Afbeelding
Foto: Henk van Weert

COMBINATIE95: 'NOG STEEDS VEEL KLACHTEN'

Wateroverlast Oost

lijkt nog niet opgelost

MARC CLEUTJENS

Bewoners van de wijk Oost hebben nog steeds regelmatig hinder van grondwateroverlast. Op meerdere plekken in de grootste woonwijk van Boxtel staat het grondwater vaak erg hoog en leidt dat soms tot gevaarlijke situaties. Opvallend omdat Boxtel met het Masterplan Drainage Boxtel-Oost enkele miljoenen euro's investeerde om de overlast terug te dringen.

De gemeenteraadsfractie van Combinatie95 heeft deze week vragen gesteld over de toenemende problemen die in Oost gemeld worden. Volgens raadslid Karel Voets krijgt zijn partij steeds meer klachten, onder meer van wijkbewoners en partijleden die in Oost wonen. ,,Het is opvallend dat we steeds meer geluiden horen dat de wateroverlast nog steeds aanwezig is", aldus Voets.

PIJNPUNTEN

In een uitgebreide brief aan het college van B. en W. zet Combinatie95 een aantal pijnpunten op een rijtje. De partij noemt de aanhoudende wateroverlast bij het woongebouw van Princenlant en de hoge grondwaterstanden in de omgeving van de parkeerterreinen bij winkelcentrum Oosterhof. Ook de speelplaats van basisschool De Hobbendonken staat in natte perioden onder water.

Soms is volgens Combinatie95 sprake van gevaarlijke situaties, onder meer aan de Hobbendonkseweg. Daar blijven bladeren liggen en die gaan rotten in tijden dat stoepen langere tijd onder water staan. ,,Voetpaden worden glibberig en dat kan ertoe leiden dat mensen uitglijden. Bij meer regenval worden trottoirs over de gehele breedte onbegaanbaar."

Raadslid Voets wil weten of de gemeente Boxtel inzicht kan verschaffen in de effecten van het masterplan. Combinatie95 wil weten hoe het drainagesysteem wordt gemonitord en of al resultaten bekend zijn sinds de vele kilometers buizen en pijpen in de bodem van Oost zijn gestopt. ,,Het aanleggen van het drainagesysteem in Oost was destijds een flinke investering", stelt Voets. ,,Daarom de vraag of er een evaluatie komt over de genomen maatregelen en de daarbij horende effecten."

OPLOSSING

Het gemeentebestuur van Boxtel wilde deze week nog niet reageren op de brief van Combinatie95. Deze wordt eerst intern behandeld. Boxtel kwam enkele jaren geleden tot een ingrijpende aanpak van de wateroverlast omdat de wijk Oost sinds de aanleg ruim veertig jaar geleden kampte met hinder. In totaal is circa tien kilometer drainage aangebracht. De kosten van het grondwaterproject bedroegen 4,5 miljoen euro. Een eventuele derde fase, die nog niet gerealiseerd is, wordt begroot op 5,2 miljoen euro.

FOTO BOVEN: Beeld van de aanleg van een drainagesysteem op Dommeloord in Boxtel-Oost. Volgens Combinatie95 klagen veel bewoners van de wijk Oost over aanhoudende wateroverlast. (Foto: Henk van Weert).


GEMEENTE HOUDT OPEN HUIS OP 20 JUNI

Eerste Boxteldag moet

alle inwoners inspireren

De oplevering van het verbouwde gemeentehuis aan de Markt is de concrete aanleiding voor de eerste Boxteldag, die zaterdag 20 juni zal worden gehouden. Het gemeentebestuur wil alle inwoners bij de open dag betrekken en op de Markt een evenement organiseren waarbij begrippen als ontmoeting en inspiratie centraal staan.

Het programma van de eerste Boxteldag begint volgens een woordvoerder langzaam vorm te krijgen. Naast de open dag in het vernieuwde gemeentehuis wordt de Markt ingeruimd voor allerlei activiteiten. Er komen podia voor optredens en er komt een evenemententent waar presentaties kunnen worden verzorgd.

De Boxteldag wordt bewust op zaterdag gehouden, zodat niet geconcurreerd wordt met grote evenementen die doorgaans op zondag gehouden worden. Bovendien wil de gemeente bereiken dat inwoners de inspirerende dag combineren met winkelen in het centrum en natuurlijk ook aanleggen bij de plaatselijke horeca.

Bezoekers van het gemeentehuis kunnen kennismaken met het nieuwe werken, dat binnen de organisatie wordt gepromoot. Daarnaast krijgen alle fracties in de gemeenteraad de kans om zich kort aan het publiek te presenteren. Speciale gasten zijn vertegenwoordigers van de gemeenten Sint-Michielsgestel en Noordoostpolder, alsmede jumelagestad Wittlich in Duitsland. Sint-Michielsgestel is te gast vanwege de ambtelijke samenwerking waarvoor is gekozen, Noordoostpolder trekt samen met Boxtel op in de strijd tegen proefboringen naar schaliegas.

De catering wordt tijdens de Boxteldag verzorgd door horecaondernemers in het centrum. Verder zijn alle winkels geopend en krijgen ondernemers de kans zich aan een groot publiek te presenteren. De Boxteldag krijgt na 2015 mogelijk een vervolg en zou gehouden kunnen worden in Liempde en Lennisheuvel.

De gemeente Boxtel wil tijdens de eerste Boxteldag op 20 juni open huis houden voor alle inwoners in het verbouwde gemeentehuis. De oplevering is later dit voorjaar. (Foto: Peter de Koning).