Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Meepraten over plannen PHS in Boxtel

Alle inwoners van Boxtel en Esch worden volgende week schriftelijk geïnformeerd over de stand van zaken rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Een nieuwsbrief nodigt bewoners ook uit om zitting te nemen in een klankbordgroep en werkgroepen die de uitvoering van een reeks ingrijpende infrastructurele maatregelen gaan begeleiden.

Hoewel een concrete startdatum van de projecten nog niet vaststaat, willen de gemeenten Boxtel en Haaren inwoners thans bijpraten over alle ontwikkelingen. Concreet gaat het over vier grote projecten die de komende jaren gerealiseerd moeten worden: de aanleg van een fietstunnel in de Tongersestraat, de verbreding van de Keulsebaan, de realisatie van de VLK (Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg) en de sanering van de spoorwegovergang in de Runsdijk te Esch.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel is de tijd rijp om samen met inwoners groepen te formeren, zodat tijdig met belanghebbenden én belangstellenden gecommuniceerd kan worden over deze grote projecten. ,,Ze zijn zó ingrijpend dat iedereen er in Boxtel en Esch iets van gaat merken. Daarom pakken we de eerste keer groot uit. Nadien kunnen inwoners zich laten informeren via de vertrouwde kanalen, zoals de krant en de digitale nieuwsbrieven."

Zodra de nieuwsbrief is verspreid, kunnen inwoners zich melden voor de klankbordgroep die het proces gaat bewaken, en de werkgroepen die concreet over deelprojecten zoals de Tongersestraat, de Keulsebaan en de Runsdijk gaan praten. Tijdens een eerste bijeenkomst worden de verschillende groepen samengesteld. De gemeenten Boxtel en Haaren gaan ook 'kennis-sessies' houden waarin inwoners bijgepraat worden over de technische aspecten van projecten, zoals geluidshinder, trillingen en veiligheid.

FOTO BOVEN: De Keulsebaan is in het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer in beeld voor verbreding. Inwoners van Boxtel en Esch gaan meepraten over het PHS. (Foto: Peter de Koning).