In de wijk  Selissenwal ligt sinds maart vorig jaar nabij de straat Harperhof een buurtmoestuin. Vrijwilligers geven tijdens De Groene Draad uitleg over het initiatief. (Foto:  Annelieke van der Linden).
In de wijk Selissenwal ligt sinds maart vorig jaar nabij de straat Harperhof een buurtmoestuin. Vrijwilligers geven tijdens De Groene Draad uitleg over het initiatief. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

LANGS ZESTIEN ADRESSEN OP 19 APRIL

Groene Draad: lokaal evenement vol inspiratie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Buurtmoestuinen, eetbare tuinen, een arboretum, zadenkraam en een rondleiding door het Wilhelminapark. Mensen die zondag 19 april een bezoek brengen aan één van de zestien deelnemers aan De Groene Draad, krijgen een gevarieerd inkijkje in groene plekken die met de voedselvoorziening samenhangen. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn de plekken toegankelijk, tenzij anders vermeld is op de routekaart.

Yvonne Hopstaken is vanaf de start betrokken bij Eetbaar Boxtel, de groep die lokaal voedsel promoot, en draagt samen met Jan Juffermans zorg voor de organisatie van het evenement. Ze nam vorig jaar met haar eigen eetbare siertuin deel aan De Groene Draad. ,,Ik kreeg veel belangstelling. Mijn doel was om mensen enthousiast te maken voor een eetbare siertuin. In plaats van standaardplanten kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een appelboom of frambozenstruik. Ik hoop dat bezoekers aan De Groene Draad geïnspireerd raken door alle tuinen. Ook dit jaar kunnen mensen weer heel veel inspiratie opdoen." Juffermans beaamt dit. ,,Mensen kunnen veel zelf verbouwen en oogsten. Dat willen wij laten zien tijdens De Groene Draad."

Zo zijn er organisaties die hun evenementen aan De Groene Draad hebben gekoppeld, bijvoorbeeld de open dag van volkstuinvereniging Ceres en de 42e editie van de bijen- en plantenmarkt van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius, waarover elders op deze pagina meer te lezen is. ,,Zij vinden het prettig om deel uit te maken van een groter evenement als De Groene Draad", aldus Juffermans.

HEILIG BOONTJE

Bij oertijdmuseum De Groene Poort krijgen mensen voor de halve toegangsprijs toegang tot het arboretum, de bomentuin. ,,Een unieke collectie met duizend bomen en planten", aldus Juffermans. Bij voormalig milieueducatiecentrum De Kleine Aarde, op Hoogheem en in de wijk Selissenwal (Harperhof) zijn buurtmoestuinen te bezoeken. Bovendien stellen inwoners uit Boxtel, Lennisheuvel en Gemonde hun tuinen open voor het publiek. ,,Bijzonder is bijvoorbeeld de kruidentuin van Corrie Terlouw aan de Baandervrouwenlaan 259", zegt Juffermans. Zij geeft elk heel uur een rondleiding. Ook zijn er twee nieuwkomers uit Lennisheuvel (Mijlstraat 82 en Lennisheuvel 42) en kunnen bezoekers ook terecht in Gemonde, aan de Leemsteeg 4.

Juffermans staat zelf achter de zadenkraam van Eetbaar Boxtel en Kinderboerderij Boxtel. ,,Vorig jaar was het hartstikke druk." Bij een gedeelte van de kraam kunnen mensen zelf zaden van groenten en bloemen uitzoeken, daarnaast hebben medewerkers van Kinderboerderij Boxtel kant-en-klare zakjes met zaden samengesteld. Juffermans: ,,Er is weer van alles verkrijgbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van het heilige boontje: een boon met een monstrans..." Bij de Kinderboerderij aan het Apollopad wordt van 14.00 tot 16.00 uur informatie gegeven over composteren.

Waar De Groene Draad momenteel het grootste evenement is dat Eetbaar Boxtel organiseert, hoopt Hopstaken dat uiteindelijk het hele jaar lang activiteiten worden georganiseerd om mensen enthousiast te maken voor voedsel uit de eigen regio. ,,Zo denk ik aan filmavonden, voorlichtingsbijeenkomsten over zaaigoed en evenementen in de oogsttijd."

Een overzicht van alle deelnemers is op de routekaart te zien die op de pagina hiernaast is afgedrukt. Alle adressen zijn te herkennen aan een milieuvriendelijke ballon.


activiteiten voor jong en oud op 19 april

Bijen- en plantenmarkt, een jaarlijkse traditie...

Bijenhotels bouwen, plantjes en kruiden voor een zacht prijsje, de verkoop van honing en informatie over lokale organisaties. Ook dit jaar omvat de bijen- en plantenmarkt van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius weer allerlei activiteiten. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom bij clubgebouw 't Raathuis aan het Essche Heike in Boxtel.

Dit jaar vindt de 42e editie van de bijen- en plantenmarkt plaats. Tussen 10.00 en 15.00 uur kunnen mensen voor tientallen kruiden en plantjes terecht op de markt, zoals lavendel, havikskruid, kleine pimpernel en leliegras. Een volledig overzicht is te vinden op www.bijeninboxtel.nl. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor het onderhoud en de uitbreiding van de bijenhal en om de leefomstandigheden van de bijenvolken en andere insecten te verbeteren.

ZADENKRAAM

Ook worden er onder meer imkerartikelen, zalfjes, honing en artikelen die cliënten van Cello maakten, verkocht. Vrijwilligers van Eetbaar Boxtel en Kinderboerderij Boxtel staan op de markt met een zadenkraam waar mensen zaden kunnen brengen, meenemen en ruilen.

Bezoekers die meer willen weten over de bijenhoudersvereniging, kunnen terecht bij de informatiekraam van Sint-Ambrosius. Ook Transition Town, de korvenvlechter, mandenmaker, Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel stellen zich voor tijdens de 42e editie van de markt. Onder het genot van de klanken van de Boxtel City Band kunnen bezoekers genieten van koffie, thee, erwtensoep, broodjes en honingkoek.

Aan de jeugd is ook gedacht. Zij kunnen knutselen, kaarsen trekken, bijen raden en een bijenhotel maken.


Filmvertoning in bibliotheek tijdens Dag van de Aarde

De Internationale Dag van de Aarde vindt plaats op woensdag 22 april. Om stil te staan bij deze dag, wordt de documentaire 'Een nieuw verhaal voor de aarde' van David Andreae uit Boxtel vertoond in de bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. Het publiek is welkom om 10.00 uur, de toegang is gratis.

'Een nieuw verhaal van de aarde' biedt een unieke kijk op een veranderd natuurbeeld en mensbeeld in relatie tot duurzaamheid. Zo zijn interviews, animaties, natuuropnamen, poëzie en dans te zien. De basis van de film is het gedachtegoed van cultuurhistoricus Thomas Berry. Zijn centrale stelling is dat de mens al eeuwenlang geen eenheid meer vormt met de aarde.

Na de documentaire, die vijftig minuten zal duren, wordt een discussie gehouden waarbij Andreae aanwezig is.