Afbeelding
Foto: Peter de Koning

38 NIEUWE HUUR- EN KOOPHUIZEN IN WIJK IN GOEDE AARDE

Bouwvakkers terug in Zonnegolven

MARC CLEUTJENS

Met de bouw van twintig huurwoningen en – in een later stadium – nog eens achttien koophuizen, krijgt de wijk In Goede Aarde in Boxtel een nieuwe uitbreidingsimpuls. Na de oplevering van de appartementen aan de Morgenstond in 2008 werd er niet meer gebouwd in de duurzame woonwijk. De nieuwe woningen worden gebouwd op de plek waar in de Middeleeuwen een boerderij stond.

Met het bouwrijp maken van het terrein aan de oostzijde van de straat Zonnegolven heeft bouwbedrijf Stam & De Koning uit Eindhoven deze week officieus het startsein gegeven voor het realiseren van twintig huurwoningen. De eerste steenlegging zal later dit voorjaar volgen. Na de oplevering van de huizen, die al in september of oktober wordt verwacht, gaat woonstichting Sint-Joseph ze op de huurmarkt brengen.

Dat er huurwoningen komen in de wijk In Goede Aarde, is een nadrukkelijke wens van de Boxtelse politiek. Die pleitte ongeveer tien jaar geleden tijdens de bouw van de eerste woningen aan de Huijgensstraat en de Einsteinstraat al raadsbreed voor goedkopere huurwoningen in de duurzame wijk.

Uiteindelijk kwam fase 2 van het wijkje Zonnegolven daarvoor in beeld, maar duurde het erg lang voordat beschikbare bouwgrond verworven en zelfs onteigend kon worden. Vooral een terrein tussen Zonnegolven en Munselse Hoeve bleek lastig te verwerven en stond een vlotte realisering in de weg. De economische crisis gooide ook roet in het eten.

ENERGIEZUINIG

De twintig eengezinswoningen voor huurders van Sint-Joseph komen te liggen aan de straten Zonnestraal en Zonnegloren. De woningen hebben drie slaapkamers. Daarom zijn ze volgens de woonstichting bestemd voor huishoudens van twee of meer personen. Vanaf 11 mei adverteert Sint-Joseph de woningen via de website www.daarwilikwonen.nu.

De keuken bevindt zich aan de voorzijde en onder de kap is een ruime bergzolder. Ook krijgen de huizen een kleine voortuin, waarmee ze afwijken van de reeds bestaande woningen in de eerste fase van de wijk Zonnegolven. De aannemer zal rondom de achtertuinen een hekwerk plaatsen waarin klimpanten gaan groeien. De afrasteringen tussen de huizen moeten de huurders zelf plaatsen.

Voor Sint-Joseph zijn dit de eerste woningen in de wijk In Goede Aarde, dat de woonstichting omschrijft als 'een nog groeiend natuur- en landschapspark'. ,,De nieuwe woningen zijn extra energiezuinig door de goede isolatie en de dubbele beglazing", aldus directeur-bestuurder Rob Dekker. ,,De huizen zijn met de achterzijde op het zuidoosten georiënteerd om zo optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon."

De woningen worden - net als veel koophuizen elders in In Goede Aarde - allemaal voorzien van zonnepanelen. Daardoor besparen de bewoners op hun woonlasten. ,,Omdat Sint-Joseph duurzaamheid belangrijk vindt, hebben de woningen gescheiden rioleringen voor vuil water en regenwater."

Door het gebruik van veel geprefabriceerde onderdelen is de bouwtijd kort. De verwachting is dat de huizen al in september of oktober klaar zijn en daarmee wordt in vergelijkbaar ijltempo gewerkt als in woningbouwproject Den Bergh aan de Achterberghstraat. Ook daar werd gewerkt met een prefab-methode.

COFFEE & TOOLS

Directeur Hugo van Boxmeer van bouwbedrijf Stam & De Koning is enthousiast over het bouwplan, dat hij kenschetst als een 'gangbaar project', maar dat opvalt doordat de huurders straks een bijzonder lage energierekening gepresenteerd krijgen. Vooral isolatie en zonnepalen zullen de huizen zeer zuinig maken; de Energie Coöperatie Boxtel zal de zonnepanelen installeren.

De directeur van Stam & De Koning is enthousiast over de wijze waarop op hoogwaardige wijze geluidsisolatie wordt toegepast. De spouw wordt in de gevels gevuld met isolerend materiaal, de tussenmuren worden met lucht gevuld. ,,Technisch gezien staan de woningen bijna los van elkaar", zegt Van Boxmeer.

Een noviteit die Stam & De Konig introduceert in Boxtel is de knipkaart waarmee huurders na de oplevering kleine klussen kunnen laten verrichten. Men noemt het de helpdeskformule 'Coffee & Tools', wat betekent dat het bouwbedrijf na de oplevering enkele keren komt kijken hoe de woningen bevallen. ,,Kleine gebreken worden dan direct opgelost", belooft de directeur.

Nadat de twintig huurhuizen in fase 2 van Zonnegolven klaar zijn, wordt het startsein gegeven voor de realisatie van achttien koopwoningen. Die klus gaat Stam & De Koning ook op zich nemen, in opdracht van Slokker Vastgoed. Het totale project is ontworpen door architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg.

ARCHEOLOGIE

De toekomstige bewoners van Zonnegolven 2 komen, net als veel andere inwoners van In Goede Aarde, op historische grond terecht. Tijdens archeologische opgravingen werden vorig jaar veel verrassende vondsten gedaan en kwam een plattegrond van de middeleeuwse boerderij te voorschijn. Aan de hand van paalgaten kon de omvang van de boerderij vastgesteld worden. Het bouwwerk werd gedateerd in de periode 1000-1250 na Christus.

Daarnaast werd ook een handjevol bewoningssporen uit de IJzertijd aangetroffen. Vanwege het belang van de archeologische sporen voor de geschiedenis van Boxtel en de regio, heeft de gemeente destijds besloten om de archeologische resten op te graven, zodat belangrijke kennis aan Boxtels verleden kan worden toegevoegd. De onderzoeksresultaten bieden nog meer informatie over de oudste bewoningsgeschiedenis van Boxtel. Zo werden in 2008 aan de Einsteinstraat - al delen van een nederzetting uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen opgegraven.

FOTO BOVEN: Beeld van het bouwrijp maken van het plan Zonnegolven 2 in de wijk In Goede Aarde. (Foto: Peter de Koning).

Impressie van de huurwoningen die in wijk Zonnegolven 2 worden gebouwd. Het ontwerp is van architectenbureau Snijders & van Stekelenburg uit Boxtel.