compromis met huurdersvereniging

Tóch meer senioren in complexen Hoogheem

MARIËLLE WIJFFELAARS

Na overleg met de huurdersvereniging Hoogheem heeft woonstichting Sint-Joseph besloten het aantal woningen dat een seniorenlabel krijgt tóch aan te passen. Vorig jaar scherpte de woonstichting het toewijzingsbeleid aan, maar dat zorgde voor veel onrust bij de huidige huurders op Hoogheem.

Sint-Joseph verwijderde in september het seniorenlabel van de flats Steenbok en Tweelingen. Gedeeltelijk werd dit ook gedaan bij de complexen Weegschaal en Leeuw, voor deze twee bleven de eerste drie etages wel behouden voor 55-plussers. De huurdersvereniging was het hier niet mee eens en vreesde extra overlast door de komst van jeugd. De ontstane commotie was voor de woonstichting aanleiding in gesprek te gaan met de huurdersvertegenwoordiging.

LEEGSTAND

Naar aanleiding van deze gesprekken is besloten ook de verdiepingen 4, 5 en 6 van de flats Weegschaal en Leeuw te behouden voor senioren. Op de woningen van de flats Steenbok en Tweelingen mag een bredere doelgroep reageren omdat deze verder van voorzieningen af staan. ,,We zijn er gelukkig samen uitgekomen", meldt een woordvoerster van Sint-Joseph. ,,We gaan aan het einde van het jaar wel monitoren hoeveel woningen uiteindelijk aan niet-senioren zijn toegewezen. De ervaring leert dat 55-plussers vaak langer staan ingeschreven en dus bovenaan eindigen in de toewijzing."

Sint-Joseph nam het besluit om het seniorenlabel te verwijderen omdat de woonstichting vreesde voor extra leegstand. ,,We bleven soms langer met deze flats zitten", aldus de woordvoerster.

Ook bij andere complexen werd het seniorenlabel verwijderd. Onder meer bij De Bongers, Brouwershof en Elisabeth Bas kunnen ook woningzoekenden jonger dan 55 jaar reageren op vrijgekomen woningen. ,,Veel van onze complexen mét seniorenlabel staan naast woonzorgcentra van Zorggroep Elde", meldt de woonstichting. ,,Het gaat bijvoorbeeld om Smalwaterhof, Molenhof en Vinckenrode."

COMPROMIS

De huurdersvereniging is ook tevreden met het compromis en zegt blij te zijn dat er een goed overleg met Sint-Joseph heeft plaatsgevonden. ,,We zullen moeten afwachten hoe het in de praktijk gaat lopen, we zijn dan ook erg content met de evaluatie aan het einde van het jaar", zegt Rita van Berkel. ,,Er was echt veel onrust onder de bewoners. Men was vooral bang voor overlast. We hopen dat dat mee gaat vallen."

De woonstichting heeft toegezegd met nieuwe huurders onder de 55 jaar een gesprek aan te gaan en hen hier op te wijzen.