Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OOK ANGELASCHOOL OMARMT KUNST- EN CULTUUREDUCATIE

Maak kennis met de nieuwe Vincent van Gogh...

MARC CLEUTJENS

Suze wil graag de nieuwe Vincent worden. De leerling uit groep 6b van meester Daan is een van de kinderen van de Angelaschool die meedoet aan een wedstrijd die helemaal in het teken staat van Vincent van Gogh. De hele school stond deze week in het teken van de schilder wiens 125e sterfdag dit jaar herdacht wordt. Een prima kapstok voor de school die zich graag profileert als een plek waar veel aandacht is voor cultuureducatie. ,,Ik teken graag mooie bloemetjes, net als Vincent", zegt Suze.

De jaarlijkse Angeladag stond al in het teken van kunst en cultuur en onder regie van cultuurcoördinator Saskia van Eijk werd met een werkgroep een themaweek bedacht waarin Vincent van Gogh centraal staat. En dus werd door leerlingen in alle klassen gewerkt aan een zonnebloemenlint dat in de school te zien zal zijn. De kleuters maakten kennis met het prentenboek 'Camille en het gele huis'. De middenbouw speelde een Vincent van Gogh-memoryspel.

Na een gastles op school reisden alle leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 naar het Tekenlokaal van Vincent van Gogh, een museum dat is ondergebracht in het vroegere paleis van koning Willem II in Tilburg. Hier was in 1866 de Rijks HBS gevestigd waar de toen dertienjarige Van Gogh zijn eerste tekenlessen kreeg. Hier werd een rondleiding verzorgd door Hoi-Shan Mak, die het opnieuw ingerichte klaslokaal liet zien waar Vincent leerde tekenen. Natuurlijk moest er ook door de kinderen getekend worden. Intussen werd de klassenfoto getoond waarop Vincent te zien is als jongetje en werd zijn rapport opengeslagen. ,,Vincent kwam te voet uit Zundert naar school", vertelde Hoi-Shan. ,,Na drie uur wandelen pakte hij de trein in Breda om in Tilburg te komen."

DIGITAAL TEKENEN

Wie de nieuwe Vincent wil worden, moet aan de slag in het digitale tekenlokaal dat ook in Tilburgse museum is ingericht. Hier staan moderne computers waarop digitaal geverfd en getekend mag worden. Zelfs het gebruik van graffiti en glitters is mogelijk. En wie klaar is, mailt de tekening door naar huis. ,,Ik denk dat ik bloemetjes en figuurtjes ga tekenen", zegt Femke. Fouten maken is niet erg; met een digitaal gummetje verdwijnen alle foute strepen. ,,Nu nog een gietertje erbij..."

Cultuurcoördinator Van Eijk geniet van zoveel kunstzinnige bedrijvigheid in de Angelaschool. De school doet mee aan de Cultuurloper die door de Kunstbalie is ontwikkeld. Dat is een programma waarmee scholen de kwaliteit van cultuureducatie verbeteren. ,,Het programma helpt ons een activiteitenprogramma te maken", vertelt Van Eijk. ,,Zo worden kinderen optimaal gestimuleerd in hun culturele groei."

Kunstwerken die deze week op de Angelaschool zijn gemaakt, zijn zaterdag 18 en zondag 19 april tussen 12.00 en 17.00 uur te zien in museum MuBo tegenover de school. Misschien hangt er ook wel een tekening van Suze, die zo graag de nieuwe Vincent wil worden. Haar digitale tekening is prachtig. ,,Het is een bloem die heel veel beweging laat zien, misschien wel door harde wind. Mooi hè!"

FOTO BOVEN: Leerlingen van de Angelaschool deden deze week mee met een Vincent van Gogh-wedstrijd. Rechts cultuurcoördinator Saskia van Eijk, links Jasper van Dijk als Vincent van Gogh. (Foto: Peter de Koning).

Femke tekent digitale zonnebloemen in het Tekenlokaal van Vincent van Gogh in Tilburg. Roosje (links) en Fien kijken mee. (Foto's: Marc Cleutjens).
Vincent van Gogh ging in Tilburg naar de Rijks HBS. Groep 6b van de Angelaschool maakt kennis met zijn eerste schooljaren én de klassenfoto uit 1866.