Afbeelding
Foto: Kees Beekmans Fotografie

EXCURSIE GAAT VOORAF AAN PRESENTATIE LANDSCHAPSCANON

Velder staat op canon Groene Woud

De excursie van Van den Oetelaar staat gepland op zondag 17 mei, maar nu al kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de tocht die zo'n tweeënhalf uur gaat duren. De Liempdenaar zal niet alleen ingaan op de ontstaansgeschiedenis van Velder en Heerenbeek, maar ook hun relatie tot Het Groene Woud belichten.

Het ontstaan van landgoederen is één van de ontwikkelingen die, met name rond de negentiende en twintigste eeuw, duidelijk zichtbare veranderingen aanbrachten in het landschap. In Het Groene Woud bevinden zich nog steeds verschillende typen landgoederen. Het zijn plekken met een schitterend landschap, monumentale gebouwen en een rijke geschiedenis.

MOOIE VOORBEELDEN

Landgoed Velder en landgoed Heerenbeek zijn hier volgens Stichting Brabantse Bronnen mooie voorbeelden van. Al wandelend door de natuur vertelt Van den Oetelaar als kenner van Het Groene Woud hier meer over. Dat doet hij niet alleen als bestuurslid, maar tevens als auteur van een later dit voorjaar te verschijnen publicatie waarin de Landschapscanon van Het Groene Woud is opgenomen. Op deze lijst staan de fraaiste landschapselementen in deze regio.

Het Groene Woud kent een rijke geschiedenis en een diversiteit en hoeveelheid aan cultuurhistorische waarden. Het is een geschiedenis die veel verder teruggaat dan de negentiende eeuw. Stichting Brabantse Bronnen wil het eeuwenoude landschap weer tot leven wekken en beleefbaar maken. Daarom ontwikkelt deze stichting momenteel de Landschapscanon van Het Groene Woud met bijbehorend een aantal erfgoedprojecten.

BOEK EN WEBSITE

De canon verschijnt in de vorm van een boek en een website waarin de historische en ruimtelijke aspecten van de eeuwenoude landschappen naar voren komen. Het ontstaan van landgoederen is één van de onderwerpen die aan bod komt. Voorafgaand aan de boekpresentatie in juni wordt de excursie met Van den Oetelaar gehouden.

Belangstellenden kunnen zich vanaf heden opgeven via marloes@vantlaarhof.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk 10 mei. Het project Landschapscanon wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant en Streekfonds Het Groene Woud. De excursie start om 10.00 uur bij de parkeerplaats van herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg 100 in Oirschot.

FOTO BOVEN: Een van de fraaiste en meest opvallende plekjes van landgoed Velder vormt de plek waar negen dreven samenkomen. (Foto: Kees Beekmans Fotografie).


Vlooienmarkt

in manege

Rekkendonken

De Liempdse buurtvereniging Roderweg houdt zondag 12 april haar jaarlijkse vlooienmarkt in manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat. De markt duurt van 10.00 tot 14.00 uur.

Volgens de organisatoren van de vlooienmarkt is het een nostalgisch evenement waar leuke spullen, fraaie boeken, speelgoed, kleding, elpees en elektronica verkrijgbaar zijn.

Verder bestaat het aanbod uit glas- en servieswerk, bloempotten, schilderijlijsten en zelfs klein meubilair.

De toegang kost 1,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Liempde

Fietstocht KBO

De Katholieke Bond van Ouderen in Liempde hervat na het winterseizoen op woensdag 15 april de wekelijkse fietsactiviteit. Om 13.30 uur gaat de tocht van start; deelnemers verzamelen op het Tooseplein in Liempde.

Huize Velder is de blikvanger van het gelijknamige landgoed in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).