De toenmalige wethouder Ben Leenen van Sint-Michielsgestel opende op 14 juli 2010 samen met peuters van peuterspeelzaal Oetsie Koetsie het bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).
De toenmalige wethouder Ben Leenen van Sint-Michielsgestel opende op 14 juli 2010 samen met peuters van peuterspeelzaal Oetsie Koetsie het bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GEMONDE VERLIEST PER 1 AUGUSTUS WEER EEN VOORZIENING

Bibliotheekpunt in De Kei sluit deuren

STEFAN LATIJNHOUWERS

De leefbaarheidsgroep Gemonde is verontwaardigd over het besluit van bibliotheek De Meierij om het bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei per 1 augustus op te heffen. Het besluit vloeit voort uit bezuinigingen op deze voorziening die de gemeente Sint-Michielsgestel eind vorig jaar aankondigde.

Directeur Marc Jacobs van bibliotheek De Meierij heeft de leden van de bieb in Gemonde onlangs met een brief op de hoogte gesteld van het besluit, dat volgens hem genomen is in overleg met de gemeente Sint-Michielsgestel. Jacobs: ,,We krijgen minder subsidie, waardoor we het geld dat overblijft zo goed mogelijk willen benutten. We korten liever niet op onderwijs en de vaste bibliotheekpunten. De keuze viel uiteindelijk op het sluiten van de bieb in Gemonde, mede omdat hier het minste gebruik van wordt gemaakt. Naast 62 jeugdleden zijn er in totaal tien betalende leden."

De plaatselijke leefbaarheidsgroep betreurt de beslissing. ,,Terwijl wij ons vrijwillig inzetten om de leefbaarheid voor de Gemondse bevolking op peil te houden, zijn er anderen die stappen zetten om diezelfde leefbaarheid te onderdrukken", stelt woordvoerder Maria van den Oever. ,,In een tijd van een terugtrekkende overheid een slechte zaak. Zeker in een dorp waar het voorzieningenniveau toch al onder druk staat. We vinden het bovendien heel jammer dat we niet geraadpleegd zijn over dit ingrijpende besluit."

UITLEENPUNT

De directeur van bibliotheek De Meierij beloofde Van den Oever deze week in de toekomst eerder contact op te nemen met de leefbaarheidsgroep. Van den Oever: ,,Het besluit is nu helaas definitief, in het vervolg willen we graag tijdig onze visie geven. Mogelijk kunnen we nu meedenken over eventuele alternatieven voor een bibliotheekvoorziening."

Jacobs liet gisteren weten dat momenteel gesprekken gaande zijn tussen bibliotheek De Meierij en de Sint-Lambertusschool over het vestigen van een kleinschalige bibliotheekvoorziening. ,,Dit punt is alleen bedoeld voor de schooljeugd", aldus Jacobs. ,,Alle kinderen kunnen lid worden en op de eigen school materialen lenen. Hiervoor zijn wel vrijwilligers nodig, die kinderen onder meer helpen met lezen. Het zou mooi zijn als we aan het begin van het nieuwe schooljaar met het nieuwe uitleenpunt kunnen starten."

Schooldirecteur Pieter Lathouwers is enthousiast. ,,We willen graag stimuleren dat kinderen meer en beter leren lezen. Daar zou een steun- of een uitleenpunt in onze school zeker aan bijdragen, maar dan moeten we wel een geschikte ruimte zoeken en kijken in welke vorm we de nieuwe voorziening gaan gieten. Daar gaan we ons eerst intern over beraden voordat we weer in gesprek gaan met De Meierij."

Woordvoerder Tanja van Weert van de gemeente Sint-Michielsgestel liet deze week weten dat de oudere jeugd en volwassenen uit Gemonde na 1 augustus boeken kunnen lenen bij de bibliotheken in het dorp Sint-Michielsgestel, Boxtel of Schijndel. ,,Bibliotheek De Meierij geeft aan dat de huidige voorziening in Gemonde gaat sluiten omdat er te weinig bezoekers komen, de bezetting van de vrijwilligers te krap is en de kosten te hoog worden. Als gemeente staan wij achter dit besluit, maar we willen graag bijdragen aan het nieuwe uitleenpunt in de school."

FOTO LINKS: De toenmalige wethouder Ben Leenen van Sint-Michielsgestel opende op 14 juli 2010 samen met peuters van peuterspeelzaal Oetsie Koetsie het bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).