voorstelling ook in boxtel en liempde

Kees en Debby geven Kamp Vught een stem...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Nationaal Monument Kamp Vught zocht vanwege het 25-jarig jubileum en 70 jaar bevrijding de samenwerking zocht met de Stichting Droomproducties voor de ontwikkeling van een theatervoorstelling. Kees van de Loo uit Liempde en zijn dochter Debby (Boxtel) waren op zoek naar een nieuwe uitdaging als toneelspelers. Hieruit rolde de voorstelling 'Sneeuw op het prikkeldraad', die van donderdag 30 april tot en met zaterdag 2 mei te zien is in Vught, op zondag 3 mei in Liempde en op maandag 4 mei na de dodenherdenking in Boxtel.

Het decor, een tafel met ouderwetse typemachine en waskom, staat al een tijdje in de Liempdse woning van Kees van de Loo. Daar komen Debby, regisseur Jeroen Wijnen en regieassistente Tilly Schenk wekelijks bij elkaar om te repeteren voor 'De sneeuw op het prikkeldraad'. ,,Een aantal weken geleden zaten we al op het niveau dat de voorstelling volledig opgevoerd kon worden", legt de regisseur uit. ,,Wij mikken echter op nóg een stapje hoger. Dat hopen we in de komende weken te bereiken..."

Stichting Droomproducties heeft als doelstelling om met producties sociaal-maatschappelijke geëngageerde onderwerpen bespreekbaar te maken. Zo werden voorstellingen gemaakt over onder meer homoseksualiteit ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, vrijheid van meningsuiting en incest. ,,Soms gaan we zelf aan de slag met producties, maar we worden ook gevraagd door organisaties", aldus Jeroen. Zo kwam Nationaal Monument Kamp Vught bij Droomproducties uit. ,,Uiteindelijk is gekozen voor twee stukken: een theatrale vertelling langs onderdelen van Kamp Vught die voor jongeren is bedoeld en de opvoering met Kees en Debby."

DIEPERE EMOTIES

Kees, die sinds de oprichting betrokken is bij Teejatergroep Orion in Lennisheuvel en ook allerlei andere rollen op zich nam, zoals die van Eligius van den Aker tijdens het Heilig Bloedspel twee jaar geleden, is geen onbekende van regisseur Jeroen. ,,Destijds speelde ik de hoofdrol in de voorstelling 'Bent'. Scriptschrijver Jan Smeets raadde me bij Jeroen aan", legt Kees uit. Ook Debby heeft al eens onder de regie van Jeroen gespeeld, toen hij door Teejatergroep Orion werd ingehuurd. ,,En toen ik hoorde dat zowel Kees als Debby graag eens in een stuk met diepere emoties wilden spelen, dacht ik meteen aan hen tijdens het opzetten van een voorstelling voor Nationaal Monument Kamp Vught", aldus Jeroen.

Samen met regieassistent Tilly dook hij in de geschiedenis van Kamp Vught en bedacht twee fictieve personages die in het concentratiekamp terechtkwamen in 1943. Naar aanleiding van improvisaties die Kees en Debby speelden en de rolbiografieën die ze schreven, schreef Jan een script. ,,Hij raakte álles wat we in gedachten hadden", aldus Tilly.

Het stuk speelt zich af over 1979 en gaat over een man die tijdens de Duitse bezetting in Kamp Vught heeft gezeten. Hij krijgt een telefoontje van een jonge vrouw die met hem over de oorlog wil praten. Dat maakt veel in hem los. De voorstelling betreft een fictief verhaal, met gebruik van waarheidsgetrouwe gegevens. ,,Dit stuk doet óók veel met mijn eigen gevoelens. Als acteur moet je jezelf inleven, dat is soms ook zwaar. Ik jank wat af en wil nóg meer weten over de Tweede Wereldoorlog. Bovendien merk ik dat de wereld nog niets geleerd heeft. Er is nog steeds overal oorlog", stelt Kees. Regisseur Jeroen voegt toe dat de herdenking van vreselijke gebeurtenissen daarom belangrijk blijft. ,,Mensen die niet meer kunnen spreken, moet je tóch het woord geven over wat zij hebben moeten doorstaan, in de hoop dat het nooit meer voorkomt." Ook Debby is constant met de voorstelling bezig. ,,Alle verhalen die we in het stuk vertellen, zijn op waarheid berust. Het is gek om dat te beseffen."

Kees en Debby hebben met dit stuk de uitdaging gekregen waar ze naar zochten. ,,In de meeste stukken waarin ik speelde, lagen de mensen in een deuk. Dat zal nu wel anders zijn. Ik denk dat mensen naar de tissues grijpen", zegt Debby. Dankzij Kees, die eigenaar Joep Boleij van restaurant Hof van Liempde kende, wordt de voorstelling ook op die plek opgevoerd. ,,Bovendien heeft er hij door middel van sponsoring voor gezorgd dat we ook in jongerencentrum B-Town optreden na de dodenherdenking", zegt Jeroen. ,,Hopelijk komen daar nog andere locaties bij. Het is niet de bedoeling dat we na vijf voorstellingen stoppen."

KAARTVERKOOP

Kaarten voor de voorstellingen in Liempde op zondag 3 mei om 20.30 uur in Hof van Liempde en in Boxtel op maandag 4 mei op 20.45 uur in jongerencentrum B-Town kosten tien euro en zijn te koop via e-mail ellenkeesloo@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 44 85. Hof van Liempde biedt op zondag 3 mei ook een dinerarrangement aan ter waarde van 34,50 euro (inclusief toegang tot de voorstelling). Na afloop is er gelegenheid na te praten over de voorstelling. Kaarten voor de voorstellingen in Nationaal Monument Kamp Vught zijn verkrijgbaar via www.nmkampvught.nl.