Bankkantoor verdwijnt uit liempde

Kleinere kernen raken hun voorzieningen kwijt

MARIËLLE WIJFFELAARS

Gemonde verliest vanaf 1 juli zijn geldautomaat en ook het bibliotheekpunt gaat verdwijnen. Liempde moet het vanaf juli doen zonder het kantoor van de Rabobank aan de Nieuwstraat. De kleinere kernen zien met lede ogen aan dat voorzieningen uit de dorpen verdwijnen. Op sociale media maakten leefbaarheidsgroepen en inwoners zich deze week hard voor behoud van deze voorzieningen.

Rabobank Hart van De Meierij maakte deze week bekend de kantoren in Liempde en Berlicum te sluiten. Ook een aantal geldautomaten verdwijnt, waaronder de pinlocatie in Gemonde. De Rabobank stelt dat de veranderende tijdsgeest vraagt om een nieuwe vorm van dienstverlening. Als reden voor de sluiting van de kantoren noemt Rabobank de veranderende maatschappij waarin steeds meer mensen bankzaken online regelen. ,,Vestigingen en geldautomaten worden minder bezocht. Alles is via internet te regelen en in winkels kunnen klanten ook met de pinpas betalen. Dat zorgt ervoor dat de kantoren het minder druk krijgen", meldt Monique Nieuweboer, directeur Particulieren van Rabobank.

,,Het is natuurlijk heel triest dat deze dienstverlening uit Liempde verdwijnt." Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde is niet gelukkig met het vertrek van het kantoor van Rabobank uit zijn woonplaats. Hoewel hij erkent dat de maatschappij aan het veranderen is en dat dat vraagt om een andere vorm van dienstverlening, vindt hij het juist van belang dat voorzieningen in kleinere kernen behouden blijven. ,,Er zijn altijd mensen die moeilijk naar een dorp verderop kunnen om daar hun bankzaken te regelen."

Het Dorpsberaad Liempde was nog niet op de hoogte van het vertrek van het Rabobank-kantoor. ,,Ik snap ook wel dat wij daar niet eerst over geïnformeerd worden, maar het is wél jammer dat we het via de media moeten horen", stelt Van Ruremonde. ,,We zetten ons in voor Liempde en willen dat de leefbaarheid juist beter wordt en niet achteruit gaat. We zullen dus zeker tot actie overgaan en proberen deze voorziening te behouden."

SCHANDALIG

In Gemonde werd boos gereageerd op het nieuws dat de pinautomaat gaat verdwijnen. Op sociale media uitten inwoners hun onvrede. ,,Alle voorzieningen verdwijnen. Het bibliotheekpunt en ook de geldautomaat. Het is schandalig", zo is er te lezen. De Leefbaarheidsgroep Gemonde gaat bekijken of er mogelijkheden zijn te komen tot een oplossing en hetzelfde geldt voor het bibliotheekpunt dat wordt opgeheven. ,,Dit is écht heel erg jammer", meldt de Leefbaarheidsgroep. ,,We proberen de leefbaarheid in ons dorp zo maximaal mogelijk te houden, maar op deze manier wordt dat erg lastig. Het is diep triest."

Volgens de Rabobank wonen straks alle klanten op een 'respectabele afstand' van een kantoor of automaat. ,,Er zijn alternatieven binnen een straal van vijf minuten", aldus de Rabobank. Maar Dorpsberaad Liempde en Leefbaarheidsgroep Gemonde vinden dit geen goed alternatief. ,,Voor sommige doelgroepen is dat écht geen oplossing." De Gemondse Leefbaarheidsgroep vult nog aan: ,,Het bibliotheekpunt was ook meer dan alleen een uitgifte van boeken, het was een ontmoetingsplek. Dat krijgen we niet meer terug."

Op pagina 15: 'Bibliotheekpunt in De Kei sluit deuren'