Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THEATERKLAS JACOB-ROELANDSLYCEUM SPEELT 'VRIJHEIDSBEELD'

'Vrijheid, niet altijd vanzelfsprekend'

Niets hebben de pakweg zeventig leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum aan het toeval overgelaten om de uitvoering van Vrijheidsbeeld tot een succes te maken. Begeleid door de docenten Debbie Verschuren, Linda van Boxtel en Janneke Kramer hebben ze als theaterklas gewerkt aan een voorstelling waarover nog lang nagepraat zal worden, op school en daarbuiten. Het bedenken van een thema voor de uitvoering van 2015 was met het oog op de herdenking van zeventig jaar vrijheid in mei niet moeilijk. Met VrijheidsBeeld werd gekozen voor een voorstelling waarin gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog worden verwerkt met actuele verhalen waarin vrijheid en onvrijheid centraal staan.

VERHALEN

Lotte blikte dinsdagmiddag tijdens de generale repetitie vooruit op VrijheidsBeeld met de tweedejaars leerlingen Cas, Carlijn en Ilse. ,,Toen het onderwerp vaststond, zijn we met z'n allen in groepjes gaan brainstormen over het begrip vrijheid", vertelt Ilse. ,,We hebben spelletjes gedaan en naar verhalen geluisterd die we zelf hebben meegemaakt", vult Carlijn aan. Een belangrijk onderdeel in de voorstelling is het alom bekende verhaal van Anne Frank. ,,Maar dat hebben we in een heel ander jasje gegoten. We zetten haar verhaal over vrijheid en onderdrukking af tegen eigentijdse gebeurtenissen", zegt Ilse. ,,Soms voel je je niet vrij als mensen je uitlachen om je kleren", stelt Cas.

Een bijzonder verhaal in VrijheidsBeeld beloven de autobiografische vertellingen te worden die de theaterklas heeft opgetekend uit de mond van een Iraakse medeleerling. ,,Ze zit hier op school, maar is op jonge leeftijd met haar ouders gevlucht omdat ze in Irak niet vrij waren", vertelt Ilse. Ook andere onderwerpen zijn in de theaterproductie verweven. ,,We laten een stukje van PowNews zien waarin mensen hele vervelende dingen roepen over buitenlanders. Dat is vrijheid van meningsuiting, maar geldt dat ook als je hiermee anderen kwetst?", vraagt Carlijn zich af.

DIKMAAKPAK

Cas, Lotte, Ilse en Carlijn hebben de voorbereiding op VrijheidsBeeld als intensief maar tevens als leuk beleefd. Vooral voor de tweedejaars was het best spannend om weer in zo'n grote groep aan een nieuw theaterstuk te beginnen. ,,Maar het was vooral tof om zo snel veel nieuwe mensen te leren kennen", zegt Cas. ,,Iedereen respecteert elkaar in onze groep en dat geeft een goed gevoel", meent Carlijn. ,,Wat ik ook leuk vindt is, dat er zoveel jongens meedoen. Het is een gemengde groep waardoor de rollen prima verdeeld konden worden en mannenrollen niet veranderd hoefden te worden in vrouwenrollen. Goed voor de verhaallijn."

Lotte blikt met genoegen terug op het theaterweekend compleet met overnachting op school. ,,Ook dit jaar is weer een hele hechte vriendengroep ontstaan waarin het niet uitmaakt of je brugklasser bent of volgende maand eindexamen doet." Ilse denkt dat er steeds meer animo voor de theaterklas zal zijn. ,,Het is cool om aan deze productie mee te mogen doen, de klas heeft de afgelopen jaren echt veel waardering gekregen, ook van de leerlingen."

Een blik in de aula leert dat deze is omgevormd tot een heuse theaterzaal, waar alles klopt. Ilse geniet als ze het ziet: ,,De decors, de kostuums, de microfoons, alles staat klaar." Carlijn: ,,Zelfs de dikmaakpakken die we nodig hebben voor een scène zijn er." Of ze het spannend vinden, zo kort voor de première? ,,Een beetje", zegt het viertal in koor. ,,Maar we moeten vooral heel veel lachen omdat we er zo'n zin in hebben om straks op het podium te staan. In een bomvolle zaal!"

VrijheidsBeeld wordt donderdag 16 en vrijdag 17 april om 19.30 uur opgevoerd in het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd. Er zijn nog slechts enkele kaarten beschikbaar; reserveren kan uitsluitend via e-mail: toneelgroepjrl@gmail.com. Een kaartje kost 2,50 euro.

FOTO BOVEN: Beeld van de generale repetitie van VrijheidsBeeld, gespeeld door de theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto's: Peter de Koning).

Vijf vriendinnen in 'dikmaakpakken' spelen een belangrijke rol in VrijheidsBeeld...