Tijdens de bijen- en plantjesmarkt in wandelpark Molenwijk gaf wethouder Marusjka Lestrade (rechts) het startsein voor de eerste editie van De Groene Draad. Ze ontving daarbij een veldboeket met eetbare kruiden uit handen van Marja Gijben en Jan Juffermans. Het evenement krijgt een vervolg op 19 april, die dag kunnen mensen een bezoek brengen aan liefst zestien plekken in de gemeente. (Foto: Gerard Schalkx).
Tijdens de bijen- en plantjesmarkt in wandelpark Molenwijk gaf wethouder Marusjka Lestrade (rechts) het startsein voor de eerste editie van De Groene Draad. Ze ontving daarbij een veldboeket met eetbare kruiden uit handen van Marja Gijben en Jan Juffermans. Het evenement krijgt een vervolg op 19 april, die dag kunnen mensen een bezoek brengen aan liefst zestien plekken in de gemeente. (Foto: Gerard Schalkx).

boxtel, lennisheuvel en gemonde

De Groene Draad: route langs 16 fraaie plekken

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Door verschillende deelnemers werden we bijna verplicht De Groene Draad dit jaar wéér te organiseren, zó succesvol vonden zij het. Overigens deelden wij dat gevoel", grinnikt Jan Juffermans. Vanuit Eetbaar Boxtel, een groep van enthousiastelingen die mensen wil inspireren om voedsel in eigen regio te oogsten, werd vorig jaar de route georganiseerd die mensen langs plekken bracht die met de voedselvoorziening samenhangen. Zondag 19 april vindt tussen 11.00 en 16.00 uur de tweede editie plaats, mét allerlei nieuwe adressen...

Waar mensen vorig jaar veertien adressen in de gemeente konden bezoeken, is het aantal nu uitgebreid tot zestien, waarvan acht nieuwe plekken. ,,We proberen jaarlijks voor vernieuwing te zorgen", aldus Juffermans, die samen met de Boxtelse Yvonne Hopstaken, bekend van haar bedrijf Eet wat bij je past, zorg draagt voor de organisatie van het evenement. ,,Het voordeel is dat mensen op de adressen zelf de bezoekers ontvangen en rondleidingen verzorgen. Wij zorgen voor een pakket met promotiemateriaal, zoals posters en milieuvriendelijke ballonnen om aan te geven waar bezoekers terechtkunnen. Op 19 april loopt alles vanzelf en na afloop evalueren we het evenement met alle deelnemers", legt Juffermans uit.

De Groene Draad, een route die met de fiets of wandelend af te leggen is, wil mensen kennis laten maken met bijzondere groene plekken in de gemeente Boxtel. ,,In tijden dat het minder makkelijk wordt, is het noodzakelijk om kennis over te dragen over de productie van voedsel in de eigen omgeving", aldus Juffermans. ,,Bovendien is het fantastisch om te tonen hoe de natuur werkt en hoe uit een zaadje een plantje groeit."

bestaande evenementen

Verschillende bestaande evenementen hebben zich ook aan De Groene Draad verbonden, zoals de bekende bijen- en plantenmarkt van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius bij de accommodatie aan

het Essche Heike. Bezoekers zijn daar een uur eerder, vanaf 10.00 uur, al welkom. Tijdens deze markt staan medewerkers van Eetbaar Boxtel en Kinderboerderij Boxtel achter de Zadenkraam, waar mensen terecht kunnen voor allerlei soorten zaden. Volkstuinvereniging Ceres, gevestigd aan Onrooij, koppelt de jaarlijkse open tuinendag aan De Groene Draad.

Soms benaderen mensen de organisatie zelf voor deelname aan De Groene Draad, maar de organisatie houdt ook de oren en ogen open. Net als vorig jaar kunnen mensen terecht bij stichting Herenboeren Boxtel, die het plan hebben opgevat om biologisch te gaan boeren op de weilanden en akkers van het Wilhelminapark op de grens van Boxtel en Sint-Michielsgestel. Vanaf oertijdmuseum De Groene Poort gaan leden van de stichting samen met bezoekers naar het Wilhelminapark, waar ieder heel uur een excursie wordt verzorgd. Bezoekers die graag meer willen weten over buurtmoestuinen, kunnen terecht op Hoogheem, in de wijk Selissenwal (Harperhof) en De Kleine Aarde.

Ook staan er dit jaar acht nieuwe deelnemers op de routekaart. De Groene Poort dient dit jaar niet alleen als verzamelpunt voor mensen die meer willen weten over stichting Herenboeren, maar doet ook zelf mee. Juffermans kwam er via Brabants Centrum achter dat De Groene Poort over een arboretum (bomentuin) beschikt. ,,Een unieke collectie", stelt Juffermans. Ook particulieren tonen hun eetbare tuinen op 19 april aan het publiek. Zo zijn er in Boxtel verschillende deelnemers, maar ook in Lennisheuvel en Gemonde doen tuineigenaren mee: Kees de Langen (Lennisheuvel 42), de familie Simons (Mijlstraat 82) en Marie José Meertens (Leemsteeg 4). ,,We missen nog wel de deelnemers uit Liempde", zegt Juffermans. ,,Hopelijk melden zij zichzelf volgend jaar aan."

De volledige routekaart waarop alle deelnemers te zien zijn, wordt volgende week gepubliceerd in Brabants Centrum. De verschillende deelnemers zijn te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur, tenzij anders vermeld op de plattegrond.