Ook het prijzengeld dat Michael van Gerwen op 1 januari 2014 won toen hij de wereldtitel binnensleepte, telt mee bij de Order of Merit, de wereldranglijst van dartsbond PDC. (Foto: Peter de Koning).
Ook het prijzengeld dat Michael van Gerwen op 1 januari 2014 won toen hij de wereldtitel binnensleepte, telt mee bij de Order of Merit, de wereldranglijst van dartsbond PDC. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

darter doorbreekt magische grens na winst in duitsland

Van Gerwen: de man van 1 miljoen...

Darter Michael van Gerwen schreef afgelopen weekend wederom een toernooi op zijn naam. Dit keer won hij de German Darts Masters. Door deze overwinning doorbrak Mighty Mike de magische grens van één miljoen pond aan prijzengeld in de afgelopen twee jaar...

In de eindstrijd in München was Van Gerwen met 6-5 te sterk voor John Henderson, de Schotse speler die zijn eerste finale bij dartsbond PDC speelde.

Het was geen gemakkelijk toernooi voor de Boxtelse darter. Na een overwinning tegen Gary Stone in de tweede ronde had Van Gerwen het lastig tegen Jamie Caven, die zelfs een matchdart kreeg. Uiteindelijk trok Mighty Mike met 6-5 tóch aan het langste eind.

Ook in de kwartfinales boog Van Gerwen een achterstand om tot een overwinning. Het duel tegen William O'Conner eindigde in 6-4. De halve finale won hij daarentegen weer gemakkelijk met 6-1 van Peter Wright.

In de eindstrijd kwam de Boxtelaar, inmiddels woonachtig in Gemonde, al snel met 3-0 voor, maar Henderson kwam langszij. Vervolgens liep Van Gerwen weer uit, maar de Schot gaf zich niet gewonnen en maakte er met een twaalfdarter 5-5 van. In de slotfase liet Van Gerwen zijn ware klasse zien en trok hij aan het langste eind.

Door de overwinning ging de darter met 25.000 pond aan prijzengeld naar huis. Dartsbond PDC houdt ook een wereldranglijst bij die is gebaseerd op het gewonnen prijzengeld van de laatste twee jaar: de Order of Merit. Van Gerwen doorbrak door de toernooizege in Duitsland de 'magische grens van 1 miljoen'. Slechts één darter lukte dit eerder: Phil Taylor. De Engelsman staat momenteel tweede op de ranglijst en gooide de afgelopen twee jaar zes ton bij elkaar.


Liempdenaren naar halve finale beker

Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank is doorgedrongen tot de halve finale van de strijd om de nationale beker. De Liempdenaren hadden aan een gelijkspel genoeg om door te gaan, maar dat bleek nog niet eenvoudig.

In de eerste twee partijen won Martien van den Tillaart in 14 beurten en verloor Leo van Hastenberg kansloos. De laatste partij moest de beslissing brengen en Piet Leermakers toonde hierin zijn vechtlust. Na een grote achterstand kwam hij goed terug waarmee hij het pleit in Liempds voordeel beslechtte. In de kadercompetitie werd een zeer belangrijke overwinning behaald op Moira uit Lith, waardoor het bereiken van één van de plaatsen 2 t/m 4 volledig in eigen hand gehouden wordt. Piet Leermakers, Leo van Hastenberg en Ton Rovers zorgden voor winst, waarbij Rovers een fraaie serie kader 38/2 van 104 caramboles maakte.

Uitslagen

Wapen v. Liempde - De Poedel        4-4

Wapen v. Liempde - Moira Lith        6-2

Wapen v. Liempde 3 - Asperia        18-30

Wapen v. Liempde 4 - Asperia        19-26