Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

INITIATIEF START IN LENNISHEUVEL

Energiecoöperatie Boxtel

isoleert ook spouwmuren

De Energiecoöperatie Boxtel (ECB) die zich de afgelopen jaren vooral richtte op de installatie van zonnepanelen op daken van woningen, start maandag 20 april ook met het aanbieden van spouwmuurisolatie. De actie heet Boxtel Isoleert. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling om ook daadwerkelijk energie te gaan besparen.

Voor dit project heeft de ECB een contract gesloten met het bedrijf Orly/Endevoets en kan de isolatie aangeboden worden voor een bedrag van 13,50 euro per vierkante meter. ,,Deze prijs maakt het voor woningeigenaren zeer lucratief om te investeren in hun woning", volgens Marc Verbeeten, voorzitter van de ECB en campagneleider van de actie 'Boxtel Isoleert'.

Deelnemers kunnen de investering al in drieënhalf jaar terugverdienen en daarmee verslaat spouwmuurisolatie zelfs de vertrouwde zonnepanelen, die de ECB al op zo'n driehonderd woningen in Boxtel heeft geplaatst. Dit komt mede omdat men tot 1 juli kan profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6 procent op arbeid.

Verbeeten: ,,We gaan een zeer intensieve, persoonlijke en wijkgerichte campagne voeren waarbij wij vooraf een analyse maken van potentieel geschikte koopwoningen. Deze mensen krijgen een persoonlijk schrijven van ons en kunnen, indien zij geïnteresseerd zijn, een afspraak maken met één van onze energieambassadeurs. Omdat dit werk erg intensief is, pakken we het wijk voor wijk aan, te beginnen in Lennisheuvel."

Samen met Henk Kuipers zal voorzitter Verbeeten zelf één van de ambassadeurstaken op zich nemen. Naast deze wijkgerichte aanpak wordt ook uitgebreid gecommuniceerd over 'Boxtel Isoleert' en kunnen mensen zich ook via de vernieuwde website aanmelden. ,,Het zou mooi zijn als we straks honderd woningen in Boxtel van spouwmuurisolatie hebben voorzien, maar meer mag ook", zegt Verbeeten.


BUURTVERENIGING BLIJFT ACTIE VOEREN

In Goede Aarde blij met

'smileys' in 30-kilometerzone

Buurtvereniging In Goede Aarde is tevreden over de plaatsing van extra borden die wijzen op de maximumsnelheid van 30-kilometer per uur in de wijk. De gemeente Boxtel heeft bij de entree van de wijk extra portalen geplaatst met daarop 30-kilometerborden. Tijdelijk zijn ook 'smileys' geplaatst die de actuele snelheid van weggebruikers laten zien.

Leden van de buurtvereniging hebben tijdens het paasweekeinde uitgebreid stilgestaan bij de verkeerssituatie in de wijk. Na het zoeken van paaseieren in de tuin van De Kleine Aarde, werden onder meer groepsfoto's gemaakt bij de nieuwe verkeersborden en smileys. ,,We zijn blij dat de gemeente ons ondersteunt met de bebording en zo op meer plekken laat zien dat hier niet zo hard gereden mag worden", zegt bestuurslid Carla Bressers.

Ze geeft aan dat vooral de smileys goed werken. ,,Wie te hard rijdt, krijgt meteen een waarschuwing te zien en neemt gas terug. Als je niet te hard rijdt, krijg je een groene glimlach." Eerder wees verkeersonderzoek uit dat er vooral in de Einsteinstraat en de Huygensstraat te vaak te hard wordt gereden. Ook werd uit kentekenonderzoek duidelijk dat het vooral wijkbewoners zijn die zich schuldig maken aan snelheidsovertredingen.

Buurtvereniging In Goede Aarde maakt momenteel plannen om vaker acties te houden die bewoners wijzen op de 30-kilometerzone. Zo wordt overwogen om weer mee te doen aan de Nationale Straatspeeldag in juni. Eerder verkreeg In Goede Aarde het verkeerslabel van Veilig Verkeer Nederland. De organisatie erkende daarmee dat de buurtvereniging zich goed inzet voor de verkeersveiligheid.

OP DE FOTO: Carla Bressers en Sander Ewald onthulden in januari het verkeerslabel in In Goede Aarde.