Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WANDELEXCURSIE HERENBOEREN TIJDENS 'GROENE DRAAD'

Afrikaantjes zaaien in Wilhelminapark

HENK VAN WEERT

Een jaar geleden lanceerden enkele idealistische Boxtelaren hun plan om een voedselcoöperatie op te richten met een boerderij waar op biologische wijze groenten en fruit zouden worden geteeld voor eigen gebruik. Inmiddels heeft stichting Herenboeren Boxtel overeenstemming met de Marggraff Stichting om op akkers in het Wilhelminapark aan de slag te gaan. Zondag 19 april, tijdens de tweede editie van De Groene Draad, kunnen belangstellenden er een kijkje gaan nemen.

Op 1 februari namen al veel geïnteresseerden de gelegenheid te baat voor een wandeling door het normaal voor publiek gesloten Wilhelminapark aan de Gestelseweg. Samen met rentmeester Frits Bevort van de Marggraff Stichting, de eigenaar van het park, leidden de bestuursleden van stichting Herenboeren Boxtel hen rond en vertelden enthousiast over hun plannen.

,,En dat doen we komende zondag opnieuw", vertelt Herenboeren-voorzitter Pim Ketelaars. ,,Tijdens het biologisch voedselevenement De Groene Draad richten we een informatiestand in bij oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg. Daar vertrekt om 11.45 uur de eerste huifkar voor een bezoekje aan het Wilhelminapark." Vervolgens worden belangstellenden elk uur naar de carpoolplaats gebracht bij oprit 25 (Boxtel-Noord) van de rijksweg A2. Daar start de wandeling. De laatste huifkar vertrekt om 15.45 uur. De wandelaars worden ook weer afgezet met paard en wagen bij het oertijdmuseum.

BODEM VERBETEREN

Het plan om al dit jaar de eerste soepgroenten te oogsten in het Wilhelminapark heeft Herenboeren laten varen, vertelt Rob van de Langenberg. De docent bedrijfseconomie aan de Hogere Agrarische School in 's-Hertogenbosch heeft een businessplan opgesteld voor Herenboeren. ,,Het enige dat we dit jaar kunnen planten zijn afrikaantjes. Dat is een beproefd middel om de verschraalde bodem van het Wilhelminapark te verbeteren."

Dat naar aanleiding van de wandeling begin februari in de Boxtelse gemeenteraad vragen werden gesteld over de mogelijkheden om daadwerkelijk een boerderij te bouwen in het Wilhelminapark, heeft Ketelaars en Van de Langenberg wat verbaasd. Tijdens de excursie zeiden ze wel dat ze met dat plan rondliepen. ,,Maar we zijn nog niet zover dat we al een concreet voorstel daarvoor kunnen indienen. Wel zijn we met de wethouder in gesprek over onze plannen."

KOEIEN SLACHTEN

In het Wilhelminapark lopen diverse koeien. ,,Met de Marggraff Stichting hebben we overeenstemming om een of meer van deze beesten aan te kopen voor de slacht. Deelnemers aan de wandeling kunnen zich daarvoor zondag opgeven", meldt Ketelaars. Van de Langenberg knikt: ,,Als er dertig belangstellenden zijn, kunnen we een van de koeien kopen en laten verwerken. De kopers krijgen later een vleespakket van 7,5 kilo.

Inmiddels hebben zich 150 mensen ingeschreven die belangstelling hebben voor de coöperatie. Herenboeren gaat ervan uit dat er tweehonderd gezinnen nodig zijn om de boerderij voor eigen gebruik rendabel te maken. Alle participanten zullen daarvoor tweeduizend euro op tafel moeten leggen. ,,En als we met het verzoek komen om daadwerkelijk de portemonnee te trekken, zal blijken in hoeverre mensen écht genegen zijn om deel te nemen aan ons project. Maar de eerste reacties zijn erg hoopgevend. Uit tal van hoeken krijgen we heel enthousiaste reacties op ons initiatief en dat geeft veel positieve energie", aldus voorzitter Ketelaars van Herenboeren Boxtel.

ROND DE TAFEL

Tijdens de excursie in het Wilhelminapark en in de informatiestand bij De Groene Poort is zondag informatie te krijgen over de voedselcoöperatie van Herenboeren. ,,Maar wie er dieper op in wil gaan, is ook welkom tijdens onze rond-de-tafelbijeenkomst die dinsdag 21 april wordt gehouden in het oertijdmuseum. Daar geven medewerkers van de HAS en het bedrijf Soiltech uit Biezenmortel uitleg over het onlangs opgestelde bodemverbeterplan voor het Wilhelminapark. Informatie over de voedselcoöperatie is ook te vinden op internet: boxtel.herenboeren.nl.

FOTO BOVEN: Eerder dit jaar maakten ruim honderd belangstellenden gebruik van de gelegenheid om onder begeleiding het normaal afgesloten Wilhelminapark in Boxtel-Noord te verkennen. Ze namen onder meer een kijkje bij de ruïnes van enkele vervallen boerderijen. Komende zondag worden opnieuw excursies gehouden. (Foto's: Albert Stolwijk).


Bloemrijk groen
bij regelstation
Gasunie in Boxtel

De Gasunie geeft de biodiversiteit in Boxtel een stevig zetje. Bij het meet- en regelstation aan het Essche Heike komt circa tweeduizend meter bloemrijk groen. Dit tot vreugde van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius die in het nabijgelegen park Molenwijk haar bijenhal heeft staan.

Een strook naast het gasstation is in de voorbije maanden beplant met onder andere meidoorns en hazelaars. Het gaat om inheemse bomen en struiken die interessant zijn voor insecten en vogels en niet te hoog worden. Onder de planten is een wildbloemenmengsel gezaaid. Met eenzelfde mengsel wordt binnenkort ook het circa duizend meter grote voorterrein ingezaaid, zo is in de voorbije week beslist. Dit terrein moet wel voor incidentele opslag bruikbaar blijven.

De keuze voor inheems en bloemrijk plantmateriaal komt voort uit overleg tussen de Gasunie en Sint-Ambrosius. Dit overleg begon al in 2013 toen een aanvoerleiding naar het gasstation aan de westkant van Boxtel werd vernieuwd. In dat jaar liet Gasunie een omgewoeld perceel op het achterterrein aan het Essche Heike met een wildbloemenmengsel inzaaien. Er bleef nadien contact met enkele leden van Sint-Ambrosius. De vereniging heeft een bijenstand op driehonderd meter van het meet- en regelstation.

VOORBEELDFUNCTIE

Sint-Ambrosius is erg in haar nopjes met het bloemrijke groen zo dichtbij. Er gaat ook een goede voorbeeldfunctie vanuit, vinden de imkers. Wat een grote partij als Gasunie nu doet, kunnen particulieren ook in hun eigen tuinen doen. Namelijk kiezen voor planten die gunstig zijn voor bijen, vlinders en andere insecten.

Het Wilhelminapark kenmerkt zich door kleine akkers en natte sloten.