Leden van de Boxtelse Jeugdnatuurwacht kregen zaterdag de kans havik Ayla te aaien. Rechts valkenier Bart de Krieger uit Drunen. (Foto: Peter de Koning).
Leden van de Boxtelse Jeugdnatuurwacht kregen zaterdag de kans havik Ayla te aaien. Rechts valkenier Bart de Krieger uit Drunen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

presentatie valkeniers bij jeugdnatuurwacht boxtel

'Roofvogel is helemaal niet eng'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De leden van de Jeugdnatuurwacht Boxtel luisteren zaterdagochtend al aandachtig naar valkeniers Theo Velthuizen en Bart de Krieger, die een interessant inkijkje gaven in de wereld van roofvogels. Het enthousiasme werd nóg groter toen de tweejarige havik Ayla gemeenschapshuis De Walnoot werd binnengebracht...

Velthuizen, die al op jonge leeftijd met zijn vader op jacht ging en vanaf zijn achttiende een eigen roofvogel had, strooide tijdens de presentatie met allerlei bijzondere feiten over de roofvogels. Zo is bij alle roofvogels het vrouwtje groter en sterker dan het mannetje, zodat ze het nest met jongen goed kan verdedigen.

In Nederland zijn er zo'n 170 valkeniers, die roofvogels africhten ten behoeve van de jacht. Velthuizen legt uit dat zij alleen met een havik of slechtvalk mogen jagen. De valk is, in tegenstelling tot de havik, een amicale vogel die zijn baasje als een vriend ziet. Velthuizen: ,,Dat kun je van de havik niet zeggen. Eigenlijk kun je deze vogel nooit volledig vertrouwen en moet je constant op blijven letten..."

MOBIELTJES

Hoewel het een tijdrovende klus is om valkenier te worden en vogels af te richten voor de jacht, geven Velthuizen en De Krieger aan dat het een mooi vak is. ,,Je bent altijd in de natuur. Bovendien gaat het niet om een gevangen konijntje, maar om het spel tussen de vogel en zijn prooi én het feit dat de havik telkens weer terugvliegt naar mij", legt Velthuizen uit.

Halverwege de presentatie droeg De Krieger havik Ayla binnen, die nieuwsgierig rondkeek en piepende geluiden produceerde. ,,Ze is niet helemaal op haar gemak in deze ruimte", zei Velthuizen. Dat weerhield de meeste Jeugdnatuurwachtleden er echter niet van de roofvogel te aaien na de presentatie. Ook de mobieltjes kwamen voor de dag om de havik uitgebreid te fotograferen.

Leden Indy, Abigail, Ive, Inez en Robin van de Jeugdnatuurwacht waren het er na afloop over eens. ,,Roofvogels zijn helemaal niet eng." Indy: ,,Ik vond deze zelfs heel schattig..."

OP DE FOTO: Leden van de Boxtelse Jeugdnatuurwacht kregen zaterdag de kans havik Ayla te aaien. Rechts valkenier Bart de Krieger uit Drunen. (Foto: Peter de Koning).