Afbeelding
Foto: Peter de Koning

COLLEGE 'OP DE KOFFIE' BIJ BETROKKEN LIEMPDENAREN

Op het terras met lokale bestuurders

Op een informele manier in gesprek raken met de bewoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Niet een afspraak tussen bestuurders en burgers, maar een echte ontmoeting tussen mensen die hier leven, wonen en werken. Dat is het doel van de Op de koffie-sessies van het Boxtelse college van burgemeester en wethouders. Afgelopen vrijdag stond de eerste gepland in Het Wapen van Liempde.

Over het leven in de wijk, de mooie dingen en zaken die beter kunnen. Over de bibliotheek, de Rabobank, de kerk, het Dorpsberaad. Alles mocht vrijdagochtend aan bod komen. En kwam ook aan bod. Aanvankelijk zaten burgemeester Mark Buijs en wijkwethouder Peter van de Wiel nog alleen op het Liempdse terras tegenover het voormalige raadhuis. Maar na een kwartiertje meldden zich de eerste gasten, en een half uurtje later moesten de gastheren diverse tafeltjes aan elkaar schuiven om iedereen een plek te kunnen


Gemonds viertal korpskampioen kruisboogschieten

Het eerste viertal van het Sint-Joris & Sint-Catharinagilde uit Gemonde is zondag tijdens het Brabantse federatiekampioenschap 'kruisboog op wip schieten' korpskampioen kruisboogschieten geworden. Een honderdtal deelnemers uit heel Brabant nam deel aan het sportieve evenement.

Het Gemondse viertal bestaat uit Harry Geerts, Martien van de Loo en Johnny en Wilfred van der Leest. Ondanks de straffe wind wisten zij 57 van de 60 schoten raak te schieten.

Ook in het individuele klassement voerde Gemonde de boventoon. In de serie slaagden acht schutters erin om geen misser te produceren, onder wie Van de Loo en Wilfred van der Leest. Laatstgenoemde was bij het afkampen de sterkste en schreef voor de derde keer de Brabantse titel op zijn naam. Van de Loo eindigde op op een verdienstelijke derde plaats.

bieden. Ruim twintig Liempdenaren maakten van deze nieuwe gelegenheid gebruik om met de gemeentebestuurders in gesprek te gaan. Gemeentelijk woordvoerder Bas Schel bekeek het tafereel met een tevreden gezicht. ,,We hopen vooral op inbreng van mensen die wij via de reguliere overlegstructuren niet vaak spreken", legde hij uit. ,,We willen zoveel mogelijk middelen inzetten om rechtstreeks in contact te komen met de burgers. En dit is een prima middel, zonder agenda spontaan praten over allerlei onderwerpen. Er gaat niets boven persoonlijk contact."

Elkaar kennen

Toon Vos van het Dorpsberaad was het daarmee eens. ,,Onze contacten met de gemeente zijn goed. Dit soort informele contacten vullen dat prima aan. Voor het Dorpsberaad is dit een mooie kans om op een informele manier signalen op te pikken uit de lokale gemeenschap. Dit is een mooi initiatief dat hopelijk uitgroeit tot een vast item op de agenda." Volgens Vos gaat het belang van dit soort ontmoetingen verder dan alleen een gesprek met gemeentelijke bestuurders. Hij ziet ook een meerwaarde voor de Liempdenaren onderling: ,,Heel veel Liempdenaren zijn op een of andere manier actief voor hun dorp. Het is erg belangrijk dat ze elkaar goed kennen, dat ze weten wie wat doet en waar ze terecht kunnen met een bepaalde vraag of activiteit. Zo'n informele ontmoeting als deze kan daar een goed in-


strument voor zijn. Uiteindelijk hebben al die actieve Liempdenaren maar één doel: iets doen voor hun dorp."

Aanschuiven

Ook wijkwethouder Peter van de Wiel was te spreken over de eerste editie. ,,Ik was zondag op de rommelmarkt van buurtvereniging Roderweg en daar hoorde ik allerlei positieve reacties. Ik proef waardering en heb het ook zelf als positief ervaren", reageerde hij afgelopen maandag. Pasklare antwoorden kon de wethouder vrijdag niet geven, dingen bespreekbaar maken ging volgens hem prima. ,,Een fietser die afstapt en aanschuift, een wandelaar die erbij komt zitten. En veel betrokken Liempdenaren die van deze nieuwe gelegenheid gebruik maken. Het is een andere setting die kennelijk aanspreekt. Zeker ook bij mensen die wij als bestuurders nooit spreken. We zaten bij elkaar met mensen uit de hele Liempdse gemeenschap in plaats van een gesprek met één club of instantie. Er werd ingehaakt op elkaars onderwerpen, dat vind ik waardevol."

De tweede Op de koffie-bijeenkomst vond vanmorgen plaats, donderdag 16 april van 11.00 tot 12.30 uur in het Ursulagebouw aan de Baroniestraat. Burgemeester Mark Buijs en wijkwethouder Eric van den Broek gingen in gesprek met bewoners uit Centrum-Breukelen.

FOTO BOVEN: Drukte op het terras van Het Wapen van Liempde. Burgemeester mark Buijs en wijkwethouder Peter van de Wiel gingen vrijdagochtend in gesprek met betrokken Liempdenaren. (Foto: Peter de Koning).

Op de voorgrond het Gemondse viertal dat afgelopen weekend korpskampioen kruisboogschieten werd: Harry Geerts, Martien van de Loo en Johnny en Wilfred van der Leest.