Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MEISJE UIT KINDERHUIS VIERT PASEN BIJ GASTGEZIN

Boxtel gastvrij voor Maria uit Berlijn

MARC CLEUTJENS

Als Maria Pham vrijdagmiddag in de bus naar Berlijn stapt, zullen er beslist weer tranen vloeien in huize Van de Burgt. Hans, Ingrid en hun dochters Sanne, Juultje en Nienke boden bijna twee weken gastvrij onderdak aan het negenjarige meisje dat vorig jaar via Pax Kinderhulp voor het eerst in Boxtel was. Inmiddels is ze al drie keer op bezoek geweest en ging het gezin Van de Burgt op bezoek in Berlijn.

Maria is een vrolijk meisje dat in Berlijn in een kinderhuis woont met tien andere leeftijdsgenoten. Daar wordt ze liefdevol verzorgd, weet Ingrid die in de herfstvakantie met haar gezin een bezoek aan de Duitse hoofdstad bracht. ,,Onze drie meiden hebben bij Maria in het kinderhuis geslapen, wij overnachtten bij de begeleidster die ernaast woont", vertelt de Boxtelse. ,,We hebben een prima indruk gekregen van het kinderhuis en weten dat Maria er in goede handen is." Het meisje woont er omdat ze niet of nauwelijks contact heeft met haar biologische ouders.

Via Pax Kinderhulp, dat regelmatig pleegouders zoekt om kinderen in vakantieperioden onder te brengen bij gastgezinnen, kwam Maria in de zomervakantie van vorig jaar naar Boxtel. Ingrid: ,,Ze was ook met de kerstdagen bij ons en nu brengt ze de paasvakantie bij ons door." ,,En dat


Gemeente Boxtel verwelkomt statushouders

MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeente Boxtel heeft dit jaar tot nu toe negentien zogeheten statushouders voorzien van een woning. Deze uitgenodigde vluchtelingen zijn direct vanuit hun land van herkomst door vluchtelingenorganisaties naar Nederland gebracht. De komende jaren moeten Nederlandse gemeenten nog meer statushouders plaatsen, in Boxtel wordt uitgegaan van 55 per jaar.

Volgens wethouder Marusjka Lestrade worden de uitgenodigde vluchtelingen in Boxtel met open armen ontvangen. ,,Op sociale media doen inwoners oproepen voor meubels en kleding en daar wordt massaal gehoor aan gegeven. Prachtig dat deze mensen zo welkom zijn", vindt Lestrade. Statushouders verblijven vaak onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen en worden door organisaties opgevangen en direct naar andere landen gestuurd waar ze worden opgevangen. Lestrade: ,,Het zijn echt de schrijnende gevallen."

Per half jaar moet de gemeente 25 statushouders van woonruimte voorzien. De komende jaren zal dit aantal stijgen vanwege de situatie in de wereld. ,,Er is op veel plekken ellende en die mensen moeten worden opgevangen", stelt de wethouder. Momenteel komen vooral vluchtelingen uit Syrië en Burundi naar Boxtel.

Lestrade benadrukt dat de samenwerking tussen de betrokken lokale organisaties goed is. Niet alleen de gemeente zet zich in voor de statushouders, woonstichting Sint-Joseph zorgt voor passende huisvesting en organisaties als Vluchtelingenwerk en ContourdeTwern zorgen voor begeleiding. In een werkgroep zijn al deze organisaties vertegenwoordigd. De werkgroep voert regelmatig overleg over de nieuwe inwoners van Boxtel.

was heel gezellig", lacht Maria, die enkele dagen per week met Nienke en Juultje meeging naar de Sint-Petrusschool aan de Burgakker. Die school was gastvrij voor het meisje uit Berlijn, dat lessen mocht volgen in groep 6 en groep 8. ,,We hebben paaseieren gezocht en zijn naar het zwembad geweest", vertelt ze enthousiast over haar verblijf bij de familie Van de Burgt. ,,Ook spelen we heel veel buiten."

SPELLETJES

Op school vermaakte Maria zich opperbest. Gisteren was ze de hele dag in groep 6 bij juf Anke. En dat bevalt ook de leerlingen prima. ,,Het gaat heel goed en Maria kan al best goed Nederlands praten", vertelt klasgenootje Stef. ,,In de zomervakantie gaan we in Duitsland op vakantie en misschien komen we wel in de buurt van Berlijn om haar op te zoeken." Aukje geniet ook van Maria's aanwezigheid. ,,Ze doet mee aan alle spelletjes, maakt soms rekenopdrachten en kan heel goed voetballen. Meisjesvoetbal natuurlijk!" Met Nienke vormen ze een hecht clubje, zo lijkt het. ,,Stef en Aukje zijn heel lief", lacht Maria. ,,Ze zijn rustig en zouden niemand kwaad doen. dat vind ik fijn."

Niet alleen de Sint-Petrusschool was gastvrij. Ook bij dansschool Moevz die is gehuisvest bij HiPa Sports mag het Duitse meisje meedoen met alle lessen. ,,Heel fijn dat iedereen zo goed meewerkt", vindt Ingrid, gastmoeder van Maria. ,,Het maakt het verblijf van Maria tot een onvergetelijke ervaring. Voor haar, maar ook voor ons."

De Boxtelse geeft aan dat haar gezin in de zomervakantie opnieuw drie weken onderdak zal bieden aan het meisje uit Berlijn. ,,We gaan dan een paar uitstapjes doen en vooral heel veel spelen. Wat ze ook leuk vindt is tuinieren. We hebben een groentetuin bij Ceres en ze vindt het heerlijk om daar te zijn."

MOESTUINTJES

Omdat Maria groene vingers heeft, zit morgenmiddag een groot aantal moestuintjes van Albert Heijn in haar bagage. ,,Maria's begeleidster is ook fan van tuinieren, dus ze gaan in Berlijn flink aan de slag."

Het afscheid zal zwaar vallen. ,,Als we bij de bus staan, houden we het beslist niet droog en zijn de tissues niet aan te slepen", zegt Ingrid. ,,Gelukkig weten we dat we elkaar in de zomer weer zien." Maria weet al wat ze gaat zeggen als ze in de bus stapt: ,,Houdoe!".

FOTO BOVEN: Maria is het stralend middelpunt van groep 6 van de Sint-Petrusschool, die het Berlijnse meisje twee weken mee liet draaien in de groepen 6 en 8. Na een paar weken Boxtel beheerst Maria de Nederlandse taal al aardig. (Foto: Peter de Koning).