaner en goede dubbels. Verder drinken wij graag Indian Pale Ale, een Britse bierstijl. Je merkt toch dat echte liefhebbers meer bittere bieren drinken dan mensen met minder ervaring." Neef Daan prees de organisatoren: ,,Lekker een biertje drinken en gezellig ouwehoeren, ook met liefhebbers die we nog niet kenden. Het is gewoon een prachtige middag." En Daan had nog een tip: ,,Untappd op Facebook. De plek waar liefhebbers ervaringen met elkaar delen. Enorm in opkomst!"

OP DE FOTO: Gezellige drukte in het kroegje van restaurant En Garde. De deelnemers aan de Bierbanjerij werden hier getrakteerd op een Piraat Tripel Hop. (Foto: Peter de Koning).